Getty Images
magnet za nečistoću

Moćna, a nježna - sve što morate znati o micelarnoj otopini

Moćne, a istodobno nježne, nakupine molekula u preparatima za čišćenje kože i kose djeluju poput magneta - za sebe vežu nečistoće, a ne izazivaju iritacije

U kozmetičkoj industriji stalno se traga za novim molekulama i spojevima koji će njegu učiniti još djelotvornijom, a u posljednje vrijeme sve je osvojila micelarna tehnologija, odnosno ideja da se nakupinama molekula od kojih su građene površinski aktivne tvari (micelama) rješava problem higijene kože. Kao molekule estera masnih kiselina jednoliko raspršene u vodi, micele imaju vrlo veliku sposobnost vezivanja pa svojim hidrofobnim dijelom ‘hvataju’ višak sebuma, nečistoću i odumrle stanice te ih tako učinkovito uklanjaju s kože.

Ta tehnologija počela se primjenjivati u proizvodnji odstranjivača šminke prije desetak godina, najprije u profesionalnom svijetu make-upa. Na modnim revijama je, naime, zbog česte promjene šminke na manekenkama, brzo i učinkovito djelovanje presudno, a micelarna otopina bez problema uklanja čak i vodootporni make-up. Za razliku od klasičnog mlijeka, losiona ili gela za čišćenje lica i skidanje šminke, micelarne vodice ne iritiraju kožu i ne ostavljaju trag i crvenilo - jer micele gotovo magnetski privlače sve s površine kože pa lice ne treba trljati niti ga naknadno ispirati vodom. Stoga su posebno poželjne u njezi suhe, osjetljive i iritabilne kože.

Micelarni čistači nove generacije istodobno su izrazito njegujući zahvaljujući biljnim ekstraktima, raznim antioksidansima, mineralima poput cinka i bakra te dragocjenim uljima. Danas se micelarna tehnologija proširila i na ostale segmente kozmetike, kao što su proizvodi za njegu kose i tijela. Šamponi na bazi ‘marljivih’ micela dobar su odabir za osjetljivo vlasište, jer održavaju prirodnu ph-ravnotežu, ali i za obojenu kosu jer su nježni prema pigmentima. S dolaskom hladnijih dana počinju problemi sa suhom ili prhutavom kožom, a tome se može se doskočiti uporabom gela za tuširanje na bazi micelarnih formula bez sapuna.

garnier.hr
Garnier micelarna voda za sve tipove kože
Aura Botanica micelarna kupka za suhu i osjetljivu kosu 179 kn, KÉRASTASE
Poliklinika Nola
Dr. Nola micelarna, 88 kuna
bioderma.com
Micelarna vodica Bioderma Sensibio (250 ml, od 70 kn)
Mixa micelarna voda za suhu kožu, 54,90 kn
uriage.com
Uriage micelarna voda za normalnu kožu
LA ROCHE-POSAY Effaclar micelarna voda za masnu i osjetljivu kožu - bez sapuna, bojila, parabena i alkohola 76,05 kn
Micelarna voda s ugljenom (7,50$)

Linker
25. travanj 2024 04:32