IMAXtree
NOĆNI ŽIVOT KOŽE

Što koža radi kada mi spavamo?

Beauty Sleep nije samo kozmetički mit. A na to koliko je kvalitetan odmor važan za našu kožu podsjeti samo jedna neprospavana noć: bezličan i neujednačen ten, crvenilo i iscrpljen izgled nitko ne želi vidjeti ujutro u ogledalu. Jeste li se ikada pitali što koža radi kada mi mirno spavamo? I zašto se svaka loše prospavana noć jasno ocrtava na našem licu?

Koža je najaktivnija upravo tijekom noći kada je potpuno posvećena svojoj regeneraciji. Iako se stalno obnavlja, taj je proces najintenzivniji upravo kada spavamo – između 23 i 4 sata ujutro – kada je proces regeneracije čak dvostruko brži. U to je vrijeme pojačana produkcija kolagena, umanjuje se štetan učinak slobodnih radikala, ubrzava se mikrocirkulacija te se povećava ljuštenje, zbog čega se jutrom budimo osvježenog izgleda i nježne, glatke kože.

IMAXtree

Kad spavamo povećava se razina hormona melatonina koji je odličan saveznik u borbi protiv staračkih pjega i bora te se pojačava produkcija kolagena odgovornog za elastičnost kože. S obzirom na to da je noću temperatura tijela viša, to je idealno vrijeme da svoju kožu “nahranimo” aktivnim sastojcima, a zbog gubitka tekućine vrlo je važno da joj omogućimo dovoljno hidratacije.

Zbog toga je zabranjeno preskakanje beauty rutine prije spavanja: nakon temeljitog čišćenja kojim ćemo ukloniti sve ostatke makeup-a i nečistoća slijedi maska koja će otvoriti pore i olakšati prodiranje aktivnih sastojaka u kožu, a na kraju dolazi noćna hidratantna krema. One su bogate aktivnim sastojcima i vitaminima koje je najbolje nanositi prije spavanja jer su učinkovitiji kada nisu izloženi sunčevoj svjetlosti. Dakle, sastojke poput vitamina C, pro-vitamina B5 i anti-age preparata, koji potiču stvaranje koenzima Q10, za najbolji učinak valja nanositi prije spavanja.

I zato nemojte zaboraviti na važnost beauty sleepa koji možete obogatiti noćnom njegom protiv bora za zaglađenu i pomlađenu kožu.

Linker
19. travanj 2024 19:41