Obratite pozornost

Ključ ljepote i mladolikosti: Lijepa koža zahtjeva pametnu njegu, a ne čudo!

Zdravlje kože nije vezano samo uz pravilnu prehranu i kretanje, već i uz adekvatnu njegu ekosustava kože i najvažnijeg njegovog dijela - mikrobioma. Evo kako zaštititi ‘živi‘ štit naše kože i poboljšati imunitet.

Koža je naš najveći organ, svojevrsna "spužva" raznih utjecaja iz okoline te često i prvi pokazatelj promjena u organizmu. Na svakom kvadratnom centimetru kože stanuje više od milijun mikroorganizama koji nisu vidljivi golim okom, ali su itekako važni u održavanju ljepote i zdravlja kože.

Ti mikroorganizmi su bakterije koje čine kožni mikrobiom, odnosno živi štit te se ne nalazi samo u najgornjem sloju kože, epidermisu, nego i u dermisu i potkožnom tkivu. Koža i mikrobiom tako stvaraju kiseli omotač koji štiti od prodora patogenih mikroorganizama, no zbog konstantnog onečišćenja zraka i globalnih gubitaka bioraznolikosti naša koža se lakše oštećuje, što posljedično utječe na naš imunosni sustav.

Jeste li znali da toksične čestice čađe i ozon svakodnevno iscrpljuju mikrobiom kože zbog čega ona postaje podložnija ubrzanom starenju? Antioksidativni kapacitet kože se smanjuje pa se pojavljuju bore, fine linije, javlja se povećana osjetljivost te ozbiljne promjene u obliku akni, seboreje, rozaceje i dermatitisa.

Starenje kože uključuje i gubitak čvrstoće, elastičnosti i zdravog sjaja, hiperpigmentacije i pojavu onog neugodnog sivila kojeg se teško riješiti.

Pa, što je onda rješenje? Da bismo svoju kožu što duže održali zdravom i zaštitili je od svih prijetnji, trebamo potpomagati mikrobiom idealnom njegom kože.

image

Nekvalitetna kozmetika koju nanosimo na kožu može negativno utjecati na naš mikrobiom.

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

I kozmetika oštećuje mikrobiom

No, prije nego krenete u potragu za adekvatnim proizvodima, važno je imati na umu još nešto. Kožni mikrobiom može se oštetiti i krivim kozmetičkim proizvodima sa štetnim sastojcima: surfaktantima, konzervansima, antibioticima, alkoholima i umjetnim mirisima koji su potencijali alergeni.

Ako pritom nepravilno ili neredovito čistimo kožu, ti sastojci se na njoj talože i rade nepotreban kaos. Vrlo je zapravo teško pronaći proizvode za njegu kože koja odgovara našem mikrobiomu jer, primjerice, oni namijenjeni koži sklonoj aknama i nepravilnostima uklanjaju i "dobre" bakterije na koži.

Proizvodi prilagođeni mikrobiomu kože, koji štite kožnu barijeru, nikada nisu agresivni te sadrže probrane sastojke. Loše formulacije u takvim proizvodima jednostavno nemaju mjesto pa ne čudi što su oni skuplji od prosječnih koje možemo pronaći na policama svake drogerije.

Idealna njega kože

Isto tako, neki proizvod koji odgovara određenom tipu kože neće djelovati na drugom. Da biste koži pružili ono što zaslužuje i ojačali njezin mikrobiom, ključno je u rutinu uvesti antioksidanse, omega kiseline i proizvode s mikrobiomom, čiji su glavni sastojci prebiotici, probiotici i postbiotici.

image

Vitamin C mora biti u stabilnom obliku da bi bio učinkovit.

PRESS

Antioksidansi su ključan dio jutarnje rutine jer štite stanice tijekom dana od svih zagađivača iz okoline, dok su omega kiseline važne u večernjoj njezi kože. Dok mi spavamo, omega kiseline obnavljaju, grade i razvijaju stanice kože. Prebiotici, probiotici i postbiotici, koji se nalaze u proizvodima namijenjenima zaštiti mikrobioma, grade, nadopunjavaju i podržavaju zdravlje biotičkog kožnog sustava. Osim toga, smanjuju upale, crvenilo i osjetljivost kože i moduliraju imunosni odgovor kože.

Najpoznatiji antioksidans koji bismo trebali uvesti u našu rutinu njege kože (ako već nismo!) jest vitamin C, najguglaniji sastojak svih vremena.

Uz majmune i zamorce, ljudska vrsta je jedina koja ne može sama u svom organizmu proizvesti ovaj vitamin pa ga moramo unositi putem hrane i kroz proizvode za njegu kože.

Prednosti vitamina C su već opjevane bezbroj puta - glavni je zaštitni vitamin naše kože od vidljivih utjecaja stresa iz okoliša, kao i od štetnih UVA i UVB zraka, potiče sintezu kolagena i smanjuje vidljivost bora, finih linija i mrlja. No, da bi djelovao, vitamin C u nekom proizvodu mora biti ispravno formuliran. Naime, on je jedna od rijetkih aktivnih tvari koja nanesena lokalno ulazi čak i u dermis pa njegove molekule moraju biti stabilne, odnosno otporne na djelovanje svjetla, zraka i topline.

image

OPS BIOTICS C serum.

PRESS

OPS BIOTICS+ C serum sadrži vitamin C punog spektra, nastao inovativnom tehnologijom iz cijelog ploda šipka. Smješten je u tamnu bočicu, što ga štiti od svjetla i produljuje rok trajanja, a njegova moćna formula ojačana je vitaminima A, E, B₃, B₅, F, mineralom ljepote MSM, hijaluronskom kiselinom i astaxanthinom. Prava vitaminska bomba koja obnavlja i regenerira kožu, posvjetljuje ten i podiže razinu vlage u koži.

Vitamin C potreban je svakom tipu kože te se može početi koristiti još u tinejdžerskoj dobi, a najbolje ga je koristiti u jutarnjoj njezi. OPS BIOTICS+ C serum ne sadrži parabene, silikone, parfeme i ostale štetne sastojke, ali ima nizak pH faktor koji održava zdravlje mikrobioma i ne ugrožava zaštitnu barijeru kože.

Serum će savršeno nadopuniti i ostali OPS BIOTICS+ proizvodi iz 3-biotic linije, kao što su 3-biotic krema i maska. Svakodnevnim korištenjem ovih moćnih proizvoda hranit ćete svoj mikrobiom i izravno podržati imuno zaštitu kože koja će vam biti zahvalna još dugo godina!

OPS BIOTICS proizvode možete pronaći na Matičnjak web shopu.


Sponzorirani sadržaj kreiran je u suradnji s brendom Matičnjak.

Linker
25. travanj 2024 13:56