Ana Mihalić
Novo lice (ne)kozmetičke njege

Trenerica joge za lice otkrila nam je kako sačuvati mladenačku napetost kože

Slovenska trenerica joge za lice KARIN VELIKONJA otkriva kako održati u formi mišiće lica i vrata, sačuvati mladenačku napetost kože, ali i poboljšati raspoloženje i koncentraciju - jer te vježbe povoljno djeluju i na mozak

Otkako je tjelovježba popularizirana ne samo kao zdrava navika, nego i svojevrsni trend, pojavilo se bezbroj načina da se bude “fit”. Ponajprije se to odnosilo na tijelo, a lice je bilo u domeni kozmetičara i dermatologa. Malobrojni su znali da se i mišići lica mogu - trenirati. Iako se time već desetljećima bave svjetski priznati stručnjaci - počevši od Eve Frasier (90), osnivačice istoimenog fitness centra za lice u Londonu, te Zagrepčanke Seke Zebić (70), autorice programa Gimnastika lica - facijalni trening donedavno se ipak smatrao “alternativom”. A onda se dogodio preokret, jer baš je ta alternativa postala moderni stil življenja. Zapadnjački wellness sve se više prožima s golemom dalekoistočnom industrijom zdravlja i ljepote, koja se temelji na drevnim azijskim metodama uravnoteživanja tijela i duha. Među njima su i masaže lica, koje se doista mogu nazvati vježbama - jer nisu to samo razne “grimase” te “povlačenja” i “pogurivanja” lica rukama, nego vrlo odmjereni pokreti koji zahtijevaju koncentraciju i pravilno disanje. Vježbe su prozvane “joga za lice” (face yoga), a sve su popularnije kako raste potražnja za prirodnim načinima održavanja mladolikosti - pogotovo otkako se doznalo da Meghan, vojvotkinja od Sussexa, inače poznata ljubiteljica joge, prakticira i jogu za lice. Ova metoda povezala je Mirelu Ilenić (35), direktoricu razvoja hrvatskog kozmetičkog brenda Skinfinity, i slovensku trenericu joge za lice Karin Velikonju (26) u zajedničkom projektu - u Zagrebu započinju s radionicama joge za lice, a uskoro će lansirati i kozmetičku liniju posebno osmišljenu za “face yogu”.

Karmen Velikonja trenerica joge za lice, 1812019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Na licu i vratu ukupno je 57 mišića, a održavate li ih u formi, koža dobiva čvrstu “podlogu” i postaje punija. Povećava se prokrvljenost i protok limfe, zbog čega se ten doslovce pročišćuje, a ujedno bolje upija njegujuće proizvode pa su oni puno učinkovitiji - objašnjava Karin. Mirela, pak, dodaje da vrijedi i obrnuto pravilo: facijalne vježbe učinkovitije su ako se kombiniraju s kozmetikom. - Kako se vježbanjem pojačava cirkulacija, što znači da se i otvaraju pore, uoči vježbanja treba temeljito očistiti lice jer sve što s kože nije očišćeno, ući će u nju. Prije samog početka vježbanja dobro je nanijeti hidratantni brzoupijajući serum i pritom izbjegavati proizvode koji su masni, odnosno na bazi ulja, kao i one koji sadrže silikone - jer su “skliski“ te onemogućuju da se ruke zadržavaju u određenim položajima na licu. Rastezanjem se koža isušuje pa nakon vježbanja treba nanijeti hidratantni proizvod, a po potrebi i malo nekog masnijeg preparata, primjerice uljnog seruma, jer masnoće dulje zadržavaju vlagu u koži - preporučuje Mirela Ilenić. Jogu za lice dovoljno je vježbati deset minuta dnevno, najbolje ujutro. Prvi rezultati mogu se uočiti nakon dva tjedna, a veće promjene na licu nakon otprilike pet tjedana. Dan za danom treba sustavno izvoditi različite vježbe jer, ističe Karin, mišići na licu toliko su međusobno povezani da nema smisla raditi samo jednu vrstu vježbe. Primjerice, vježba mišića u području čeljusnog zgloba često pomaže uklanjanju podbuhlosti oko očiju. - Joga lica puno je više od “peglanja” znakova starenja. Kako potiče cirkulaciju u glavi, a time i opskrbljenost kisikom i hranjivim tvarima, povoljno djeluje na mozak, poboljšava raspoloženje i koncentraciju. Zapravo, utječe na cijeli organizam, jer se pritiskom na određene točke lica potiče protok energije u cijelom tijelu i uravnotežuje se sustav hormona - kaže Karin Velikonja, dodajući da je u jogi lica najvažnije pravilo “manje je više”. S vježbama se ne smije pretjerivati jer će se mišići premoriti i “pasti”. Izvode se korak po korak, vrlo usredotočeno, da osjetite kako mišići rade. Tijekom vježbanja se nigdje na licu ne smiju stvarati bore jer to je znak da se vježba ne izvodi pravilno. Vježbe za lice otkrivaju novo lice kozmetičke industrije koja se sve više povezuje s “nekozmetičkim” metodama. Veliki hit su masažni kristali i roleri, kao i anti-age jastuci (poznati kao anti-age pillows i beauty pillows) koji obećavaju da ćete se probuditi bez “zaležanih” bora, sa svježim i blistavim tenom.

