iStock
SVE JE U HRANI

9 namirnica koje se trebaju naći na vašem meniju ako želite blistavu kožu

Kada je u pitanju prirodan sjaj kože, stvarno moramo pripaziti na to što jedemo. Jedanko kao što zbog preslane hrane i previše šećera možemo imati problematičnu kožu, neke druge namirnice mogu nam pomoći u vraćanju njezine blistavosti.

Kurkuma

Ovaj začin je bogat kurkuminom, aktivnim sastojkom koji ima antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Odličan je u borbi protiv slobodnih radikala i prevenciji pojave bora i staračkih pjega, ali i protiv crvenila o oteknutosti. Zahvaljujući kurkumi ten će biti ujednačen, a koža čista i blistava. Najlakši način da kurkumu uključite u svoju prehranu jest da je posipate po svojem toplom napitku ili je inkorporirate u kajganu ili miješano povrće.

Turmeric and turmeric powder on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Jaja

Namirnica koju sigurno imate u svojem hladnjaku zdrava je iz više razloga, ali igra i ključnu ulogu u održavanju kože blistavom jer sadrži cink. Radi se o jednom od najvažnijih minerala u tijelo, a zaslužan je za kontroliranje izlučivanja ulja i pojavu akni. Također, igra osnovnu ulogu u formiranju kolagena koji je zaslužan za čvrstoću i mladenački izgled kože.

Matcha

Matcha, vrsta zelenog čaja u prahu je jedan od najpoznatijih preparata za povećanje energije, ali je poznat i po svojem učinku na kožu. On doprinosi blistavoj koži jer hidratizira stanice i ima protuupalna svojstva pa sprječava iritaciju kože. Pravilna hidratacija poboljšava obnovu stanica, što znači da ćemo imati dovoljno zdravih, novih stanica koje će poboljšati naš ten. Ako matcha ipak nije za vas, možete nje piti zeleni čaj ili vodu s limunom.

Matcha tea and green tea utensils
Getty Images/iStockphoto

Losos

Mnogi nutricionisti ga nazivaju superhranom za blistavu kožu. Bogat je omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese, održavaju kožu bez bora, zategnutom, glatkom i zdravom. Uključite ga u svoj meni barem jednom tjedno.

Gljive

One su izvrstan izvor vitamina B koji šiti našu kožu od štetnog utjecaja sunca. Odličan su izvor i selena, antioksidansa koji osigurava da je koža radijantna i hidratizirana.

Artičoke

Sadrže fitokemikalije koje se ponašaju kao protuupalni lijek za kožu i bore se protiv crvenila i iritacija.

Avokado

Postoji dobar razlog zašto se radi o vrlo popularnom sastojku u maskama za lice. Bogat je vlaknima, proteinima, magnezijem, vitaminima B6, E i K, a posjeduje i biotin - on je ključan u sprječavanju pucanja kose i nokata, ali je odličan i za njegu suhe kože.

Avocado sandwich on dark rye bread made with fresh sliced avocados from above
Getty Images/iStockphoto

Slatki krumpir

Kora krumpira sadrži visoku razinu vitamina A i beta-karotena. Kada tijelo primi beta-karotene, pretvori ih u aktivan vitamin A koji je važan za zdravu kožu, kosu i zube.

Mandarine

Mandarine su odličan izvor vitamin A i C koji pomažu u borbi s aknama i ubrzavaju oporavak kože. Sa sitnim borama se mnogo lakše boriti s mnogo vitamina A koji ima krasne anti-age svojstva, dok vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena koji kožu čini mekanom i gipkom.

Linker
25. travanj 2024 17:50