Getty Images
Važan su dio rutine

'Peglaju' bore, fantastično uklanjaju masnoću i čiste kožu, a mi vam otkrivamo koje imaju super recenzije

Ako vas muče prištići, koža vam je izgubila sjaj ili je odjednom postala umorna i siva, rješenje je u glini. Osim što je prirodna, fantastično pročišćava kožu, djeluje protuupalno, a jedna vrsta može se stavljati i na kosu.

Glina je jedna od omiljenih ljekovitih tvari koja se već stoljećima koristi u njezi kože. Iako je njezina učinkovitost protiv sivog tena, prištića i ostalih problema na koži itekako poznata, njezina popularnost na tržištu ojačala je tek unazad nekoliko godina.

Sada gotovo da ne postoji kozmetički brend koji nema bar jedan proizvod na bazi gline, a najraširenije su maske s glinom koje nisu namijenjene samo onima s problematičnom kožom, već i za sve ostale koji s vremena na vrijeme žele koži lica i tijela dati prirodan sjaj i održati je zdravom.

Kako glina točno pomaže koži?

Za glinu se obično kaže da ima detoksificirajuće učinke na kožu, no to u ovom slučaju ne znači da se tijelo riješava toksina već da uklanja masnoću, prljavštinu i ostale otpadne tvari. Osim toga, bogata je mineralima poput cinka, željeza i mangana koji hrane kožu i iznutra i izvana.

Portrait of blessed models in beauty-mask for face in comfortable bedroom. Beautifel women spending funny time together and posing for camera on bed. Blurred background
Getty Images/iStockphoto

U jednom istraživanju, dokazano je da se mineralne čestice u glini aktiviraju u dodiru s vodom. One tada privlače čestice masnoće koje imaju drukčiji naboj te ih "usisavaju" sa kože.

Kod masne kože, glina se ponaša kao magnet koji uklanja sve nečistoće pa stoga pore čini manje vidljivima, stišće ih, a koža je glađa, sjajnija i bez viška sebuma.

"Masnokošci" će najviše imati koristi od zelene gline jer djeluje protuupalno i djeluje protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje.

Kaolin za suhu, osjetljivu kožu

Osim zelene gline, tu je i kaolin koji dolazi u nekoliko boja - bijeloj, ružičastoj, žutoj i crvenoj. Bijeli kaolin je najnježniji te se preporučuje svima s osjetljivom kožom jer umiruje, njeguje i djeluje kao blagi eksfolijant.

Blue cosmetic clay isolated on a white background. Top view.
Getty Images/iStockphoto
Najbolje bi bilo savjetovati se sa stručnjakom koji tip gline i kaolina bi odgovarao vašem tipu kože.

Crveni kaolin super je za zrelu kožu jer ima anti-age učinak, ali i upija masnoće pa će od njega posebne koristi imati masna i mješovita koža.

Ružičasti kaolin je kombinacija bijelog i crvenog, jako je nježan i pojačava elastičnost kože. Posebno je namijenjen suhoj i normalnoj koži koja nema problema sa sebumom.

Žuti kaolin je dobar kod tretiranja kožnih bolesti poput psorijaze, dermatitisa i raznih ekcema, iako bi se ljudi s ovim problemima prije korištenja gline trebali konzultirati s liječnikom.

Marokanska glina može i na kosu

Rasul ili marokanska glina sadrži kalcij, silicijev dioksid, kalij i magnezij te se, osim na koži, može koristiti i na kosi jer je omekšava i daje joj sjaj. Podjednako će je voljeti suha i osjetljiva koža (ipak, pripazite da je ne koristite često), kao i masna jer učinkovito uklanja sebum i nečistoće.

I na kraju, ne smijemo zaboraviti ni bentonit - glinu vulkanskog podrijetla koja se obično koristi za tretiranje masne, problematične kože. No, može biti isušujuća zato se ne preporučuje koristiti je više od jednom tjedno.

Avon Planet Spa Treasures Of The Desert maska s marokanskom glinom, 78 kuna

Olival maska za lice s ugljenom, smilejn i zelenom glinom, 39,90 kuna

L'oreal Pure-Clay maska s tri vrste gline, 68,26 kuna

Sand&Sky Australian Pink Clay maska s ružičastom glinom, 352 kune

Hydro Peptide Miracle Mask maska s crvenim kaolinom i bentonitom, 214 kuna

Fresh Umbrian Clay Purifying Mask, 426 kuna

Aztec Secret Indian Healing Clay maska s bentonitom, 44 kune

KIehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque, 241 kuna

Linker
17. travanj 2024 18:12