Akcija ‘čist obraz‘

Kako ukloniti pigmentacijske mrlje? Laserima, posvjetljivačima, ali i posebno učinkovitim tretmanom

UV indeks je oslabio, kreće se negdje oko dvojke, što znači da je vrijeme za anti-pigmentacijske tretmane: obavila ih je i glumica Sementa Rajhard, u strahu da joj pjegice nastale u trudnoći ne prerastu u veće i tamnije mrlje.

Sementa Rajhard (29), koja je svoju šestomjesečnu kćerkicu Stellu nazvala po liku kojim se proslavila u istoimenoj seriji, kaže da je dobila bebu kakva se samo može poželjeti - noću mirno spava, a zajedno s njom i ona te njen zaručnik Vanja Brundula. Glumica koju pamtimo i po seriji “Čista ljubav” imala je sreće i kad je riječ o hiperpigmentacijama - kožnim mrljama koje se često pojavljuju uslijed hormonskih promjena u trudnoći - jer na njenom licu to nije otišlo dalje od pjegica.

image
Sementa Rajhard redovito koristi zaštitu od sunca, bez obzira na to što ima maslinast ten koji je otporniji na mrlje.
MATEJ DOKIĆ

- Čim sam primijetila pjegice koje dotad nisam imala, shvatila sam to kao signal da moram na vrijeme spriječiti eventualno širenje malih pigmentacija u hiperpigmentacije. Unatoč tome što imam maslinasti ten, koji se smatra otpornijim, treba ga čuvati. Stoga sam ljetos koristila proizvode s visokim faktorom zaštite od sunca, njegovala dermokozmetikom Reviderm i izbjegavala tešku šminku. Mineralni puder i maskara sasvim su mi dovoljni - otkriva Sementa, koja svakodnevnu kućnu njegu kombinira s profesionalnom u zagrebačkom centru ljepote skinTIM.

Učinkovit tretman od četiri faze

Vlasnice salona Mia Buhin Dudak i Tara Gulielmi specijalizirale su se za Revidermove tretmane pa je mlada mama prema njihovoj preporuci započela s tretmanima Remove - Stop - Protect, namijenjenim sprečavanju i(li) uklanjanju hiperpigmentacija.

- Postoji niz okidača za pojavu hiperpigmentacija, počevši od prekomjernog izlaganja jakom suncu i solariju te već spomenutih hormonskih promjena u trudnoći. No, pigmentacije se pojavljuju i zbog raznih drugih hormonskih promjena, uzimanja nekih lijekova te uslijed starenja. Sve češće nastaju i kao posljedica upala u koži - primjerice kod akni - te zbog stresnog načina života. Svi ti okidači mogu dovesti do oštećenja u koži, što je potiče da se “buni” i “brani” pojačanim stvaranjem pigmenta melanina i tako se stvaraju tamne mrlje. Stoga trebamo ciljano djelovati na sam proces nastanka melanina - objašnjava Revidermova edukatorica Kristina Ukalović.

Remove - Stop - Protect osmišljen je tako da suzbija hiperpigmentacije u svakoj fazi - bilo da je riječ o zaustavljanju sitnih početnih promjena ili o uklanjanju tamnih mrlja koje su već uzele maha.

Tretman započinje temeljitim čišćenjem lica i enzimskim pilingom, koji na sebe veže sve nečistoće te u koži “otapa” odumrle stanice kako bi se lakše uklonile. Slijedi mikrodermoabrazija uređajem Re viderm Skin Peeler. Mlazom sićušnih kristala aluminijeva oksida nježno i bezbolno odstranjuje se gornji rožnati sloj kože.

image
Premda se u Revidermovu tretmanu Remove - Stop - Protect koža ‘guli’ kristalnim mlazom...
MATEJ DOKIĆ

Potom se u kožu “ubacuje” koncentrat SpotEx za ispravljanje i posvjetljivanje pigmentnih mrlja ­pomoću uređaja Skin Needler sa sićušnim mikroiglicama koncentrat se dovodi upravo na onu dubinu kože gdje se stvara melanin.

image
...a potom se antipigmentacijski koncentrat ubacuje pomoću iglica, to su potpuno kontrolirani i precizni zahvati u vrlo plitkim slojevima kože (najviše do pola milimetra), bez nelagode, boli i ozljeđivanja. Eventualno se može pojaviti blago crvenilo koje brzo prolazi.
MATEJ DOKIĆ

Koža se ne ozljeđuje jer to su vrlo brzi, precizni i plitki ubodi najviše do pola milimetra. U završnoj fazi nanosi se umirujuća maska na bazi srebra, a potom dnevna krema s visokim zaštitnim faktorom jer koža mora biti dobro zaštićena od sunca.

