Matej Dokić/Getty Images
ZA SMIONE ŽENE

Nekad je bio bunt, ali danas je vrlo poželjan rez: Ove žene inspirirat će vas na promjenu

Era kratkih frizura, koja je počela netom nakon I. svjetskog rata, nije jenjala do danas: i glumica Mirna Medaković Stepinac nedavno je iskusila užitak i uzbuđenje koje donosi - otkriveni vrat.

Kad razmišljam o sebi, kad sanjam samu sebe, uvijek imam kratku kosu, iako sam pola života imala dugu - kaže glumica Mirna Medaković Stepinac (34). Dok to govori, suprug je zadirkuje da se nedavno ošišala posve kratko da bi bila što sličnija njihovim dvogodišnjim blizankama Kaji i Zori. Nije to posve netočno. Djevojčice ne podnose ukosnice, ne vole repiće, odlučne su u tome da im kosa bude neukroćena pa ih zato Mirna šiša posve kratko.

Mirna Medakovic 
Vizazist Tena Basic 
Fotograf Matej Dokic 170719
Matej Dokić
Mirna Medaković vjerna je razigranoj pixie frizuri koju ukrašava rajfovima s cvijećem.

Uvjerena je da se od malih curica štošta može naučiti, pa i to da je nesputanost uvijek bolje rješenje - kratka kosa je slobodna i ne treba je “mučiti”, sušiti fenom i oblikovati. Mirna ne smatra da duga kosa nužno pridonosi ženstvenosti - štoviše, s kratkom možeš biti mnogo kreativniji. Kad je ona imala dugu kosu, uglavnom bi je skupila u punđu navrh glave, a sada se stalno igra: ponekad zaveže maramu ili stavi rajf s cvijećem, malo je više zagladi voskom ili je razbaruši. Osim toga, kaže, s dječački kratkom kosom ponovno uživa u nakitu, u dugim visećim naušnicama, koje sada više dolaze do izražaja.

Mirna Medakovic 
Vizazist Tena Basic 
Fotograf Matej Dokic 170719
Matej Dokić

Kratka kosa zaštitni je znak pjevačice i kantautorice Mirele Priselac Remi (39) još od 2010., s jednogodišnjim prekidom. Njezina frizura trenutačno je nalik onoj koju je kultni frizer Vidal Sassoon napravio Miji Farrow 1967. kad je snimala film “Rosemaryna beba”. Ideju da nas kosa određuje i da je njezina dužina ono što nas čini ženstvenima - smatra uvredljivom besmislicom.

Beauty njega za bicikl
Mirela Priselac Remi 
Vizazist Tena Basic 
Fotograf Matej Dokic 070418
Matej Dokić
Mirela Priselac Remi baš poput Halle Berry obožava kratku kosu koja joj odlično stoji.

- Još nam samo treba da nas kao žene ograničava i u ladice stavlja i frizura - borbeno kaže kantautorica i pjesnikinja, koja se u svojim radovima otvoreno deklarira kao feministica. Dodaje da je pokušala, godinu dana svojski se trudila da pusti kosu do brade, no konačno je prevladao onaj osjećaj koji je prati od početka tog pothvata - da to nije ona, da je sama sebi pritom smiješna. Iz frizerskog salona se redovito vraćala s idejom da u ogledalu ne vidi sebe, činilo joj se da je na rubu PTSP-a pa se konačno odlučila ponovno ošišati.

Kratka kosa danas više ne znači bunt, odbacivanje čednosti i fragilnosti i pretvaranje žene u pustolovku. No tako je prije pedesetak godina Frank Sinatra, tada u braku s Mijom Farrow, doživio njezinu ideju da nesmiljeno odreže do kraja svoju nježnu, dječje blond, dugu kosu: nedavno je na Twitteru otkrila da joj je čak zaprijetio da će, učini li tu ludost, “snositi posljedice”!

circa 1968:  Actress Mia Farrow being given a £500 haircut by Vidal Sassoon, in preparation for the film 'Rosemary's Baby'.  (Photo by Alan Band/Keystone/Getty Images)
Getty Images
Mia Farrow

Otprilike, kao da se to događalo prije sto godina kad je Lady Mary - koju u seriji “Downton Abbey” glumi Michelle Dockery - kratkom kosom razljutila svoju aristokratsku obitelj. Osobito baku, vojvotkinju Lady Violet, koja je na Maryino pitanje kako joj se sviđa njezina nova frizura, hladno dobacila: “A to si ti, pomislila sam da je u salon ušao neki muškarac odjeven u tvoju haljinu”.

