Getty Images/iStockphoto
10 najboljih

Ako se pitate u koji biste kozmetički preparat trebali uložiti, odgovor je samo jedan!

Ako se pitate u koji biste kozmetički preparat trebali uložiti, odgovor je - serum s vitaminom C. Ovaj iznimno moćan sastojak zapravo je antioksidans koji licu vraća svježinu i blistavost, uklanja pigmentacijske mrlje i mrlje od akni te popravlja teksturu kože.

Osim što ga unosimo putem hrane, vitamin C je važno nanositi i na kožu jer ga naš organizam ne može sam proizvesti. Njegovim redovitim korištenjem primijetit ćete manje znakova umora na licu, koža će postati čvršća i imati 'plump' efekt. Osim toga, vitamin C je važan u sintezi kolagena, proteina čija proizvodnja s godinama pada pa koža gubi na elastičnosti.

Kako odabrati serum s Vitaminom C?

Na tržištu se može naći jako puno seruma s ovim sastojkom, no nije svaki od njih isti. U sastavu nekih seruma prisutan je vitamin C u prirodnom obliku poznatom kao L-askorbinska kiselina, dok je u drugima kao tetraheksildecil askorbat, askorbil palmitat ili natrijev askorbil fosfat. Neki stručnjaci preferiraju ovaj zadnji oblik jer vjeruju da je učinkovitiji i stabilniji te se bolje apsorbira u kožu.

Također, kod odabira seruma važna je i koncentracija vitamina C - optimalna je 10 posto. Neki od najboljih seruma na tržištu kombiniraju vitamin C s drugim antioksidansima poput vitamina E i ferulične kiseline za pojačan učinak na mrlje. Doduše, ako imate osjetljivu kožu, vitamin C bi je mogao iritirati pa svakako isprobajte prije korištenja da vidite kako će reagirati na vašem licu.

Kako ga koristiti?

Vitamin C serum obično se nanosi ujutro nakon čišćenja kože kako bi zaštitio kožu od utjecaja slobodnih radikala, no nije pogrešno koristiti ga i prije spavanja za obnavljanje kože. Nije ga potrebno koristiti svaki dan jer se u koži zadržava do 48 sati, ali zato svakoga dana ne zaboravite nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom.

Bilo koji serum s vitaminom C čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu, a kada primijetite da je postao mutan, bacite ga i kupite novi. Kako bismo vam pomogle u odluci, odabrale smo 10 vitamin C seruma koji su hvaljeni na sva usta zbog fantastičnog učinka na kožu.

Moglo bi vas zanimati i sljedeće:

Bundeva u službi ljepote: Uklanja mrlje, djeluje na bore, a uspješno se bori i protiv tvrdoglavih akni

Sve tajne antioksidansa: Gdje ih nalazimo i kako mogu pomoći vašoj koži

Zašto svi pričaju o moćnom sastojku koji bi mogao zamijeniti retinol?

Linker
19. travanj 2024 04:28