Prirodna ljepota

Zelena kozmetika s hrvatskim potpisom: Snaga čiste prirode u malenim bočicama

Diljem naše zemlje niknuli su fantastični brendovi koji sirovine nabavljaju s ekoplantaža i netaknutih planinskih vrhova, priču o njima donosi Gloria IN.

KUSSHH, miomirisno ljekovito bilje s Krka pretočeno je u blagotvorne kreme, serume, vodice...

Priča o prirodnoj kozmetici nadahnutoj podnebljem otoka Krka započela je s dvjema Zaprešićankama - bivšim košarkašicama Monikom Kovač i Nives Matić. Dugogodišnje prijateljice kupile su zemljište u krčkome mjestu Vrh počevši ga kultivirati nasadima smilja. Iz toga je s vremenom izrasla veličanstvena ekoplantaža na kojoj se uzgaja više od 40 vrsta ljekovitog bilja čijim je esencijama prožeta kozmetika KuSshh.

Naziv potječe od izraza Bok od kuša (Vrh od kadulje), kako otočani tradicionalno nazivaju područje gdje se nalazi plantaža. Budući da ondje često puše vjetar i čuje se šum mora, a ujedno se može uživati u tišini prirode, taj je ugođaj naglašen sa sshh, odnosno šššš... Prvi proizvodi predstavljeni su 2020., a u međuvremenu se KuSshh proširio u sveobuhvatnu liniju njege za lice i sapuna. Kozmetika je nastala u suradnji s renomiranim fitoaromaterapeutima i tehnolozima, uključujući ekološki prihvatljivu ambalažu. Vizualni identitet brenda osmislila je riječka dizajnerica Veronika Uravić Čolak, dvostruka dobitnica prestižne svjetske dizajnerske nagrade Red Dot.

APISAN, najfiniji pčelinji proizvodi glavni su aduti ‘najmedenije‘ kozmetike iz Velike Gorice

Poznato je da je med prava blagodat za kožu, a u sinergiji s drugim pčelinjim proizvodima još je djelotvorniji. Upravo zato kozmetika Apisan, osim meda, sadrži i propolis te najfiniji nerafinirani pčelinji vosak (takozvani capping wax), i to u kombinaciji sa superhranjivim biljnim uljima iz organskog uzgoja: bademovim, maslinovim, konopljinim, šljivinim, grožđanim...

image

Pčelinji proizvodi - Apisan

APISAN

Linija Apisan prošle i ove godine proširena je nizom novih proizvoda za njegu od glave do pete, od kreme za stopala do balzama za usne. Iza brenda stoji renomirana velikogorička pčelarska tvrtka Radovan Petrović, nazvana po svome utemeljitelju - jednom od najpoznatijih hrvatskih pčelara i začetniku apiterapije na našim prostorima. On je, među ostalim, prije 65 godina proizveo legendarnu žutu kremu za obnavljanje kože, a njegova kći Snježana Mašović Petrović "reinterpretirala" je stare recepture u moderne, lagane i brzoupijajuće proizvode.

image

Paket za njegu lica: sadrži kremu Hydrorevital s nerafiniranim pčelinjim voskom i hijaluronom, revitalizirajući uljni serum s propolisom i hidratantni serum s medom i hidrolatom ruže

RADOVANPETROVIC.COM

UCHKA, u netaknutoj prirodi Istre posebnom metodom ‘wildpickinga‘ ubire se bilje s vrhunskim njegujućim svojstvima

Nova linija za njegu lica Uchka donosi ručno pripravljene ekstrakte samoniklog bilja,ubranog u divljini Istre metodom zvanom wildpicking, koja posebnu pozornost posvećuje očuvanju bioraznolikosti. To podrazumijeva branje na autohtonim i nezagađenim staništima u određeno doba godine i dana, zbog čega su u konačnici proizvodi izrazito bogati aktivnim sastojcima. Divlje bilje ubire se na područjima Učke, Ćićarije, Rta Kamenjak, Premanture i Banjola, a za hidrolate se koristi voda iz povijesne fontane Josipa II. u Veloj Učki. Održive sirovine za izradu kozmetike su i sjemenke grožđa i lišće masline što preostaju u proizvodnji istarskih vina, odnosno ulja.

image

UCHKA kozmetika

BOJAN ZIBAR

Ostaci iz same proizvodnje kozmetike se pak kompostiraju i vraćaju u prirodu. Posebnost brenda Uchka - čiji su tvorci zaljubljenik u prirodu Ozren Milisavljevići fitoterapeutkinja Ivana Šimatović - očituje se i kroz osebujan vizualni izričaj. U oblikovanju ambalaže proizvoda korišteni su fragmenti motiva iz djela znamenitog akademskog slikara i doajena grafičkog oblikovanja Borisa Bućana

image

Krema za njegu oko očiju obogaćena ekstraktima divljeg bušina i lista masline.

