Čitajte deklaracije

Koji sastojci u hidratantnim kremama odgovaraju baš vašem tipu kože

Svaki tip kože ima drugačije potrebe i zahtjeve, zbog toga je važno kakvu ćemo mu hidrataciju pružiti.

Hidratacija je jedan od tri nezaobilazna svakodnevna koraka u njezi kože, uz čišćenje i zaštitu od sunca. No, nije svejedno koji ćete hidratantni proizvod odabrati, neki mogu biti preslabi za potrebe vaše kože, drugi preteški, pa je važno isprobati više njih kako biste došli do kreme koja vam najbolje odgovara. Prvi je korak pritom poznavati svoj tip kože, jer ne odgovaraju svi sastojci hidratantnih krema svim tipovima kože.

Tipovi kože

Postoje četiri osnovna tipa kože. Svaki od njih ima drugačije karakteristike, pa ih treba drugačije i njegovati.

Masna koža: Kod ovog tipa koža proizvodi previše sebuma, odnosno masnoća. Stvara osjećaj masnoće i sjaji se, ali ne na dobar način i može biti sklona aknama.

Suha koža: Ovom tipu kože nedostaje masnoće, hrapava je, može se perutati, nema sjaja. Prisutan je osjećaj zatezanja.

Normalna koža: Uravnotežena je, ni suha, ni masna. Nije sklona aknama, ne stvara osjećaj zatezanja, lijepo je zaglađena, bez mrlja i perutanja.

Mješovita koža: Ima karakteristike i suhe i masne kože. Najčešće je masna T-zona, dok su obrazi suhi ili normalni. Masniji dijelovi se nerijetko sjaje, dok su ostali dijelovi lica mat.

Koje sastojke valja potražiti

Hidratantni proizvod birajte prema sastojcima, a ne prema brendu. Dobro proučite deklaraciju kako biste vidjeli sadrži li krema ono što odgovara vašem tipu kože.

Za masnu kožu: Hidratantni proizvod za ovaj tip kože ne smije sadržavati ulja, treba biti lagan i na bazi vode, jer nema potrebe dodavati masnoće koži koja se ionako prekomjerno masti. Dobar izbor mogu biti hidratantni gelovi, jer općenito ispunjavaju ove uvjete, a uz to sadrže humektante (sastojci koji privlače vodu), poput hijaluronske kiseline ili niacinamida. Odgovaraju i koži koja je sklona aknama.

image

Koža će vam brzo reći odgovaraju li joj sastojci iz hidratantne kreme

ANNA TARAZEVICH/PEXELS

Za suhu kožu: Dobro će joj doći „jače” hidratantne kreme s emolijensima. Oni oblažu kožu te sprečavaju gubitak vlage, a ujedno je omekšavaju i dodaju joj vodu. Među sastojcima potražite, primjerice, jojobino ulje, ceramide, dimetikon. Poboljšat će teksturu kože i vratiti vitalnost suhoj i beživotnoj koži. Jave li se poslije upotrebe novog proizvoda crvenilo, peckanje ili bilo koji oblik iritacija, odmah ga prestanite koristiti.

Za normalnu i mješovitu kožu: Ovdje je izbor širi i jednostavniji, no uglavnom se preporučuju laganiji hidratantni proizvodi kako bi se dopustilo koži da funkcionira što prirodnije. Poželjni sastojci su hijaluronska kiselina, glicerin, AHA i urea. Oni hidriraju kožu uzimajući vlagu iz zraka i privlačeći je u gornje slojeve kože.

Linker
24. travanj 2024 21:54