Diva starog holivuda

Beauty favoriti Marilyn Monroe: Obožavala je Chanel 5, a savršen ten postizala je vazelinom

Kubansko-španjolska glumica Ana de Armas transformirala se u Netflixovom filmu ‘Blonde‘ u holivudsku ikonu, čije su beauty navike bile ispred njenog vremena - imala je svoju verziju suhog šampona, prezirala pretjerano izlaganje suncu i pazila na pH kože.

O tome da je Marilyn Monroe jedna od najintrigantnijih ličnosti suvremene pop-kulture svjedoče brojne knjige, izložbe fotografija, umjetnička djela nadahnuta najslavnijom plavušom svih vremena, filmovi... sve što interpretira njen nevjerojatan život i misterioznu smrt prije točno 60 godina.

Najnovija filmska priča o toj ikoni starog Hollywooda uskoro stiže na Netflix - Blonde, u režiji Andrewa Dominika i s Anom de Armas u glavnoj ulozi. Kubansko-španjolska glumica, najpoznatija po filmovima Nož u leđa, Blade Runner 2049 te kao Bondova djevojka u No Time to Die, na prvi pogled fizički baš ne nalikuje Merlinki, ali arhitektura njenog lica, građa tijela i identična visina (168 cm) omogućili su šminkerima, frizerima i kostimografima da od nje stvore dosad najuvjerljiviju kopiju američke seks-bombe iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

image

Ana de Armas kao Marilyn Monroe

NETFLIX/FERRARI/PROFIMEDIA

Merlinka je već desetljećima uzor ženama diljem svijeta, koje pokušavaju oponašati njen seksi odjevni stil, frizuru i make-up. To izvanjsko i javno dostupno bilo je uvijek privlačnije od onog što je ona čuvala unutar svoja četiri zida, primjerice da je halapljivo gutala knjige, a ne samo muškarce te da je uživala u rečenicama Jamesa Joycea i mislima Friedricha Nietzschea.

Kako je na ekranima uvijek predstavljala neki stereotip tupaste plavuše (a zapravo je bila brineta iznimno visokog kvocijenta inteligencije, navodno 168), medijima je servirala informacije vezane uz taj dio svog života. Neke tajne iz svog budoara otkrila je sama, neke su kasnije prepričavali ljudi koji su bili zaduženi za njen javni imidž, a na temelju tih podataka liku i djelu Marilyn Monroe pokušavale su se približiti Madonna, Scarlett Johansson, Lindsay Lohan, Gwen Stefani... možemo se prisjetiti i Severine u jednoj svojoj estradnoj fazi te Tatjane Matejaš Tajči.

U svakom slučaju, Merlinkina inteligencija odredila je i njene beauty navike - po kojima je često bila ispred svog vremena.

U vrijeme kad nisu postojali suhi šamponi ona je koristila dječji puder (Johnson&Johnson), koji bi raspršila po korijenu kose i istrljala frotirom te tako postigla volumen i sjaj. Često je govorila kako prezire pretjerano sunčanje, jer je bila svjesna da to ubrzava proces starenja kože, a nije joj se sviđao ni preplanuli izgled.

image

Dječji puder Johnson & Johnson koristila je za suho pranje kose - i osim svježine, njime postizala volumen kose.

JOHNSON & JOHNSON

Najviše je voljela vazelin

Inače, za njen porculanski ten brinuo se dr. Erno Laszlo, dermatolog koji je još 20-ih godina prošlog stoljeća u Budimpešti osnovao Kozmetološki institut i kreirao tekući puder koji je prekrivao tragove akni i ožiljke, a uoči Drugog svjetskog rata preselio ga je u New York. Njegove klijentice bile su holivudske dive, europske princeze i američke bogatašice i za svaku od njih imao je personaliziran pristup.

image

Za njegu Merlinkine kože bio je zadužen dr. Erno Laszlo, koji joj je prepisivao svoje kreme i osmišljavao plan prehrane.

ERNO LASZLO

Marilyn Monroe je imala finu, ali tanku i izrazito suhu kožu pa joj je preporučio "umivanje mlakom vodom i sapunom na bazi prirodnih ulja i esencijalnih masnih kiselina", kao i svoju kozmetiku iz linije pHelitone - koja svojim neagresivnim sastojcima nije ugrožavala pH njene kože.

image

Prije šminke na lice bi nanijela vazelin - iako dermatolozi to ne odobravaju, jer zatvara pore, Marilyn je tako postizala blistavost kože.

