Savjeti za njegu

Ovi trikovi pomažu ako se borite s masnom kosom, a evo i kako izbjeći najveću zamku

Najveći paradoks - što više perete kosu, ona će se brže mastiti. Kako pronaći balans između urednosti i oporavka vlasišta, pročitajte u našim savjetima.

Kosa sklona mašćenju problem je koji muči mnoge i nema veze s neredovitim pranjem kose. Kosa se pretjerano masti kada naše vlasište malo preintenzivno "shvati" svoj zadatak - da proizvodnjom sebuma osigura lijepu i sjajnu kosu. Kako ništa previše nije dobro, tako nam i višak sebuma stvara poteškoće, a to je onda brzo zamašćivanje vlasišta i kose. Iako se na prvu čini da je ovaj problem samo estetske prirode, on može postati i malo ozbiljniji, jer masna kosa može uzrokovati svrbež, crvenilo te ispadanje kose.

Razlozi povećane proizvodnje sebuma su različiti i mogu se mijenjati tijekom života, od hormonalnih promjena i stresa, preko nepravilne njege i krive prehrane, pa sve do prečestog pranja kose. Upravo to je najveći paradoks - što više perete kosu, ona će se brže mastiti. Stoga vam donosimo savjete kako pronaći balans između urednosti i oporavka vlasišta.

image

Oduprite se želji da perete kosu svaki dan

UNSPLASH

Čitajte i: Nije mogla ni sanjati takve posljedice covida: Liječnica savjetuje kako spasiti kosu od ispadanja

Pranje, šampon i regenerator

Iako kosu sklonu mašćenju treba prati često, nikako nemojte da to bude svaki dan. Svakodnevno pranje kose uklonit će masnoću na tjemenu, no ako to radimo svaki dan, tjeme će se "potruditi" da taj gubitak i nadoknadi pa će se mastiti još više. Preporučljivo ju je zato prati svaka dva do tri dana.

Što se šampona tiče raspitajte se kod frizera ili, ako je situacija ozbiljnija, kod dermatologa, i uložite u provjereno dobro sredstvo za pranje masne kose. Najkvalitetniji, naime, uklanjaju višak sebuma, ali ne isušuju kosu.

Regeneratori se ne preporučuju za one koji se muče s masnom kosom. Međutim, ako ga ipak želite (i trebate) koristiti, pazite da ga nanosite samo na vrhove kose, odnosno da izbjegavate utrljavati ga u tjeme.

image

S pomagalima za oblikovanje i sušenje kose treba oprezno

UNSPLASH

Čitajte i: Vrijeme je za nove rezove! Nadolazeća 2022. bit će u znaku prirodnih tekstura, "neurednih frizura" i šiški

Oprezno s temperaturom

I za ispiranje, ali i oblikovanje kose, nemojte posezati za vrućom vodom ili zrakom. Ispirati masnu kosu trebalo bi s toplom vodom, jer vruća može potaknuti pretjerano lučenje sebuma. Osim što će kosa biti masnija, time će je biti i teže češljati. A sličan efekt ima i vrući zrak, ako koristite sušilo nemojte koristiti najtopliji zrak, a najbolje bi bilo kosu pustiti da se osuši prirodnim putem.

Kako bi vam sušenje kose trajalo što kraće, postoji nekoliko trikova: koristite pamučni ručnik umjesto frotirne tkanine - upit će više vlage. Barem dio vremena pustite kosu da se prosuši na zraku, a prije nego što u ruke uzmete sušilo za kosu potrudite se da je ručnik pokupio suvišnu vodu.

image

Uštedite si dan pranja uz pomoć suhog šampona

UNSPLASH

Čitajte i: Sjaj koji traje mjesecima: Sve što trebate znati prije nego što se odlučite za trajno ravnanje kose

Njega masne kose

Kao što vjerojatno i sami znate, što više dodatnih preparata u obliku ulja, gela, voska, pjene, vodica i slično koristite, tim brže će se kosa mastiti. Oprezno birajte proizvode ako želite dodatan sjaj za vašu kosu. Također, redovito šišajte ispucale vrhove, jer osim što je to važno za zdravlje kose, dobro je i za njen izgled.

Nemojte pretjerivati ni s češljanjem, učinite to onoliko koliko je dovoljno da izgleda uredno. Kad smo kod češljanja i oblikovanja, pripazite da redovito čistite četke, češljeve i pomagala za oblikovanje kose. Kako četke služe da se prirodna ulja prenesu od tjemena do vrhova, logično je da ta masnoća ostane i na njoj.

Suhi šampon za brzo odmašćivanje kose

Suhi šampon, sad kad ih ima na svakom koraku, vjerojatno svaka osoba s tjemenom sklonom mašćenju već ima kod kuće. Njegova primjena savršen je trik za odgađanje pranja na jedan dan, što opet dovodi do savjeta broj jedan - suzdržati se od prečestog pranja kose.

Linker
16. travanj 2024 07:45