Profimedia, Sciencephoto RM
Ružičasta, bijela, zelena

Koža će vam se preporoditi uz glinu: Evo kako odabrati onu pravu

Glina u vrlo kratkom roku može od umorne, nečiste kože bez sjaja napraviti potpunu transformaciju na vašem licu, ali i tijelu. Kako nisu sve vrste gline dobre za svaki tip kože, napravili smo mali vodič kako izabrati onu koja će najpovoljnije djelovati na problem koji vas muči.

Glina se već stoljećima koristi u kozmetičke svrhe i to posebice zato što čisti kožu i poboljšava ten, a potpuno je prirodna. Radi se o ljekovitoj zemlji s velikom sposobnošću upijanja pa zbog toga uspješno izvlači toksine iz kože, odnosno na sebe veže organske molekule, masnoće i otpadne produkte, a bogata je mineralima poput cinka, željeza, mangana koji hrane našu kožu izvana i iznutra.

Iako je uvriježeno mišljenje da maske od gline trebaju samo osobama s problematičnom kožom, zapravo su dobre za svaki tip kože, a najpoznatije vrste su zelena glina, kaolin i rasul.

Zelena glina

Ako se borite s nečistom kožom, aknama ili povećanim izlučivanjem sebuma, najbolji odabir za vas je maska od zelene gline. Djeluje protuupalno, regulira sebum te redovitom primjenom pročišćava kožu. Ona također štiti kožu od slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje.

U maske od zelene gline se obično dodaju sastojci poput cink-oksida koji djeluje antiseptično te hidrolati - čajevac, kamilica i stolisnik za umirivanje.

Kaolin

Pod pojmom kaolin obično se misli na bijelu glinu, no ona dolazi i u drugim bojama - ružičastoj, žutoj i crvenoj. Bijeli kaolin je najnježnija vrsta gline pa je super za početnike te je možemo naći u mnogim kozmetičkim proizvodima. Najviše koristi od bijele gline imat će osjetljiva i iritirana koža jer umiruje i njeguje. Iako ne izvlači toksine poput zelene gline, bijela ipak djeluje kao lagani eksfolijant.

Crveni kaolin ima anti-age učinak pa je dobar za tretiranje zrele kože. U usporedbi s bijelim ima jača upijajuća svojstva pa se preporučuje masnoj i mješovitoj koži, a manje suhoj i osjetljivoj. Također snažno potiče cirkulaciju i osvježava kožu.

Ružičasti kaolin zapravo je kombinacija bijelog i crvenog, iznimno je blag pa je pogodan za suhi i normalan tip kože. Osim što hrani i njeguje, ružičasta glina poboljšava elastičnost kože i može je se koristiti čak i na okoloočnom području u tretiranju podočnjaka.

Žuti kaolin izrazito je glatke teksture, a pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa te koži vraća prirodni sjaj. Žute je boje zbog željezovog oksida.

Rasul

Rasul ili marokanska glina prepuna je silicijevim dioksidom, magnezijem, kalijem i kalcijem. Mnogima je upravo ona omiljeni izbor jer ima snažni detoksicirajući učinak, a pritom ne isušuje kožu. Najviše će je obožavati suha i osjetljiva koža, ali i masna jer smanjuje pretjerano lučenje sebuma. Njome se može tretirati i kosa - omekšava vlasi i daje im sjaj. Samo pripazite ako je stavljate na kosu jer je može blago potamniti.

Bentonit

Bentonit je jedna od najpopularnijih glina za tretiranje masne i problematične kože. Vulkanskog je podrijetla, bogata je magnezijem i pravi je mali multipraktik. Nečistoće upija kao od šale, zaglađuje kožu, smanjuje fine linije i bore te ubrzava zacjeljivanje kože. No, može biti isušujuća pa nakon tretmana ovom glinom kožu obavezno osvježite umirujućim tonikom i namažite hidratantnom kremom.

Linker
16. travanj 2024 15:41