uvrstite je u rutinu

Mandelična kiselina novi je ‘it‘ sastojak u njezi kože: Može se koristiti i ljeti, a posebno će je obožavati osjetljivi tipovi

Ako postoji jedan siguran način da oživite vaš sivi i ‘usnuli‘ ten, to je primjena kiseline koju mnogi dermatolozi hvale i to zbog mnogo važnih razloga, a jedan od njih je i taj da je mandelična kiselina najnježnija od svih ostalih.

Ako se imalo zanimate za njegu lica i što stavljate na vašu kožu, sigurno znate koliko su kiseline važne za njezinu blistavost i čistoću. I to ne bilo koje već hidroksi kiseline koje se nalaze svuda oko nas. Možemo ih pronaći u voću, mlijeku, šećernoj trski te su važan dio i beauty industrije.

Kiseline se inače dijele na AHA i BHA, odnosno alfa-hidroksi i beta-hidroksi kiseline. Dok BHA kiseline, poput salicilne, djeluju protuupalno i smanjuju pojavu prištića, AHA kiseline koži daju blistav izgled, poboljšavaju njezinu teksturu i čine je čvršćom. Obje vrste kiselina vrše lagani piling te tako kožu oslobađaju mrtvih stanica, viška sebuma i nečistoća.

No, koliko god su kiseline korisne za kožu, ona osjetljiva zbog njih može patiti. Ipak, to ne znači da se oni s osjetljivom kožom moraju odreći kiselina jer postoji rješenje - mandelična kiselina.

image
Hidroksi kiseline možemo pronaći u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH

Pripada AHA kiselinama i već je neko vrijeme 'it' sastojak u njezi kože jer je najnježnija od svih kiselina. Evo nekoliko razloga zašto biste je trebali uvesti u svoju beauty rutinu.

Djeluje sporije i nježnije

Molekule mandelične kiseline dva su puta veće od molekula glikolne kiseline, zbog čega se sporije upija u kožu i djeluje blaže. Dakle, čak i ako imate osjetljivu kožu možete bez straha koristiti mandeličnu kiselinu bez straha od iritacija i crvenila. Iako je nježna, ne znači da je manje efektivna od drugih kiselina.

Za sve tipove kože

Dobiva se iz ekstrakta gorkog badema i osim osjetljive, mogu je koristiti svi tipovi kože - mastan, suhi, mješoviti ili normalan.

Djeluje protuupalno

Mandelična kiselina odličan je izbor i za tretiranje kože sklone aknama jer zbog svog blagog djelovanja ne izaziva dodatne upale, a smiruje postojeće i uklanja bakterije koje su zaslužne za stvaranje kaosa na licu.

Briše pigmentacije i daje elastičnost

Želite li učinkovit proizvod protiv mrlja koji možete koristiti i ljeti? Onda je mandelična kiselina upravo za vas. Nježno ujednačava ten i smanjuje vidljivost hiperpigmentacija. Osim toga potiče i proizvodnju kolagena pa poboljšava teksturu kože i smanjuje vidljivost bora.

Dva načina za korištenje

Postoje dva načina korištenja mandelične kiseline - kao dio kemijskog pilinga u kliničkom okruženju u kombinaciji s mikroiglicama za poticanje stvaranja kolagena ili pak putem lokalne primjene u sklopu tretmana kod kuće.

Njega kože u udobnosti vlastitog doma nikada nije bila jednostavnija, a mi smo zato pronašli nekoliko proizvoda s mandeličnom kiselinom na kojima će vam koža biti zahvalna. Mandeličnu kiselinu možete koristiti u kombinaciji s vitaminom C, antioksidansima i peptidima, ali izbjegavajte je kombinirati s drugim kiselinama jer to može izazvati iritacije.

Kako je ipak riječ o kiselini, ona, baš kao i svaka druga, ima tendenciju kožu učiniti osjetljivijom na sunce pa tijekom dana obavezno nosite pošten sloj kreme za zaštitnim faktorom!

image
The Ordinary mandelična kiselina 10 %, superskin.hr, 51,20 kuna.
THE ORDINARY
image
Elemis pro-collagen tri-acid peel, Beauty Bay, 618,75 kuna
ELEMIS
image
Susanne Kaufmann Glow maska za lice, Cult Beauty, 517,50 kuna.
SUSANNE KAUFMANN
image
Holifrog Shasta AHA Refining Acid umivalica, 309,37 kuna.
HOLIFROG
image
Medik8 tonik za smanjenje pora, Cult Beauty, 375 kuna.
MEDIK8
Linker
16. travanj 2024 12:03