Jutro poslije

Kako loš san mijenja kožu i kako obrisati tragove besane noći

Dok spavamo, jetra pročišćava krv, razine kortizola padaju, koža prima više kisika. Stanična obnova je na vrhuncu i to je razlog zbog kojeg nakon dobrog sna blistamo.

Kvalitetan san izuzetno je važan za zdravlje cijelog tijela i oporavak od dnevnih napora. Nedostatak sna može uzrokovati brojne tegobe, a prvo će se odraziti na razini energije i koncentraciji, ali i na koži. Već i jedna noć, u kojoj smo se više vrtjeli po krevetu nego spavali, može ostaviti tragove na koži.

Tamni kolutovi

Jedan od najočiglednijih znakova lošeg spavanja tamni su kolutovi oko očiju. Nastaju zbog povišenih razina kortizola, tzv. stresnog hormona, koji tijelo pojačano izlučuje kada je umorno. Moguća je i pojava vrećastih podočnjaka, koža će izgledati umorno i sumorno i sigurno neće blistati.

Kortizol može pojačati i proizvodnju masnoća, što vodi prema pojavi akni. Dugotrajan manjak sna može ostaviti traga i na imunosnom sustavu, a to može biti razlog izbijanja osipa i drugih problema povezanih s kožom.

Podbuhlo i otečeno lice

Nakon lošeg sna lice može izgledati podbuhlo i otečeno. I za to je kriv povišeni kortizol - pod njegovim utjecajem krvne žile otiču kako bi se prilagodile povećanom volumenu krvi, a isto vrijedi i za žilice ispod očiju. Do ove pojave dolazi jer kortizol aktivira našu reakciju „bori se ili bježi”, što znači da dovodi organizam u stanje budnosti i napetosti, a tada nema spavanja.

image

Beauty sleep nije mit

DEPOSITPHOTOS

S obzirom na to da san potiče proizvodnju kolagena, ne spavamo li dovoljno ta će proizvodnja s vremenom oslabiti te će se početi pojavljivati znakovi starenja kože, kao što su vrećice ispod očiju, fine linije, gubitak elastičnosti kože. Nadalje, bez dovoljno sna stanice kože neće se moći dobro oporaviti i obnoviti, budući da je njihova regeneracija na vrhuncu tijekom faze dubokog sna. Ni proces detoksikacije organizma neće biti potpun, pa i to može pridonijeti pojavi otečenosti.

Beauty sleep

Uredno spavanje ključno je za dobro zdravlje i čistu kožu. Dok spavamo, jetra pročišćava krv, razine kortizola padaju i koža dobiva više kisika. Stanična obnova je na vrhuncu i to je razlog zbog kojeg nakon dobrog sna blistamo.

Kako bi tijelo propisno prošlo kroz sve te procese, važno je spavati osam sati svake noći. Ako imamo problema s usnivanjem, pokušajmo si prvo pomoći osnovnim koracima: navečer ne treba jesti obilno, pogotovo ne tešku i začinjenu hranu; umjesto intenzivnog vježbanja preporučuje se lagana šetnja; pomoći mogu opuštajuće kupke; trebali bismo zaboraviti na ekrane svih vrsta barem sat prije spavanja, a pogotovo ih ne bismo trebali unositi u spavaću sobu; nakon što legnemo opustiti se možemo pomoću jednostavnih vježbi disanja; spavaonica treba biti prozračena i zamračena, jer potreban nam je mrak kako bismo proizveli dovoljno hormona melatonina i utonuli u dubok san.

Smirenju i opuštanju te boljem i kvalitetnijem spavanju može pridonijeti i upotreba eteričnih ulja. U aromaterapiji se u tu svrhu često koriste lavanda, kamilica i vetiver.

Prva pomoć nakon što ustanemo umorni

Ako se probudimo umorni, otečenog lica i sivog tena, najbolje što možemo učiniti je kvalitetno čišćenje lica i masaža. Time ćemo aktivirati mišiće i potaknuti cirkulaciju krvi, kao i metaboličku funkciju kože. Trebalo bi to biti dovoljno da razbudimo kožu, riješimo se sumornog izgleda i vratimo koži sjaj.

image

Kožu možemo razbuditi u nekoliko poteza

DEPOSITPHOTOS

Tada moramo i pažljivo birati što ćemo staviti na kožu - među sastojcima koji pomažu uklanjanju tragova neispavanosti s lica prava zvijezda je hijaluronska kiselina. Ona koži daje snažan poticaj, budući da je sposobna privući i zadržati i do tisuću puta više vode nego što teži. Zahvaljujući tome popunjava i posvjetljuje umornu kožu. Serum s hijaluronskom kiselinom trebao bi stoga biti neizostavna jutarnja prva pomoć za umornu kožu.

Linker
20. travanj 2024 03:38