Profimedia, UPPA News
ZAUSTAVITE STARENJE

Još uvijek se ne šminkate? Nakon ovoga ćete promijeniti mišljenje

Nerijetko čujemo da treba pustiti kožu da diše i povremeno izaći bez imalo šminke na licu kako bi se ona uspjela odmoriti... Godinama se smatralo da make-up nije dobar za lice, ali novo istraživanje će razveseliti sve one koje ne izlaze iz stana bez ruža i rumenila.

Dekorativna kozmetika kao što su ruž, olovka za oči, rumenilo i bronzer također može zaštititi od štetnih sunčevih zraka, tvrdi doktor Phillip Artemi s Australasian College of Dermatologists. Naime, pretjerana izloženost UVB i UVA zrakama te infracrvenom zračenju može prouzročiti bore, pigmentaciju te umornan izgled. Make-up je, prema njemu, druga najbolja zaštita za kožu – nakon dobre, stare kreme za sunčanje.

- Preporučujemo dodavanje dekorativne kozmetike tradicionalnoj kremi za sunčanje kako bi smanjili rizik od raka kože i preuranjenog starenja te se zaštitili od zagađenog zraka, koji je sve veći problem – poručio je Artemi. Većina formula sada već sadrži sastojke koji štite kožu kao što su SPF, vitamini i retinol, ali čak i one bez tih dodataka mogu biti korisne u borbi s štetnim utjecajem sunca i zagađenja. Pigmenti i drugi sastojci u make-upu od kojih se reflektira svjetlo se mogu ponašati kao fizički blokatori i pružiti zaštitu koži.

Drugim riječima, najbolja strategija u brobi protiv starenja i štetnog utjecaja sunčevih zraka skriva se u kozmetičkoj torbici u obliku sjenila, ruževa i rumenila – i, naravno, kreme za sunačnje. Pa što je onda sa svim onim tvrdnjama prema kojima će mnogo make-upa ubrzati starenje? To je istina samo ako se ne pridržavate svoje beauty rutine - odnosno, ne skinete ga prije spavanja.

Linker
04. kolovoz 2022 21:42