plavuše ili crnke?

Koje su najčešće greške i kako sačuvati kosu? Zagrebački frizer otkriva sve o velikim transformacijama poznatih dama

Milijun lajkova u šest minuta - toliko je pop diva Billie Eilish dobila na Instagramu za fotografiju na kojoj je svijetu obznanila da je postala plavuša. Domaća glazbena zvijezda Nika Turković transformirala se pak u brinetu. Renomirani zagrebački frizer Davorin Purić otkriva koliko su tako drastične kolorističke transformacije kompleksan zadatak.

Prelazak iz tamnije kose u svjetliju blond a la Billie Eilish

Uzmimo za primjer drastičnu promjenu iz tamnosmeđe nijanse u blond. Taj postupak zahtijeva posvjetljivanje za minimalno četiri tona. Osim toga, iz kose se trebaju izvući prethodni pigmenti. I kod prirodne kose je to velik pothvat jer su prisutni i potpigmenti koji su crveni, narančasti i žuti kako se ide prema svjetlijim nijansama, a u ovom slučaju se uz sve to trebaju izvući i umjetni pigmenti. To se postiže izbjeljivačima ili blajhom, a na tržištu postoje i boje koje posvjetljuju prethodno tretiranu kosu. Nakon što se postigne dovoljan stupanj posvjetljenja, ta kosa je "prazna", odnosno svijetla je, ali joj treba dati završni željeni ton. Za to se uglavnom upotrebljavaju toneri ili preljevi koji, osim što toniraju, neutraliziraju neželjene žute i zlatne pigmente. Ovo je idealna situacija - da se u jednom posjetu salonu sve to napravi.

Kroz konzultacije s klijenticom treba doznati povijest bojanja, čime je prethodno kosa tretirana te koliko dugo ima trenutačnu nijansu kose. Što je dulje kosa bila tamna, frizeru je potrebno više vremena da "izbaci" taj pigment. Ako kosu preforsiramo i naglo izbijelimo, ona drastično gubi na kvaliteti, dolazi do isušivanja i pucanja, a u najgorim slučajevima izgleda jako loše. Nijansa koja se postigne nije postojana te se vrlo brzo ispire i gubi sjaj. Zato je u pravilu potrebno više dolazaka za kvalitetno posvjetljivanje. Broj posjeta ovisi o tipu kose, kvaliteti i tome koliko je kosa otporna, a to se može znati tek kad se krene s procesom. Billie Eilish je priznala da joj je trebalo čak šest tjedana za prelazak iz zeleno-crne boje u trenutačnu blond nijansu. To je jako brzo za tako zahtjevan zadatak, ali ona uz sebe ima cijeli tim i pretpostavljam da je redovito išla na tretmane oporavka kose kako bi zadržala kvalitetu. Kao i inače u showbizzu, svaka promjena prati novu eru, album ili film. Billie je ovim potezom prešla iz tinejdžerske tamne faze u vrlo ženstvenu. Sada je mnogo ozbiljnija, profinjenija, a njena je frizura vrlo aktualna, poluduga slojevito ošišana kosa s kraćim curtain bangs (šiške). Boja je vrlo popularna bisernozlatna blond.

Ulje za kosu: Kako pravilno koristiti ovog tajnog pomagača u dobivanju besprijekorne i sjajne kose

Prelazak iz svjetlije blond u tamnije smeđu a la Nika Turković

Puno lakši zadatak jer u ovom slučaju ne izvlačimo pigmente, nego ih trebamo deponirati. Što je kosa tamnija, ima ga više u sebi. U ovom je slučaju potreban proces pretpigmentacije, odnosno prije bojanja se nanosi tekućina koncentriranih pigmenata koja nam služi kao "temelj" za boju koju želimo. Najčešće je dovoljan jedan posjet kako bi se postigao željeni rezultat. Što je kosa kvalitetnija, bolje će upijati pigmente i nijansa će biti postojanija. U slučaju da je kosa vrlo oštećena, bit će potrebno toniranje istom bojom i pri sljedećem dolasku kako bi se dobio konačni rezultat.

Najčešća greška frizera je da bez pretpigmentacije nanesu željenu nijansu i tada se dobije neželjeni zeleni efekt. To se događa jer kosa nema potrebne pigmente kao temelje. Nika Turković je dosta dugo nosila bob frizuru s raznim varijantama balayage pramenova. Mislim da je njen frizer uspio izbjeći proces pretpigmentacije prethodno ošišavši većinu blond kose te je samo preostalu, uglavnom prirodnu tretirao bojom. Nijansa je danas vrlo popularna topla čokoladnosmeđa i Niki sjajno stoji te se približila svojoj prirodnoj boji koja joj ide uz oči i obrve. Forma frizure je mullet (fudbalerka), koju smo mogli vidjeti i kod Miley Cyrus krajem prošle godine. Ova forma vrlo je razigrana i lagana za održavanje. Svakako pun pogodak za Niku.

Frizure kakve želimo! Poznate Hrvatice spremno dočekuju proljeće i otkrivaju najvruće trendove

Linker
18. travanj 2024 23:44