Herbivore Instagram
Novi anti-age trend

Zašto svi pričaju o moćnom sastojku koji bi mogao zamijeniti retinol?

Iako je retinol majstor "brisanja" bora, akni i ostalih nepravilnosti na koži, već mjesecima se priča o bakuchiolu, takozvanoj biljnoj alternativi retinola koji postaje sve omiljeniji sastojak anti-age njege. Neka istraživanja su dokazala da je jednako učinkovit kao i retinol, no puno nježniji i ne izaziva iritacije.

Ako koristite anti-age proizvode, sigurno se u vašem kupaonskom ormariću nalazi poneki s retinolom, moćnim sastojkom koji osim na bore, dokazano djeluje i na akne te pospješuje teksturu kože. S dolaskom jeseni retinol ponovo uvodimo u rutinu njege lica jer se ljeti ne preporučuje koristiti ga. Naime, sunce smanjuje učinkovitost retinola te koža može postati osjetljivija ako ga se koristi u toplim mjesecima.

Retinol je zapravo vitamin A i potiče proizvodnju kolagena koji je zaslužan za elastičnost naše godine, no s godinama ga naš organizam slabije proizvodi. Iako je moćan, retinol ne može koristiti svatko baš zbog njegove agresivnosti, no tu uskače njegov "mlađi brat" koji vam također može osigurati lijepu, svježu i zategnutu kožu.

Riječ je o bakuchiolu kojeg sve češće možemo pronaći u ponudi raznih brendova. Dobiva se iz sjemenki i lišća biljke Psoralea Corylifolia koja raste u istočnoj Aziji te se zato naziva prirodnom alternativom retinola. Već se stoljećima koristi u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini zbog svojih antioksidativnih, protuupalnih i antibakterijskih svojstava. Osim toga, potiče biokemijski proces kojim se aktivira proizvodnja kolagena.

Iako bakuchiol nije derivat vitamina A, neka istraživanja navode kako ovaj sastojak djeluje na kožu jednako učinkovito kao i retinol, s razlikom što ne izaziva iritacije, zbog čega ga žene sve više uvode u svoju rutinu. Otkriveno je da posvjetljuje hiperpigmentacijske mrlje, daje svježinu, minimizira proširene pore, a uz sve to i smanjuje bore i fine linije.

Zbog antibakterijskih svojstava posebno će ga voljeti oni koji se bore s pojačanim izlučivanjem sebuma i upalnim procesima poput akni, ali i suhokošci i oni s dehidriranom kožom. Dakle, bakuchiol je namijenjen svim tipovima kože te najvjerojatnije neće izazvati ljuštenje, crvenilo, osip i ostale neugodne promjene na koži kao što to zna napraviti retinol. Također, može ga se koristiti tijekom sunčanih dana jer neće napraviti kaos na vašem licu u kombinaciji s UV zrakama.

Ako se pitate kada biste trebali početi koristiti anti-age proizvode, odgovor je odmah, pogotovo ako ste stariji od 25 godina kako biste kožu što dulje očuvali mladolikom, zategnutom i jedrom. Bakuchiol u beauty proizvodima dolazi u obliku ulja, seruma i krema, a prepoznatljiv je po privlačnoj ljubičastoj boji, pto je još jedan razlog zašto će vam biti gušt koristiti ga. Našli smo nekoliko proizvoda koji sadrže moćni bakuchiol.

Hebivore Botanicals
Herbivore bakuchiol serum, 340,20 kuna

Cult Beauty
The Inkey List krema s bakuchiolom, 79,92 kune

Cult Beauty
Omorovicza Miracle Face ulje s bakuchiolom, 656 kuna

Look Fantastic
BYBI Bakuchiol Booster, 108 kuna

Look Fantastic
REN Bio Retinoid™ ulje s bakuchiolom, 376 kuna

Linker
29. ožujak 2024 13:00