Profimedia, Alamy
beauty trik

Čarobni korijen biljke od koje će kosa biti bujnija, a usne punije

Ako ste ljubitelj japanskih specijaliteta, onda vam je neupitno dobro poznat wasabi – japanski hren koji okusom malo podsjeća na senf, a ne preporučuje se onima koji ne vole ljuto. On je još jedan od sastojaka iz kuhinje koji može poslužiti u beauty režimu, ali ovog puta iza njegovog korištenja stoji znanost, a ne neobični eksperimenti blogerica.

Prošle se godine našao u fokusu jer su ga mnoge blogerice koristile za povećanje usana. Doduše, nakon neugodnog peckanja usne bi eventualno bile crvenije, ali ne i veće, a dermatolozi su upozorili kako se njime mogu uzrokovati iritacije. Ipak, ovog puta iza njegove uloge u beauty svijetu stoji znanost. Povezanost između tog ljutog začina i guste, bujne kose prvi je otkrio vodeći proizvođač wasabija Kinin, čiji su istraživači pronašli da kemikalija isosaponarin, koja se nalazi u japanskom hrenu, može stimulirati stanice za rast kose te da je tri puta učinkovitiji od vodećih kemikalija za koje se trenutačno često nalaze u preparatima za bujniju kosu.

NEW YORK, NY - FEBRUARY 12:  A model prepares backstage with hair by TRESemme for the Jenny Packham collection during New York Fashion Week: The Shows on February 12, 2017 in New York City.  (Photo by Mike Coppola/Getty Images for New York Fashion Week: The Shows)
Getty Images for New York Fashio

- U teoriji wasabi sigurno može biti koristan za rast kose, osobito u slučaju genetskog gubitka kose kod muškaraca i žena – izjavio je David Salinger, direktor International Association of Trichologists, koji je naglasio i da wasabi sadrži još sastojaka koji su poznati po jačanju vlasi.

Naravno, to ne znači da uz idući sushi trebate naručiti dodatnu porciju wasabi paste jer, osim što je istraživanje novo, treba se koristiti svježe ribani wasabi i nanijeti ga direktno na tjeme. Iako još nije poznato niti koliko dugo treba tretirati vlasište njime, ovo otkriće će neupitno voditi boljim formulama za rast kose u budućnosti.

Linker
18. travanj 2024 05:06