VASELINE

Ipak, legenda kaže da je Merlinka više od doktorskih krema voljela običan vazelin, koji je nanosila ispod šminke jer je time postizala blistavost kože. Dermatolozi se i danas zgražaju nad tim jer vazelin je sredstvo na bazi nafte i voskova, začepljuje pore te može pridonijeti aknama i rozaceji.

Još poznatija je legenda da je spavala "odjevena" samo u nekoliko kapi Chanela N° 5, a taj je parfem toliko obožavala da ga je kupovala (ili dobivala) doslovce na litre - i njime obogaćivala svoje kupke u kadi.

image

Desetljećima se prepričava njena izjava da spava ‘odjevena samo u Chanel N° 5‘ - svoj omiljeni parfem koji je stavljala i u kupke.

CHANEL

Od make-upa, na njenom licu isticale su se samo dvije stvari - potez eyelinerom i crveni ruž, a svojedobno je otkrila da najradije koristi Guerlain Diabolique, koji već dugo ne postoji, ali mu je dostojan nasljednik KissKiss istog brenda.

image

Voljela je crvene ruževe, a omiljeni joj je bio Guerlainov Diabolique koji već dugo ne postoji, ali ima nasljednika - KissKiss.

GUERLAIN

A kako se moderna mlada žena Ana de Armas u filmu "Blonde" - koji se bavi rascjepom između javnog i privatnog života Marilyn Monroe - transformirala u seks bombu koja pripada generaciji njene bake (a možda čak i prabake)? Kao prvo, svoju gustu i čvrstu kosu morala je stisnuti takozvanom najlon-kapom kako bi stvorila uvjete za perike - njih tridesetak - kojima je dočaran Merlinkin izgled u raznim fazama života.

Kosu je ispod toga njegovala Leonor Greyl uljem, na svoje oči bolje lješnjaka stavila je plave leće, a ten posvijetlila tekućim puderom Charlotte Tilbury Flawless Filter. Oblik očiju a la Marilyn postignut je umjetnim trepavicama, postavljenim na strateškim mjestima, a izraz lica - kompletnom transformacijom obrva.

image

CHARLOTTE TILBURY Flawless Filter tekući puder kojim je posvijetlila ten.

CHARLOTTE TILBURY

"Plakala sam kad sam se prvi put pogledala u ogledalo", rekla je Ana de Armas, čije su prirodno guste i crne obrve najprije izbrijane, a potom i posvijetljene. Inače, nova holivudska zvijezda je zaštitno lice kozmetike Estée Lauder i obožava njihovu Revitalizing Supreme+ Youth Power kremu, baš kao i miris magnolije u istoimenom parfemu.

image

ESTÉE LAUDER Magnolia - njena verzija parfema Chanel No5.

ESTÉE LAUDER
image

ESTÉE LAUDER Revitalizing Supreme+ Youth Power multifunkcionalna krema za čvrstoću, lifting i blistavost kože.

ESTÉE LAUDER

Najpoznatije filmske Merlinke

image

Susan Griffiths

ITV/SHUTTERSTOCK

SUSAN GRIFFITHS

U nekoliko je filmova utjelovila holivudsku divu, a najpoznatiji je ‘Marilyn and Me‘ iz 1991.

image

Misty Rowe

CHRIS BARHAM/ANL/SHUTTERSTOCK

MISTY ROWE

Sedamdesetih je bila popularna holivudska plavuša, a biografski film ‘Goodbye, Norma Jean‘ snimila 1976.

image

Mira Sorvino, Ashley Judd

HBO/KOBAL/SHUTTERSTOCK

MIRA SORVINO I ASHLEY JUDD

U filmu ‘Norma Jean i Marilyn‘ iz 1996. dvije su glumice utjelovile isti lik - privatni (Norma Jean - Ashley Judd) i javni (Marilyn - Mira Sorvino).

image

Melody Anderson

BARRY WEITZ/THE AUERBACH COMPANY

MELODY ANDERSON

Kanadska glumica je 1993. imala glavnu ulogu u filmu ‘Marilyn & Bobby - Her Final Affair‘, o odnosu Marilyn Monroe i Roberta Kennedyja.

image

Michelle Williams

MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK

MICHELLE WILLIAMS

Film iz 2011. obrađuje kratki period iz Merlinkina života, dok je u Londonu snimala film ‘Princ i plesačica‘.

Linker
19. travanj 2024 20:46