Dobro je znati

Na zdravlje kose ne utječu samo prehrana, preparati i njega, tu su i dva faktora od kojih ne možemo pobjeći

Moderan život i suvremeni izazovi ostavljaju svoj trag na našoj kosi, no uz pravo znanje i malu pomoć možemo tome stati na kraj.

Bujna kosa oduvijek je ideal ženske (i muške) ljepote, a ujedno je pokazatelj mladosti i zdravlja kojem svi težimo. Iako se trenutna moda neprestano mijenja, šišamo ju kraće ili dulje, bojimo u različite boje, odrežemo šiške ili asimetrične oblike, stavljamo romantične lokne jedno je uvijek poželjno, da je kosa gusta, elastična i sjajna - sve ostalo su nijanse.

Kao i sve na nama tako i kosa s vremenom i godinama gubi na svojoj kvaliteti, a izazovi modernog života ostavljaju trag na našoj kosi. Vlasi postaju tanje, manje elastične, pucaju, kosa izgleda neuredno, krhko i bez sjaja.

image
UNSPLASH

Što je keratin i zašto nam je bitan?

Ključni element u stvaranju naše kose zdravom i sjajnom je keratin, taj protein čini 80 posto kemijskog sastava vlasi i noktiju. Njega čine aminokiseline, vitamini i elementi u tragovima, imamo ga i mi i naši krzneni ljubimci. Ovaj protein čini kosu živahnom i zdravom.

Prirodni keratin predstavlja protein koji služi kao zaštita epitelnih stanica koje su prve na udaru oštećenja zbog stresa ili vanjskih faktora. On djeluje na vanjsku zaštitu kose, ali se također nalazi i u samom korijenu vlasi.

Keratin utječe i na vrstu naše kose, naime, sadrži aminokiselinu odgovornu za elastičnost, glatkoću i zdravlje kose. Što je veći broj veza lanaca kreatina u našoj kosi to nam osigurava bolju čvrstoću i oblik kose te otpornost na kemikalije i mehanička oštećenja. Njegova količina definira hoće li naša kosa biti kovrčava ili ne, na primjer u ravnoj kosi više je keratina.

image
Bez keratina kosa će izgledati suho i lomljivo.
UNSPLASH

Iako nam je svima genetikom određen tip kose, ipak keratin u našem tijelu može biti ugrožen vanjskim čimbenicima. A kako smo već ranije naveli, njegova proizvodnja opada s godinama. Nedostatak keratina u tijelu može uzrokovati slabljenje kose, suhu epidermu kao i usporen rast noktiju.

Kako gubimo keratin?

Naše tijelo s godinama proizvodi sve manje keratina, ali postoje i vanjski uzroci koji dovode do toga da naše tijelo proizvodi sve manje ovog proteina.

U našem okolišu nalaze se brojni faktori koji smanjuju keratin u tijelu - od kojih su onečišćenje i smog najštetniji - kojima ne možemo pobjeći ako živimo u gradu.

Nezdrav način života, pušenje, alkohol, nekvalitetna prehrana, pogotovo ako je siromašna vlaknima i mineralima, utjecat će na manju proizvodnju keratina. A tu je i jedan od najčešćih uzroka modernih problema, psihološki stres, koji nam je nažalost svima povećan u posljednjem periodu.

image
Keratin čini 80 posto sastava vlasi kose.
UNSPLASH

Za kosu nisu dobri ni štetni beauty tretmane, koji dugoročno naprave više štete nego koristi: dugo izlaganje suncu te bazen i klor.

Ako dođe do manje proizvodnje ključnog proteina keratina, kosa će izgledati suho i lomljivo, bit će tanka i više će ispadati jer je oslabljena.

Kako možemo pospješiti keratin u našem tijelu?

Za zdravu kosu moramo biti sigurni da je keratin uvijek prisutan u našem tijelu, a ako se smanjuje, trebali bismo ga uzimati ili stimulirati njegovu proizvodnju, liječenjem, dijetama s visokim udjelom proteina ili dodacima prehrani.

Uz keratin koji je neizostavni dio svake vlasi, postoje i drugi sastojci koji imaju velike blagodati za našu kosu. To je svakako cink - esencijalni mineral za ljudsko zdravlje, njegov nedostatak u organizmu uz brojne druge nedaće dovodi i do pretjeranog opadanja kose. Cink je važan za pravilan rast i obnavljanje tkiva ljudskog organizma te pospješuje pravilan rad lojnih žlijezda smještenih oko folikula dlake.

Vitamini B kompleksa (B1,B2,B6,B12, Folna kiselina, Biotin, Pantotenska kiselina, Niacin), poznati su 'dobrotvori' za naš organizam, kod kose mogu pomoći u njenom rastu, ali isto tako pomoći će da se ojačaju vlasi i poveća volumen kose.

image
Skinage HAIR BOOST
PROMO

Čarobnjaci za vašu kosu na jednom mjestu - skinage HAIR BOOST

Recepata za zdravu i bujnu kosu ima koliko i vlasi na glavi, od 'narodne medicine', raznih kozmetičkih tretmana, do potpune posvećenosti unošenju zdravih namirnica. No moderan život često nam ne ostavlja dovoljno vremena za sve što bismo htjeli.

Ako se pitate kako najučinkovitije unijeti dovoljno keratina kao i ostalih potrebnih vitamina i minerala u tijelo da bi vaša kosa bila zdrava i bujna, odgovor nudi skinage HAIR BOOST dodatak prehrani. Njegovi glavni sastojci su: Cynatine HNS (hidrolizirani keratin), cink, Vitamin B komplekasa (B1,B2,B6,B12, Folna kiselina, Biotin, Pantotenska kiselina, Niacin).

Tekući oblik keratina u skinage HAIR BOOST osigurava bržu apsorpciju i veću iskoristivost, što dugoročno doprinosi ljepoti vaše kose. Samo jedna doza od 25 mililitara ovog tekućeg dodatka zadovoljava sve dnevne potrebe za ovim iznimno važnim sastojcima.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Yasenkom.

Linker
18. travanj 2024 13:37