Provjereno funkcionira

Što kad je koža umorna? Vidljive tragove nesanice na licu uklonite uz ove male trikove

Koliko god to pokušavali prekriti šminkom, neprospavana noć često govori umjesto nas, a najlakše je otkriva koža lica. No, pravilna beauty rutina može pospiješiti njezin oporavak i vratiti joj svježinu.

Baš kao što to vrijedi za mnoge druge stvari, kvalitetan san je osnova dobre kože i čistog tena, a samo jedna neprospavana noć na našoj je koži i više nego očita. Vjerojatno dobro znate kako izgleda podbuhlost nakon nekoliko noći lošeg sna, a da je san jedan od osnovnih uvjeta ljepote, godinama ponavljaju mnogi dermatolozi koji potvrđuju kako nesanica ostavlja tragove na koži koja onda izgleda manje zdravo i manje privlačno.

No, pozitivna vijest je da pravilnom njegom kože lica možemo "prevariti" san i izgledati graciozno. Kada se dogode ovakve situacije, potrebno je okrenuti se ispravnoj beauty rutini koja će barem nakratko pomoći da koži vratimo stari sjaj, evo kako.


Vitamin A

Vitamin A, odnosno retinol, je glavni sastojak za pomlađivanje "preko noći". Naime, u periodu od 23 do četiri sata ujutro, dolazi do udvostručivanja stanica, a upravo je vitamin A zaslužan za stimulaciju ovog procesa. On djeluje duboko u stanicama te time potiče regeneraciju, popravlja oštećenje DNK i daje našoj koži glatkoću i mladolikost. Stoga, pronađite kozmetičke proizvode na bazi vitamina A te konzumirajte što više brokule, graška i mrkve koje će vašu kožu učiniti još ljepšom i onda kada ne možete uloviti dovoljno sna.

image

Mnogi dermatolozi preporučuju korištenje hijaluronske kiseline čak dvaput dnevno.

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Kako razlikovati suhu od dehidrirane kože? Stali smo na kraj ovoj vječnoj dilemi

Ceramidi i omega ulja

Naša se koža suočava s puno više problema tijekom dana, i to zbog zagađenosti zraka, sunčeve svjetlosti i vjetra, a navečer vraća puni sjaj. Naime, tijekom noći naša koža prelazi iz faze zaštite u fazu popravljanja, prilikom čega će joj uvelike pomoći omega ulja i ceramidi koji će podržati proces jačanja prirodne barijere kože.

Antioksidansi

Vitamini (kao što su vitamin A, vitamin B2, vitamin C i vitamin E) izvrsni su za primjenu danju jer tada štite našu kožu, ali i za noćnu primjenu, s obzirom na to da njihovi antioksidansi doprinose obnavljanju kože. Antioksidansi će pomoći u popravljanju oštećene kože uklanjanjem štetnih stanica nastalih zagađenjem, izlaganjem UV zračenju i drugim vanjskim agresorima. Jedan od najučinkovitijih antioksidansa je vitamin C, koji uklanja i hiperpigmentaciju za svjetliji, ujednačeniji ten.

Hijaluron

Preko noći, gubitak vode u našoj koži povećava se do 25 posto, što može rezultirati umornom i suhom kožom nakon buđenja, a slabija vlažnost kože može povećati i osjetljivost kože na bakterije i infekcije. Hijaluronska kiselina je najveći blokator kada je riječ o gubitku vode te održava ten bujnijim i podatnim pa nije ni čudo što je mnogi dermatolozi preporučuju za svakodnevno nanošenje, i to dvaput dnevno.


Konačno, ali ne manje važno, trudite se spavati dovoljno, jer san regenerira cijeli organizam.

Linker
19. travanj 2024 21:51