Brojni uzroci

Istražili smo: zašto na našem licu i tijelu nastaju razne mrlje i kako ih se riješiti

Nakon ljetne sezone na koži se uz suhoću, perutanje i grubu teksturu stvaraju i tamne mrlje koje nastaju zbog prekomjernog izlaganja suncu. Ipak, to nije jedini razlog njihove pojave. Iako su prlično tvrdoglave, možete ih se riješiti na nekoliko učinkovitih načina

Ako vam hladniji mjeseci nisu srcu dragi, sigurno već odbrojavate do sljedećeg proljeća i ljeta. Proteklo vam je, nadamo se, ostalo u lijepom sjećanju, a kada vam dođe teško, možete se podsjetiti na te bezbrižne trenutke putem divnih uspomena. No, jedna uspomena na ljeto svakako nije poželjna, a to su smeđe mrljice na licu i tijelu, poznate i kao hiperpigmentacije.

Hiperpigmentacije se još nazivaju "staračkim pjegama", a nastaju zbog pojačanog stvaranja pigmenta melanina koji koži daje boju. Obično se javljaju na licu, rukama i drugim dijelovima tijela koji su više izloženi suncu. Drugim riječima, tamnjenje kože zapravo je jedna vrsta prirodne zaštite od sunca koje naša koža sama stvara.

Ipak, hiperpigmentacije se ne javljaju na svakoj koži jednako - ljudi s tamnom kožom obično razvijaju više mrlja, nego oni sa svijetlom, jer je pigmentacija jača kod tamnije kože.

image
Hiperpigmentacijske mrlje obično nastaju zbog pretjerane proizvodnje pigmenta melanina.
UNSPLASH

Različiti oblici hiperpigmentacije

Tamne mrlje dijele se na nekoliko vrsta ovisno o njihovom uzroku. Staračke ili sunčane pjege nastaju zbog prekomjernog izlaganja suncu u kombinaciji s nedovoljnom zaštitom od sunca. Dakle, ako ste tijekom ovog ljeta zaspali na "zvizdanu" ili ste uživali u ljetnim sportovima bez adekvatne kreme za zaštitu od sunca, moguće je da vam je sunce ostavilo podsjetnik u vidu mrlja.

Ako se to ponavlja iz godine u godinu, koža brže stari i može biti prepuna sitnih smeđih mrljica, stoga je važno stalno nositi kremu sa zaštitnim faktorom i izbjegavati jako sunce.

Druga vrsta hiperpigmentacija - melazma - nastaje zbog narušene hormonalne ravnoteže, a manifestira se u obliku skupine mrlja na određenim dijelovima tijela, primjerice iznad gornje usne. S melazmom se najčešće susreću žene, 10 do 15 posto onih u trudnoći i 10 do 25 posto onih koje uzimaju oralnu kontracepciju. Također se može javiti i nakon trudnoće.

image
Melazma nastaje kao posljedica hormonalne neravnoteže.
SCIENCE PHOTO LIBRARY/SCIENCEPHOTO/PROFIMEDIA

Postupalna hiperpigmentacija

Mrlje na koži ne moraju nužno nastati zbog sunca ili hormona, već nakon ozljede ili akni. Kada koža zacjeljuje, na njoj ostaje plitka diskoloracija, odnosno smeđa mrljica, a može se javiti bilo gdje na licu i tijelu. Najpogođeniji dijelovi obično su lice, dekolte i leđa, gdje se najčešće javljaju akne i prištići.

Osim toga, hiperpigmentacije mogu nastati i nakon agresivnih kozmetičkih tretmana poput dermoabrazije, kemijskog pilinga ili laserskih tretmana.

Još jedan razlog pojave smeđih mrlja jest i rijetka endokrina bolest zvana Addisonova bolest koja se javlja kada vanjski sloj ili kora nadbubrežnih žlijezda postepeno proizvodi sve manje steroidnih hormona. Posljedica toga su mrlje na dijelovima tijela koje su najizloženije suncu (licu, vratu i rukama) te područjima izloženim trenju, poput laktova i koljena.

Kako se riješiti hiperpigmentacija?

Prvi logičan korak u borbi protiv hiperpigmentacija bio bi paziti da svakog dana nanosimo kreme za zaštitu od sunca koje će prevenirati pojavu novih mrlja. No, što sa starima? Postojeće mrlje možemo ukloniti ili barem ublažiti dermatološkim tretmanima i specijalnom kozmetikom s visokokoncentriranim sastojcima poput voćnih kiselina i vitamina C.

