S ULJIMA I PAHULJICAMA

Često zaboravljamo, a nužno je za zdravu i sjajnu kosu: Ovo su tri jednostavna prirodna ‘recepta‘ za piling tjemena

Beauty rutina je ono što često mijenjamo, što nas ponekad opterećuje pogotovo ako ju je nužno ponavljati svaki dan, no i ono što često zaboravljamo. Piling tjemena također je nužno prakticirati barem dva puta mjesečno, a kad osvijestimo da su vam za to potrebni samo sastojci koje imate kod kuće, onda će to održavanje ove rutine učiniti još jednostavnijim.

Začepljene pore na tjemenu zbog kojih kosa opada, ne raste dovoljno brzo, nije sjajna kao inače, a vrlo brzo je puna "dosadne" prhuti? Vjerojatno je razlog u tjemenu, odnosno u nedovoljno brige oko tog dijela naše kože. Kad su pore na tjemenu začepljene, to će imati negativan efekt na cijelu našu kosu stoga je bitno s vremena na vrijeme osvijestiti taj "problem" i poraditi na njemu.

image
Začepljene pore tjemena ostavit će posljedice na cijelo vlasište.
UNSPLUSH

Rješenje je u pilingu tjemena s pomoću kojih se uklanjaju mrtve stanice kože, koje kao posljedicu imaju to da se kosa masti brže nego inače, kao i to da je puna prhuti. Iako možete kupiti već gotove pilinge u drogerijskim trgovinama, možete ih napraviti i kod kuće, a za neke recepte potrebno vam je svega nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće. A ako ne, postoje alternative. Tijek je takav da nakon što šampon isperete s vlasišta, prirodni piling nježnim kružnim pokretima utrljajte u tjeme, a postupak ponovite u sljedećih nekoliko pranja kose.

U slučaju da nakon toga idete na jako sunce, nužno je staviti kapu na glavu kako UV zrake ne bi prouzročile dodatnu iritaciju kože. U slučaju rana na tjemenu ili primjerice, dermatitisa, o stavljanju pilinga na tjeme posavjetujte se s dermatologom.

Piling sa zobenim pahuljicama

Potrebne su vam dvije žlice smeđeg šećera, dvije žlice zobenih pahuljica sitnijeg tipa te dvije žlice regeneratora kojeg već imate u ormariću. To sve pomiješajte i kada se stopi, nježnim pokretima umasirajte piling u mokru kosu. Ostavite ga da djeluje dvije do tri minute i zatim isperite kosu.

image
Zobene pahuljice
FOTOGRAFIJE: UNSPLUSH

Piling s limunovim sokom

Postupak što se tiče nanošenja i pranja je identičan, no sastojci su drugačiji. Pomiješajte dvije žlice morske soli, dvije do tri žlice iscijeđenog limunovog soka te dvije do tri žlice maslinovog ulja. Morska sol i ulje potiču rast kose i uklanjaju perut, maslinovo ulje čuva vlagu kose i štiti ju od vanjskih utjecaja, a sok limuna dubinski čisti tjeme.

image
Limunov sok je dio jednostavnih pilinga iz kućne radinosti.
UNSPLUSH

Čitajte i: Retinol vam ne odgovara jer je preagresivan? Upoznajte njegovog manje dramatičnog, ali jednako moćnog mlađeg brata

Piling s eteričnim uljima badema, ricinusa, čajevca i mente

Za ovaj malo kompliciraniji piling, isključivo zbog broja sastojaka, priprema je i više nego jednostavna. Sve sastojke samo pomiješajte i umasirajte na tjeme. A trebat će vam - tri žlice smeđeg šećera (može i sol), žlica limunovog soka, dvije žlice bademovog ulja, žličica ricinusovog ulja, dvije kapi eteričnog ulja čajevca i dvije kapi eteričnog ulja mente.

image
U piling možete uključiti i eterična ulja.
UNSPLUSH
Linker
14. travanj 2024 23:07