Nastavak njege kod kuće

Provodi se kura od ukupno četiri tretmana Remove - Stop - Protect s razmacima od po četiri tjedna. Oni se po potrebi mogu kombinirati s drugim tretmanima za hidrataciju i revitalizaciju. U međuvremenu se s tretmanom SpotEx nastavlja u kućnoj njezi (u praktičnom roll-on obliku), a obvezna je i svakodnevna zaštita od sunca.

image
U završnoj fazi nanosi se umirujuća maska na bazi srebra.
MATEJ DOKIĆ

Naime, kako ističe Kristina Ukalović, koliko god salonski tretmani bili učinkoviti, za optimalne rezultate ključno je hoćemo li se pravila antipigmentacijske njege sami pridržavati u svakodnevici.

Laser briše tamne mrlje

Osim tretmana u kojima se dermokozmetika kombinira s minimalno invazivnim uređajima, kao rješenje protiv hiperpigmentacija nude se i laseri. Primjerice, u zagrebačkoj Poliklinici Bagatin koriste se izuzetno sigurni i visoko podnošljivi uređaji kojima se hiperpigmentacije i ostale pigmentne promjene mogu tretirati na jednostavan način, bez lokalne anestezije.

Tretman se provodi tako da se laserskom zrakom prelazi preko dijela kože gdje se nalazi pigmentacija te pritom dolazi do zagrijavanja pigmenta melanina i njegova ‘odvajanja’ od kože. Uobičajena je pojava crvenilo, što prolazi za dan-dva. Barem mjesec dana nakon tretmana treba izbjegavati izravno sunce (a svakako i solarij) te trajno koristiti zaštitne kreme s visokim faktorom 50+.

Melanin pod kontrolom

U prevenciji, odnosno ublažavanju hiperpigmentacija vrlo je važna svakodnevna njega koja pridonosi tome da proizvodnja pigmenta melanina u koži bude pod kontrolom. Obično su to multifunkcionalni proizvodi koji se mogu primjenjivati tijekom cijele godine te kožu revitaliziraju, daju joj blistavost i ujednačuju njezinu boju. Osim dnevnih krema koje u pravilu imaju zaštitni faktor kako se izlaganjem suncu ne bi ponovno potaknuo nastanak mrlja, preporučuju se noćne kreme za intenzivan “popravak“ kože u razdoblju kada ne mora trošiti energiju na obranu od sunca.

image
Okidač za nastanak hiperpigmentacija mogu biti hormonske promjene, akne, starenje...
MATEJ DOKIĆ

Proizvodi za brisanje mrlja često sadrže tvari s posvjetljujućim učinkom poput vitamina C i raznih biljnih ekstrakata (npr. tratinčica, ranjenik, uljana repica), a najjačim antipigmentacijskim specijalcima smatraju se sastojci posebno osmišljeni da sprečavaju sam proces nastanka tamnih mrlja. U kliničkim studijama osobito učinkovitim pokazao se Eucerinov patentirani sastojak thiamidol.

image
REN Overnight Glow Dark Spot noćna krema s ekstraktom algi za ciljano djelovanje na tamne mrlje, 420 kn
REN
image
L’ORÉAL Revitalift Laser SPF 20 dnevna krema sadrži LHA – lipo-hidroksi kiseline koje smanjuju promjene pigmentacije kože, 119,90 kn
LOREAL
image
DR IRENA ERIS Lumissima noćna krema s posebnim kompleksom Pigment-Block za ujednačenje tena, 435 kn
IRENA ERIS
image
NIOD Re:Pigment RP serum s peptidnom tehnologijom “brisanja“ hiperpigmentacija, 255 kn
NIOD
image
CHANEL La Lotion Lumière Exfoliante pilinglosion s ekstraktom biljke zvane ranjenik, AHA kiselinama i L-argininom, 1175 kn
CHANEL
image
PERRICONE MD CCC+ Ferulic Brightening Complex s visokom koncentracijom vitamina C i feruličnom kiselinom, 1125 kn
PERICONE
image
NEOSTRATA Enlighten Pigment Controller tretman s vitaminom C i ekstraktima alpskog bilja sprečava pojavu tamnih mrlja, 307,80 kn
NEOSTRATA
image
SKEYNDOR Uniqcure Dark Spot koncentrat u ampulama, s posvjetljujućim kompleksom na bazi niacinamida (vitamina B3) i uljane repice, 244,50 kn
SKEYNDOR
image
ELEMIS White Brightening Dark Spot posvjetljujući korektor s vitaminom C i ekstraktima graška i tratinčice, 315 kn
ELEMIS
image
REVIDERM SpotEx roll-on koncentrat s posebnim neurokozmetičkim sastojkom koji blokira prekomjernu proizvodnju melanina, 309 kn
REVIDERM
image
EUCERIN Anti-Pigment dvofazni serum istodobno obnavlja kožu (zahvaljujući hijaluronskoj kiselini) te smanjuje tamne mrlje i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje pomoću patentiranog sastojka thiamidola, 262 kn
EUCERIN

Čitajte i:

Gloria Dubelj zna trik za spas problematične kože: Ovaj korak često preskačemo, a vrlo je bitan

Sjajni ten za blistavu budućnost: Mlada glumica predstavlja novi trend u tretmanima

Pripremite se za transformaciju: Nose se nijanse crvene koje neodoljivo podsjećaju na zavodljivi Šangaj

Linker
20. travanj 2024 17:09