Tajna ljepote žena na sjeveru

Njega kože po mjeri Skandinavki: Ujutro ne čiste lice, a na kožu stavljaju maksimalno dva preparata

U trendu je racionalnost, a kako to primijeniti i na kozmetičku torbicu, otkriva dnevna rutina žena s europskog sjevera uz koju donosimo i izbor pratećih hit proizvoda.

Pandemija i potresi “uzdrmali” su i svijet ljepote u kojem su na cijeni što jednostavnija rješenja za održavanje privlačnog izgleda. Kad je riječ o preparativnoj kozmetici, novi takav trend dolazi sa sjevera Europe čije su žene i inače poznate kao najveće pobornice prirodnosti i minimalističkog pristupa njezi.

Mnoge njihove tajne otkrila je danska znanstvenica Johanna Gillbro u svojoj knjizi objavljenoj prošle godine kao odgovor na svu veću potrebu za racionalizacijom njege. Njezin priručnik o ljepoti "Biblija skandinavske njege" temelji se na pet ključnih postulata koji garantiraju “skandi kožu” - bez puno muke i preparata.

Odmah na početku svoje knjige Gillbro je demantirala temelj moderne njege - da su za dnevnu brigu o koži, uz osnovnu kremu, nužni i drugi preparati.

Ova nagrađivana znanstvenica tvrdi da je dovoljan samo jedan preparat (maksimalno dva) jer serumi i ostale “pomade” za kožu uglavnom sadrže iste sastojke kao i kreme.

Druga tajna blistave kože Skandinavki krije se u preskakanju jutarnjeg čišćenja lica. Umjesto korištenja preparata za umivanje, lice bi trebalo tek kratko isprati vodom, i to hladnom. Na taj način zadržava se ulje koje je koža sama proizvela tijekom noći, a koja će je po danu štititi od vanjskih nepoželjnih utjecaja.

Protiv korejskog rituala

Žene koje teško pronalaze vrijeme za sebe zasigurno će razveseliti negativan stav Johanne Gillbro o donedavno popularnom korejskom ritualu njege u 10 koraka. Prema njezinom mišljenju, takav pristup u konačnici samo škodi jer koža na koju se dnevno nanose brojni preparati više ne može prepoznati potrebne sastojke.

Kao zoran primjer navodi muškarce koji se njeguju daleko manje od žena, a većina ih se može pohvaliti zategnutim i glatkim tonusom. Želite li zdravu i sjajnu kožu kakva krasi Skandinavke, trebali biste znati i da se pod pojmom “prirodno” ne krije voće i povrće, nego tvari koje vaša koža sama proizvodi i to je ono što je najvažnije pri odabiru preparativne kozmetike.

Šveđanke, Norvežanke, Dankinje i Finkinje ne vjeruju ni kozmetičkim preparatima s hijaluronskom kiselinom za pomlađivanje. Johanna Gillbro, naime, tumači kako su molekule hijalurona prevelike da bi prodrle kroz površinu kože.

image
Krema za ujednačavanje tena sa SPF-om 30 206,55 kn AVÉNE
AVENE
image
Miracle Molecule krema za lice 169,90 kn GESHA.
GESHA
image
Hidratantna emulzija 955 kn GUERLAIN.
GUERLAIN
image
Hydra Zen antistresni hidrator 117,61 kn LANCOME.
LANCOME
image
PRO Redness Control tonirana krema, SPF 30 222 kn CETAPHIL.
CETAPHIL
Linker
25. travanj 2024 17:11