Kod laserskih tretmana dermatolog ciljano koristi svjetlo velike energije kako bi uklonio mrlje, no oni obično zahtijevaju veće financijske izdatke. Hiperpigmentacijskih mrlja se, srećom, možete riješiti i kod kuće upotrebom proizvoda s voćnim kiselinama.

AHA ili voćne kiseline u potpunosti su prirodne, bez toksina. Najpoznatije među njima su glikolna, mliječna, malična i citrična. Glikolnu možemo pronaći u šećernoj trski, mliječna se dobiva od kiselog mlijeka, malična od jabuka, a citrična od citrusnog voća.

Zašto su AHA kiseline toliko moćne u borbi protiv hiperpigmentacija? Naime, ove kiseline djeluju kao iznimno učinkovit piling, odnosno vrše višeslojnu eksfolijaciju i tako uklanjaju mrtve stanice kože koje se talože na njoj i "guše" ju. Kada maknemo te mrtve stanice, koža je osvježena, blistavija, ten je ujednačeniji, a vidljivost mrlja smanjena. Proizvodi za njegu poput seruma i krema brže i bolje se upijaju te su učinkovitiji.

Osim toga, voćne kiseline potiču obnavljanje kože - stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina, zaglađuju manje borice i odgađaju pojavu novih te povećavaju vlažnost svih slojeva kože.

image
Afrodita Professional C10 VITAMIN SUPER SHOT, 459 kuna.
PROMO

Upravo tako djeluju novi moćni proizvodi iz linije Afrodita Professional. C10 Vitamin SUPER SHOT Afrodita Professional sadrži 10 posto vitamina C nove generacije (Ascorbyl Tetraisopalmitate). On, naime, djeluje na mrlje čak 25 puta jače od čistog vitamina C, zbog čega redovitom upotrebom u čak 16 tjedana uklanja sunčane pjege do 100 posto. Vitamin C poznat je antioksidans koji održava kožu mlađom i jedrom, a još jedna odlična stvar kod ovog proizvoda jest što čak sprječava nastanak novih mrlja.

Ako imate osjetljivu kožu i bojite se kako bi ona mogla reagirati na njega, ne bojte se - C10 Vitamin SUPER SHOT je neinvazivan i prikladan je za svakodnevnu upotrebu.

image
Afrodita Professional Peel Re-New 40 % AHA EKSFOLIJANT STRONG.
PROMO

Moćna kombinacija

Za još jači napad na mrlje C10 Vitamin SUPER SHOT može se koristiti u kombinaciji s dva nova proizvoda iz Peel Re-new linije - PEEL RE-NEW 40 % AHA Eksfolijant Strong i PEEL RE-NEW 20 % AHA Piling maskom u centrima ljepote Kozmetike Afrodita.

image
Afrodita Professional Peel Re-New AHA piling maska, 318,67 kuna.
PROMO

Tekući piling, baš kao i maska, sadrži AHA kiseline u velikoj koncentraciji te zbog toga učinkovito uklanja mrtve stanice na površini kože i tako je oslobađa nakupljenog tereta. Oba proizvoda stimuliraju proizvodnju novih stanica i kolagena i elastina koji su zaslužni za mladolik izgled naše kože. Osim toga, smanjuju pojavu bora i vidljivost postojećih.

image
Afrodita Professional Peel Re-New krema za normalnu do masnu kožu, 136 kuna.
PROMO
image
Afrodita Professional Peel Re-New AHA Krema za suhu kožu, 136 kuna.
PROMO

Nakon tretmana ovim dvojcem, preporučujemo njegu proizvodima koje možete koristiti kod kuće: ujutro nanesite C10 Vitamin SUPER SHOT serum, a nakon njega kremu sa SPF faktorom poput VITA DERMA Zaštitne krema SPF 30 jer kiseline kožu čine fotosenzitivnom na sunce!

image
Afrodita Professional VITA DERMA Zaštitna krema ZF 30, 114,80 kuna.
PROMO

Za večernju njegu koristite Peel Re-New Pjenu za čišćenje i Neutralizator (tonik) te nakon njega odgovarajuću Peel Re-New kremu za normalno do masnu kožu ili onu suhu.

Postupak PEEL RE-NEW i proizvodi na raspolaganju su u Afrodita Beauty Centrima i trgovinama u Zagrebu (Vlaška 41, Frankopanska 7 i Galleria Business Center), u partnerskim kozmetičkim salonima te u web trgovini webshop.afroditacosmetics.com.

Linker
05. ožujak 2024 17:10