Pogled u dekolte

I ovo su razlozi zbog kojih grudi mogu stariti brže

Na faktore kao što su genetika i gravitacija ne možemo utjecati, ali mnoge druge možemo imati pod kontrolom te tako spriječiti preuranjeno starenje grudi.

Kad se govori o znakovima starenja i njihovom odgađanju i ublažavanju u fokusu je lice, što je posve razumljivo, ali pažnju treba obratiti i na ostala ključna područja. Primjerice, na grudi. Kako starimo, tako se Cooperovi ligamenti, vezivno tkivo u grudima koje podržava dojke i daje im oblik, rastežu, pa dojke postaju obješene. Njihovo tkivo spušta se u donji dio dojki, a gornji se dio „prazni”, a ta je pojava često izraženija kod većih grudi nego kod manjih.

Na neke faktore koji tome pridonose, u prvom redu to su genetika i gravitacija, ne možemo utjecati, ali mnoge druge možemo imati pod kontrolom te tako spriječiti preuranjeno starenje grudi ili barem odgoditi pojavu znakova starenja. Najvažnije je čuvati se sunčevog zračenja i ne pušiti, jer to su dokazano glavni krivci za brže starenje kože, te pažljivo njegovati kožu, ali tu je i niz ostalih čimbenika.

Nedovoljna briga za kožu

Baš kao i lice i ostatak tijela i koža na grudima brže će stariti ako je ne njegujemo pravilno i redovno. I koža grudi podložna je lošem utjecaju sunčevih zraka te smanjenju sadržaja kolagena, stoga je važno cijelo područje grudi i dekoltea štititi od UV zračenja i redovito dobro hidratizirati.

image

Ležanje na trbuhu nije dobro za izgled grudi

DEPOSITPHOTOS

Zanimljivo je da žene često zaboravljaju zaštititi ovo osjetljivo područje od utjecaja sunca, što može dovesti do pojave bora i nabora, mrlja i hiperpigmentacija te solarnih elastoza, odnosno oštećenja od sunca kod kojih stradavaju dublja kolagenska vlakna, a posljedica je stvaranje nove mreže bora na površini kože. Sve su to, naravno, znakovi starenja kože. Presudna je stoga prevencija u obliku zaštite od sunca i bogate hidratacije, a ako je šteta već nastala može se pokušati umanjiti, primjerice, pilinzima glikolnom kiselinom, injektivnim tretmanima koji stimuliraju proizvodnju kolagena u koži ili tretmanima mikroiglicama (microneedling) koji pomažu obnoviti površinu kože.

Često spavanje na trbuhu

Možda se na prvi pogled ne čini kao nešto što bi bilo važno za grudi, ali i položaj spavanja utječe na njihovo stanje. Ako redovito spavate na trbuhu i grudi iz noći u noć podnose teret tijela, to može značajno utjecati na njihovo starenje i spljoštenost. Stoga liječnici savjetuju izbjegavati spavanje na trbuhu koliko god je moguće.

Vježbanje bez grudnjaka

Još se lome koplja oko toga sprečavaju li grudnjaci opuštanje grudi ili ne, no svi se slažu da bi tijekom tjelesnih aktivnosti, posebno žešćih, trebalo nositi kvalitetan sportski grudnjak. Kod trčanja, skakanja i udaranja bez potpore za grudi, logično je očekivati da će se koža s vremenom rastegnuti, a grudi jače objesiti, posebno ako su veće. Zato, čak i ako nije znanstveno dokazano, bolje je osigurati se dobrim grudnjakom. Ako ništa drugo, spriječit će neugodan osjećaj i bolove koji se mogu javiti kod naglih i intenzivnih kretnji.

image

Za ljepotu grudi korisno je održavati stabilnu tjelesnu težinu

DEPOSITPHOTOS

Kilogrami idu gore-dolje

Značajne promjene tjelesne težine mogu pridonijeti bržem starenju i opuštanju dojki, jer im se tkivo i koža dojki ne može prilagoditi, a posebno izraženo obješenosti žlijezda i kože pridonosi veliki gubitak kilograma. Trebalo bi izbjegavati veće oscilacije u težini te održavati stabilnu zdravu tjelesnu težinu, ne samo zbog izgleda grudi i njihovog boljeg odolijevanja godinama, nego i zbog ukupnog zdravlja.

Trudnoća i dojenje

Tkivo dojki pod hormonskim je utjecajem, pa će u razdoblju trudnoće i dojenja značajno narasti. No, nakon što se grudi smanje, rijetko će se vratiti u prethodno stanje, vjerojatnije će doći do opuštanja kože i tkiva.

Linker
18. travanj 2024 17:04