Podizanje lica

Vježba nazvana “mačje oči“ učvršćuje i zaglađuje područje oko očiju, smanjuje nazolabijalne bore (od nosa do usana) te poboljšava vid, raspoloženje i pamćenje. Glava se obuhvati rukama tako da se dlanovima sljepoočnice povlače unazad i gore. Pritom su oči sklopljene, a ostali mišići lica, vrat i ramena moraju biti opušteni.

Karmen Velikonja trenerica joge za lice, 1812019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Vrat

Prilikom vježbe za učvršćivanje vrata (koja pomaže i uklanjanju podbratka) višak kože se obuhvati dlanom te se ruka povlači nadolje, prema ključnoj kosti, a pritom treba paziti da se koža ne ispusti. Kad se rukom dođe do ključne kosti, ona se prekriva i drugom rukom da bi se lagano povećao pritisak. Glava je nagnuta unatrag, a oči su sklopljene.

Karmen Velikonja trenerica joge za lice, 1812019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Podbradak

Vježba koja smanjuje bore na bradi i podbradak (a ujedno podiže opuštene jagodice i zateže vrat) počinje otvaranjem usta u osmijeh te izgovaranjem “aaa” zvuka. Potom se donja usna povuče preko donjih zuba, dok se donja čeljust gura prema van, a istodobno se jagodice obraza podižu prstima.

Karmen Velikonja trenerica joge za lice, 1812019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Karmen Velikonja trenerica joge za lice, 1812019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Oči

Za smanjenje bora, podočnjaka i podbuhlosti preporučuje se vježba zvana “kineske oči”. Kažiprstom treba lagano pritisnuti vanjski kut oka, a srednjim prstom unutarnji kut oka – ali nipošto se ne pritišće oko, nego područje kosti. Oči su pritom sklopljene. Potom se kažiprstima nježno povlače vanjski kutovi oka unatrag i gore, kao da želite napraviti oblik “kineskih očiju”.

Karmen Velikonja trenerica joge za lice, 1812019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Usne

Ovom vježboma podižu se i “popunjavaju” jagodice, čime se smanjuju i nazolabijalne bore (od nosa do usana). Dok su usne “skupljene” u poljubac, mišići obraza (u donjem dijelu jagodica) uvlače se prema unutra – kao da želite napraviti “riblje lice”. Jagodice treba podići kao da se želite nasmijati. Pritom se donji dio jagodica pritišće prstima.

Karmen Velikonja trenerica joge za lice, 1812019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Linker
15. travanj 2024 17:24