SOS

Suhe usne prava su gnjavaža tijekom zime: Radite li ovih šest grešaka koje ih dodatno isušuju?

Ako s kožom na usnama nikako ne možete ‘na zelenu granu‘, možda im otežavate krivim potezima kojih uopće niste ni svjesni. Evo koji su to i kako brzo i jednostavno oporaviti suhe i dehidrirane usne.

Suhoća cijelog tijela je neizbježna tijekom zime - dijelom zbog suhog zraka u zagrijanim prostorijama, dijelom zbog vanjske hladnoće. No, dok se redovito brinemo za lice i ostatak tijela, jedan dio je posebno izložen svim promjenama koje se na njemu itekako vide.

To su usne koje često zanemarimo ljeti kada nanosimo kremu za zaštitu od sunca ili ih zimi pretjerano mažemo raznoraznim balzamima (nerijetko nekvalitetnim) pa su još više isušene. No, prije nego se bacimo na savjete za njegu usana zimi, pogledajmo koje su to navike koje im više odmažu, nego pomažu.

Oblizivanje usana

Iako mislite da će vam usne, ako ih obližete, neće biti toliko suhe, zapravo im radite još više štete. Naime, slina briše prirodnu masnoću s usana i tako ih isušuje pa ih nipošto nemojte oblizivati.

Nedostatak vitamina

Vitamin B2 je neophodan za funkciju stanica, a zauzvrat i zdrave usne. Jedite puno hrane bogate vitaminom B2, kao što su jaja i nemasno meso kako biste svoje držali pod kontrolom tijekom cijele godine. Nedostatak cinka i željeza također je povezan sa suhim usnama pa ne štedite na zelenilu kako biste održali razinu minerala u ravnoteži.

Čitajte i: Vojvotkinja Catherine obožava ovu prirodnu alternativu botoksu: ‘Briše‘ bore kao od šale, a preporučila ga je i Michelle Obami

Previše sunčanja

Čak i previše sunčeve svjetlosti tijekom ljeta može utjecati na stanje usana zimi, odnosno može ih dodatno isušiti. Stoga ljeti budite oprezni i obavezno nanesite SPF zaštitu. Uglavnom, zaštita od sunca tijekom cijele godine je ključna za zdrave, meke usne.

Korištenje mirišljavih blazama za usne

Ako redovito koristite balzam za usne, ali i dalje muku mučite sa suhoćom, možda je problem upravo u balzamu. Mnogi od njih sadrže mirise koji su potencijalni iritansi i izazivaju alergije. Također, možda ste alergični na neke od sastojaka koji se često pojavljuju u balzamima poput shea maslaca, pčelinjeg voska ili ricinusovog ulja.

Premalo vode

Nikako se ne možete natjerati piti dovoljno vode tijekom dana? Tijelo vam to može pokazati upravo preko suhih usana. Razlog zbog kojeg se dehidracija pokazuje na našoj koži i usnama je zato što se remeti razina minerala u tijelu. Zato pijte vodu što češće!

image

Usne, baš kao i koža, zahtijevaju njegu.

SHUTTERSTOCK

Ako se ne sjetite popiti dovoljno čaša vode tijekom dana, stavite si podsjetnik u mobitel ili na radni stol.

Gljivice

Suhoća, osobito oko kutova usana, pokazuje da vaše tijelo proizvodi previše gljivica i da moguće imate infekciju, a da ni ne znate.

Kako izliječite ispucale usne?

Suhe usne brzo se mogu sanirati kroz nekoliko jednostavnih koraka. Prvi je, naravno, da se odviknete od spomenutih navika, a potom promijenite prehranu (ako nije dovoljno raznolika i kvalitetna).

Mrtve stanice kože uklanjaju se pilingom na bazi šećera koji možete napraviti i kod kuće - pomiješajte malo smeđeg ili kristalnog šećera s nekim hladno prešanim uljem i tom mješavinom nježno istrljajte usne.

image

Piling je ključni korak u oporavku suhih usana.

SHUTTERSTOCK

Dobro ih isperite i nanesite malo meda na usne - on odlično hidratizira i omekšava kožu.

Med dobro isperite mlakom vodom i na usne nanesite hranjiv balzam sa što čišćim sastojcima (vitamin E, med, karite maslac...). Prije spavanja na usne nanesite deblji sloj vazelina i ujutro će vam usne biti oporavljene i mekane.

Linker
23. travanj 2024 21:45