BOJAN ZIBAR

Čitajte i: Beauty linija domaćeg brenda inspirirana je istarskom divljinom i obogaćena moćnim prirodnim sastojcima

VIKTORIA, u Dalmatinskoj zagori nalazi se bajkovito imanje gdje se kozmetika proizvodi prema načelu ‘od našeg polja do vaše kože‘

Kad su se Brankica Borović i njezin suprug Paolo Mari preselili iz Rima na Brankičinu djedovinu u Radučiću pokraj Knina - zamijenivši uspješne menadžerske karijere obrađivanjem krša - pao im je kamen sa srca. Prezasićeni strkom velegrada, dugo su čeznuli da to ostave iza sebe i posvete se osnivanju imanja u živopisnom području što se prostire između Nacionalnog parka Krka i Parka prirode Zrmanja. Danas imanje izgleda bajkovito, no tome je prethodilo desetljeće ručnog rada na zemlji i dodatnog školovanja o fitoaromaterapiji, uzgoju ljekovitog bilja i razvoju prirodne kozmetike.

image

Plantaža Viktoria

CHIPO
image

Gel za tuširanje i pranje kose s magarećim mlijekom

VIKTORIA-NATURALLY.COM

Nazvali su je Viktoria, prema svojoj četverogodišnjoj kćeri. Krenuli su s proizvodima na bazi smilja, a odnedavno imaju i njegujuću liniju s magarećim mlijekom sa svoje farme.Brankica i Paolo rade prema načelu "od našeg polja do vaše kože", što podrazumijeva potpunu sljedivost, odnosno mogućnost praćenja na svakom koraku, od uzgoja i prerade sirovina do formuliranja i prodaje kozmetike. Sljedivost je ključan pokazatelj kakvoće i sigurnosti proizvoda za zdravlje i okoliš. Na imanju organiziraju obilaske i edukacije za posjetitelje, što je također važan dio filozofije "od našeg polja do vaše kože" u kojoj farma postaje mjesto novih spoznaja i druženja.

image

Krema za lice s magarećim mlijekom

VIKTORIA-NATURALLY.COM

POMADICE BY K, obilje ljekovitog bilja iz petrinjskoga kraja prava je blagodat za kožu

Kristina Belošević sanjari kako će obiteljsko imanje u Brestu Pokupskom pokraj Petrinje jednoga dana pretvoriti u vrhunsku ekodestinaciju za ljubitelje prirode i ljekovitog bilja. Sudeći prema njezinoj dosadašnjoj poduzetnosti, ima dobre izglede za uspjeh. Prema načelu "sama svoja majstorica" (od rada u polju do promocije proizvoda) osnovala je brend Pomadice by K koji je uvršten i u dm-ovu ponudu prirodne kozmetike.

image

Pomadice by K radi se od ljekovitog bilja

POMADICE BY K

Kristinu nije pokolebao ni petrinjski potres koji joj je razrušio objekt gdje je namjeravala napraviti prostor za sušenje bilja te "show room" za prezentaciju kozmetike. Prepreke su dio života,a predanim radom uvijek se nađe put, smatra žena koja se uz posao knjižničarke u Zagrebu stiže i stručno usavršavatiu fitoterapiji, aromaterapiji i preradi ljekovitog bilja. Uzgaja ga u "biljovrteku", kako od milja naziva svoj vrt na imanju u Brestu Pokupskom, a bilje bere i u prirodi diljem Hrvatske. Kristinin otac je pčelar pa kozmetiku obogaćuje izvornim pčelinjim voskom. Liniju za njegu lica i tijela čine fine "pomadice" i "kremice" te ulja, tonici, serumi...

Čitajte i: Isprobala sam prirodnu kozmetiku brenda inspiriranog izvorskom vodom rijeke Gacke

PLASINIA, kristalno čista voda rijeke Gacke među temeljnim je sastojcima njege nadahnute Likom

Agronomkinja Ivanka Đelilović od djetinjstva dolazi u Čoviće pokraj Otočca, gdje su odrasli njezini roditelji. Uživajući u divotama Like, došla je na ideju da ih pretoči u kozmetiku - i to doslovno, jer među temeljnim je sastojcima Ivankinih proizvoda kristalno čista izvorska voda rijeke Gacke.U proteklih nekoliko godina Ivanka je razvila njegujuću liniju Plasinia čiji naziv potječe iz lokalnog ličkog izraza plasina (gora).

image

Plasinia njega za lice

MAJA DANICA

Kreiranje vizualnog identiteta kozmetike povjerila je nagrađivanoj hrvatskoj dizajnerici Izvorki Jurić koja je raznobojnim ilustracijama dočarala ljepotu Gacke, a ujedno i obilje biljnih esencija koje se nalaze u proizvodima za lice i tijelo. Plasinia se proizvodi prema najvišem europskom standardu za organsku kozmetiku COSMOS te dolazi u ekoambalaži od stakla i drva. Proizvodi su na poseban način "napunjeni" pozitivnom energijom. Ivanka vjeruje da je voda živa te da pamti i prenosi informacije. Stoga, kad je uzima iz Gacke, zahvaljuje rijeci, govoreći joj da će je s ljubavlju proslijediti dalje.

image

Plasinia krema za ruke

MAJA DANICA
Linker
19. travanj 2024 06:28