NOĆNA AKCIJA

Ten iz snova dok mi spavamo: Aduti za noćnu njegu

Dok mi spavamo, koža je itekako budna: uz nove proizvode s energizirajućim i revitalizirajućim svojstvima u potpunosti iskoristite njezin noćni potencijal samoobnove.

Uobičajeno smo njegom kože najviše zaokupljeni danju jer to je razdoblje najveće aktivnosti i izloženosti utjecajima iz okoliša, ali i tuđim pogledima. Tijekom dana ten ponajprije štitimo - primjerice, od dehidracije i iritacije - te nastojimo prikriti nepravilnosti, poput proširenih pora, prištića, masnog sjaja, mrlja, crvenila...

Dnevna njega može biti mnogo učinkovitija ako se za svoju kožu pobrinemo - uvečer. Dok se mi spremamo na spavanje, ona je itekako budna! Dermatološka istraživanja otkrila su da je koža najsposobnija “preuzeti” kozmetiku u razdoblju od 21 do 23 sata. Tada je u organizmu povišena koncentracija melatonina, takozvanog hormona spavanja, koji pridonosi osjećaju pospanosti, ali ujedno “podiže” sposobnost samoobnove kože. Ona se, naime, regenerira višestruko snažnije noću nego danju, a posebno intenzivno između 23 sata uvečer i 4 sata ujutro.

U tom razdoblju koža “popravlja” oštećenja nastala tijekom dana te povećava proizvodnju kolagena, elastina i drugih svojih “građevnih” elemenata. Ako smo tada u dubokom snu, aktivnost stanica kože može se utrostručiti. Iz toga je proizišla teorija da se noćnom njegom “poništavaju“ nepovoljni dnevni utjecaji, poput stresa i onečišćenog okoliša, te se dogodio veliki bum proizvoda koji obećavaju da se ujutro možemo probuditi s “novom” kožom - svježom, glatkom i blistavom.

DOBRO JE ZNATI

  • Kozmetiku koža najbolje "preuzima" između 21 i 23 sata, a njezin moć regeneracije je iznimno snažna sve do četiri ujutro.

Noćne kreme, serumi i maske sadržavaju najraznovrsnije revitalizirajuće sastojke, od ljekovitog bilja i gljiva do vitamina i kiselina. Dobro je znati da retinol (vitamin A) i AHA kiseline - sastojci koji pospješuju eksfolijaciju odnosno ljuštenje površinskog sloja kože kako bi se ona lakše obnovila – nisu ni poželjni u dnevnoj njezi. Naime, sunce smanjuje učinkovitost retinola, a ujedno retinol povećava osjetljivost na sunce. I nakon tretmana AHA kiselinama koža je osjetljivija na sunčanu svjetlost. Doduše, postoje nove, “laganije” inačice retinola i AHA kiselina, ali i dalje se smatra najsigurnijim da takve tvari budu u noćnim preparatima.

Noć je pravo vrijeme i za umirenje problematične kože sklone upalama te za izbjeljivanje hiperpigmentacija koje nastaju zbog neumjerenog izlaganja suncu i(li) hormonskih promjena. U noćnoj njezi važno je ne “pretrpavati” kožu raznim preparatima nego pažljivo odabrati one uz koje će slobodno disati. I, naravno, dobro se naspavati - jer ništa ne može zamijeniti “beauty sleep“.

Drink Up Intensive noćna maska, 220 kn, ORIGINS

Retinol Fusion PM noćni serum s vitaminima C i E, 435,50 kn, PETER THOMAS ROTH

Vitaminski serum R2 s retinolom i resveratrolom, 169,90 kn, OLIVAL

Waso Beauty Sleeping maska s energizirajućim biljnim esencijama, 407 kn, SHISEIDO

Urban Skin Good Night detoks-maska, 54,90 kn, NIVEA

Call It a Night set od sedam maski, 79 kn. Maska se aktivira uređajem UFO, 2099 kn, FOREO

Peptide4 Plumping Pillow Facial noćna maska, 455 kn, ELEMIS

Solution Jeunesse noćni pilingserum za intenzivnu obnovu kože, 486,70 kn, DR RENAUD

Algorithm revitalizirajuća noćna krema, 339 kn, DR IRENA ERIS

my Clarins Re-charge energizirajuća noćna maska, 215 kn, CLARINS

Linker
20. travanj 2024 06:18