Nitko ne zna kad se prva žena ošišala na kratko - možda je to bila feministička ikona, ratnica iz 15. stoljeća, Ivana Orleanska, kad je krenula u borbu s mačem. Ma tko to bio, legendarna dizajnerica Coco Chanel najbolje je objasnila što je prije stotinu godina značila kratka kosa: “Žena koja odreže svoju dugu kosu spremna je promijeniti svoj život”. Doista, kad se Coco ošišala na kratko, negdje na prijelazu u drugo desetljeće 20. stoljeća, to je bio simbol osobne revolucije, čak pobune, drskog suprotstavljanja krutim društvenim pravilima. Ona se, navodno, ošišala prije jednog izlaska u operu i šokirala Pariz, ali ga i uvela u razdoblje koje će postati poznato kao “jazz era”.

Tad su žene iz visokog društva, gotovo raspojasano sretne što je napokon završio jezivi Prvi svjetski rat, odlučile živjeti kao da ne postoji sutra: piti šampanjac, odbaciti korzete, plesati charleston cijelu noć oslobođenog tijela i - ošišati kosu. Francis Scott Fitzgerald, američki pisac koji je opjevao to razdoblje kultnim romanom “Veliki Gatsby”, napisao je 1920. kratku priču o djevojci Bernice koja se ošišala (“Bernice Bobs Her Hair”). Bernice je bila dosadna svojoj bogatoj rođakinji pa ju je ova odlučila podučiti kako će se od neugledne djevojke koju muškarci ne primjećuju pretvoriti u ženu iz visokog društva koja plijeni. Sve počinje radikalnim šišanjem! Nakon velike krize tridesetih godina, divlji partyji do zore su prestali, charleston je utihnuo i žene su ponovno počele puštati kosu. Ne više dugu jer je Hollywood tražio meke kovrče i zahtjevne, “ženstvene” frizure. Tek kad se Audrey Hepburn ošišala na kratko u Wylerovoj romantičnoj komediji “Praznik u Rimu” (1953.), ponovno se rodio pixie cut - kratka, pomalo otkačena frizura kakvu je tri desetljeća prije nosila Josephine Baker.

FRANCE - JANUARY 01:  Jospehine BAKER, as young, budding actress, lounging on a tiger skin, posing in a studio around the time of her first sensation La REVUE NEGRE.  (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)
Gamma-Keystone via Getty Images
Jospehine BAKER

Ona ju je pretvarala u koketnu i ženstvenu, s onim razigranim “šesticama” zalijepljenim za lice kao u crtiću “Betty Boop”. U “Prazniku u Rimu” Audrey glumi odbjeglu princezu koja kao da se šiša baš prema naputku Coco Chanel - da pokaže da je spremna promijeniti svoj život. Bez obzira na to što je kratka kosa danas samo još jedna od nebrojenih frizura koje se mogu odabrati, ipak je i dalje često nose smione pripadnice ljepšeg spola koje se usuđuju biti drugačije.

circa 1955:  Belgian-born actor Audrey Hepburn wearing earrings.  (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Audrey Hepburn

Najprije nam na pamet pada glumica Kristen Stewart (29), koja se dugo “tražila” i pritom neprestano mijenjala frizure - sve dok nije došla do sasvim kratke kose. Sličan put prošla je i manekenka i glumica Cara Delevingne, kojoj su uzor dvije ponajbolje britanske glumice, Helen Mirren (74) i Tilda Swinton (58). Robin Wright (53) u seriji “Kuća od karata” glumi pretjerano ambicioznu i hladnu američku prvu damu s kratkom začešljanom kosom. No ona je iznimka koja nipošto ne potvrđuje zabludu da kratku kosu nose žene koje su potisnule svoju meku, ženstvenu stranu. Upravo obrnuto. Žena koja se ošiša kratko “otkriva nove erogene zone”, pisalo je davno u američkom Vogueu - jer malo je toga na ženi tako uzbudljivo kao što je otkriveni vrat, pogotovo njegov stražnji dio.

THE SPRING THING -- Aired 04/28/1969 -- Pictured: Love and springtime are the subjects in this segment with actress Goldie Hawn  (Photo by NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)
NBC via Getty Images
Goldie Hawn

NEW YORK, NEW YORK - APRIL 08: Michelle Williams attends the New York Premiere for FX's
WireImage,
Michelle Williams

Linker
18. travanj 2024 04:30