ZDRAVA KOSA NA PLAŽI

Zaboravite na problem suhe kose ljeti: Evo kako je zaštititi od štetnog utjecaja sunca i mora!

Ljeto, sunce, plaža - savršen recept za opuštanje. Ipak, našoj kosi to je savršen recept za dehidraciju i oštećenost!

Zbog izloženosti suncu, morskoj vodi i velikim vrućinama, kosa na kraju ljeta bude jako oštećena. Donosimo nekoliko savjeta kako njegovati suhu kosu ljeti i pružiti joj hidratizaciju kakvu zaslužuje.

Uzroci

Suha kosa je čest problem, pogotovo ljeti, a najčešći uzroci su joj:

  • nepravilna prehrana
  • prečesto pranje kose (svakodnevno ili svaki drugi dan),
  • bojanje kose
  • korištenje preparata za stiliziranje kose
  • dugotrajno izlaganje suncu i morskoj soli tijekom ljeta

Provodite li puno vremena na suncu, na kosu nanesite balzam ili kremu koja sadrži zaštitu od UV zraka ili kosu jednostavno pokrijte šeširom.

Čitajte i: Evo koje proizvode koristiti, a koje izbjegavati! Omiljeni domaći frizeri otkrili nam što je ključno za ljetnu njegu kose

Na plaži

Prije i nakon ulaska u more, kosu isperite običnom vodom kako bi spriječili isušivanje. Iako većinom na plaži koristimo isti ručnik i za brisanje i za sunčanje, želite li da vam kosa ostane zdrava, ponesite mekani ručnik kako biste izbjegli dodatno lomljenje kose.

image
Za zaštitu od sunca koristite šešir.
UNSPLASH

Nakon što se osušite, izbjegavajte četkanje kose, već pričekajte da se osuši na suncu. Potom nanesite masku za zaštitu kose od sunca koja će nadoknaditi prirodne hranjive sastojke u vašoj kosi te joj vratiti vlagu.

Pranje kose

Tijekom ljeta se ne preporučuje svakodnevno pranje kose jer na taj način može doći do stvaranja masnog vlasišta i trošenja prirodnih ulja. Umjesto toga, kosu po potrebi isperite hladnom vodom.

image
Morska sol uz sunce dodatno oštećuje kosu.
UNSPLASH

Prirodni načini hidratizacije

Kako bi kosi vratili prirodni sjaj, koristite prirodne sastojke koje imate kod kuće.

Čitajte i: Veliki pothvat popularnog frizera: Jelena Rozga i Franka Batelić u kampanji prvog hrvatskog brenda ekstenzija

Maslinovo ulje

Jedno od najpopularnijih domaćih rješenja za suhu kosu je maslinovo ulje. Bogato je vitaminom E i antioksidansima te je kao takvo izuzetno zdravo za suhu kosu jer joj vraća vlagu.

Maslinovo ulje možete koristiti i zagrijano na način da u posudi zagrijete dovoljno maslinovog ulja s obzirom na dužinu i gustoću vaše kose.

Tako toplo maslinovo ulje temeljito nanesite na vlasište i čitavu dužinu kose pa nježno masirajte 5-10 minuta. Kosu pokrijte plastičnom vrećicom ili ručnikom i ostavite da djeluje nekoliko sati pa isperite.

Osim maslinovog, možete koristiti kokosovo, bademovo i ricinusovo ulje te ulje jojobe ili avokada - hladno ili zagrijano.

Med

Med će zahvaljujući hranjivim tvarima vašu kosu učiniti mekom i podatnom, istovremeno čuvajući vlagu u kosi i hraneći ju.

image
Med zbog hranjivih sastojaka vraća kosi sjaj i mekoću.
UNSPLASH

Pola šalice meda nanesite na svježe opranu, vlažnu kosu i lagano umasirajte u vlasište i čitavu dužinu kose. Zatim kosu pokrijte plastičnom vrećicom i ostavite da djeluje 30 minuta, pa isperite mlakom vodom. Za još bolje rezultate, ponovite postupak dva puta tjedno.

Linker
14. travanj 2024 12:32