gloria glam

Beauty trendovi sezone: Šminkerice bez granica

Ova sezona nije vrijeme za minimalizam: tamni ruževi bogatih tekstura koriste se bez limita, čak i u kombinaciji s intenzivnim make-upom na očima na kojima se pretapaju boje zimskih delicija - kuhanog vina, kestena, naranče, nara...

Putene usne

Mare Milin

Crvena boja, koja simbolizira strast i revoluciju, uporno drži vlast u kozmetičkom svijetu. No za razliku od Valentinova, kada je u maku-upu prisutna u svojim najintenzivnijim nijansama, u zimskoj je varijanti - zagasita. Pogotovo ove sezone, kada su boje ruževa za usne u nijansama najpoznatijih francuskih vina, kao što su cabernet sauvignon, crni pinot i merlot. U obzir dolaze i mat i sjajne teksture te njihova kombinacija, a tu su i nove formule za postojanost - kojima nije umanjena njegujuća funkcija.

Getty Images

Shiesidov Rouge Rouge, primjerice, sadrži novu tehnologiju (koja se do sad koristila u tekućim puderima) tako da savršeno prianja uz površinu usana i na njoj se zadržava dulje od ostalih ruževa - čak i kad pijete, jedete, ljubite se...

Zlato i bordo čine savršenu vezu u make-upu pa pa i tamnocrveni ruž u luksuznom zlatnom pakiranju djeluje glamurozno.

Pečeni kesteni i kuhano vino

Kuhano vino i kesteni svojim su bojama inspiracija za modne i kozmetičke kolekcije. Tako su nove palete sjenila i rumenila smeđecrvenih, bordo i zlaćanih tonova, baš po uzoru na haute couture haljine libanonskog dizajnera Elieja Saaba i kolekciju švicarske moden marke Akris.

Modno-kozmetička kuća Chanel je umjesto kreacija tim nijansama obojila jesensku dekorativnu liniju Le Rouge. Njezina autorica je Lucia Pica, kojoj je to prva kolekcija, a njome je željela poručiti da šminka, koliko god jaka bila, ne smije zamaskirati žensku ljepotu, već je istaknuti.

Dramatika smeđe

Ljeti su smeđe nijanse u službi isticanja preplanule puti, a kad dođu hladniji dani, licu će dati dramatičnost.

Korekcije

Mare Milin /

Oni koji na satu likovnog nisu naučili što su komplementarne boje imat će popravni ispit na vlastitom licu. Kako bi se prikrili trajni ili privremeni nedostaci (poput crvenila, podočnjaka, ožiljaka), nove palete make-upa koriste elemente medicinsko-dekorativne kozmetike. A to znači da se nesavršenosti neutraliziraju određenim bojama: crvenilo od popucalih kapilara prekriva zelena, tamne podočnjake briše žuta nijansa, a za depigmentaciju se koriste bež, smeđe ili koraljne nijanse.

PHYSICIANS FORMULA mineralni puder 3u1 (129,90 kn). CLINIQUE Even Better serum za prikrivanje tamnih mrlja i crvenila (542 kn). AVENE Courvance vodootporni korektor u stiku za neutalizaciju crvenila (119,091 kn). ESSENCE All I need concealer paleta korektora (29,90 kn). DIOR Fix it Colour korektor (272 kn). MARC JACOBS BEAUTY Cover(t) stik Bright Now ružičastoplava kombinacija prekriva i eliminira sivilo kože. GUERLAIN Meteorites puderaste perle (378 kn). CATRICE COSMETICS Prime&Fine baza za neutralizaciju crvenila (35,90 kn). L'OREAL PARIS Nude Magique CC krema (106,90 kn). AVON Ideal Flawless CC korektor Illuminating Lilac (70 kn).

Novitet je plavosivi ton koji nema samo korektivinu funkciju, već i dekorativnu. 'Trend je da lice izgleda zdravo, svježe i sjajno pa se plavom naglašavaju jagodične kosti, područje iznad obrva, nadusnica, odnosno sva područja na koja želimo privvući svjetlost', objašnjava vizažistica Simona Antonović.

Poput druge kože

U kreiranju proizvoda za besprijekoran ten sve više kozmetičkih kuća primjenjuje visoke standarde azijske ljepote. Tako je Lancome lansirao puder u jastučiću po uzoru na onaj koji koriste žene u Koreji: francuska verzija spužvice-jastučića napravljena je od isprepletenih vlakana, snažno upija teksturu i osigurava ravnomjerno nanošenje u vrlo tankom sloju.

Najnoviji puderi imaju i formulu za snižavanje temperature kože, što daje osjećaj svježine, a oni namijenjeni problematičnoj koži sadrže ceramid procerad, koji liječi i štiti od pojave crvenih i smeđih mrlja.

(Fotografije: Mare Milin; make-up: Simona Antonović; stilistica: Ivana Pavić; frizura: Salon Glamour; model: Laura Bračun, Talia Model)

Linker
18. travanj 2024 02:22