iStock
snaga antioksidansa

Antioksidansi kao eliksir mladosti

Dok starite i brinete se o zdravlju i koži, važno je biti svjestan snage antioksidansa. Što su uopće antioksidansi, kako djeluju i zašto su nam potrebni da bismo zadovoljno starili?

Jedan od najvažnijih elemenata u borbi protiv vidljivih znakova starenja su antioksidansi. Oni se, kako njihovo ime govori, bore protiv oksidacije do koje dolazi kada je koža izložena elementima poput UV zraka ili zagađenosti. Izlaganje kože takvim nepovoljnim vanjskim uvjetima dovodi do oslobađanja slobodnih radikala – vrlo nestabilnih molekula ili atoma koji, pak, kako bi sebe učinili stabilnima, uzrokuju raspad određenih molekula. Sada i te raspadnute molekule, obično procesom oksidacije, postaju slobodni radikali te dolazi do lančane reakcije koja rezultira stvaranjem sve većeg broja nestabilnih molekula koje oštećuju stanice organizma. A kakve to ima veze sa starenjem? Molekule kolagena, primjerice, koje su odgovorne za punoću i mladolikost kože, u pravilu ne trpe posljedice oksidacije.

Na sreću, postoji način kako se možemo obraniti od štetnog utjecaja slobodnih radikala – unošenjem antioksidansa u organizam. To su molekule koje usporavaju proces oksidacije kontrolirajući elektrone i sprečavajući ih da pokrenu lančanu reakciju, a koja su tri najjača prirodna antioksidansa doznajte u nastavku.


Bobice, uključujući brusnice, kupine i posebno borovnice, spadaju u voće prirodno najbogatije antioksidansima. Jarkih su boja zahvaljujući pigmentu zvanom antocijanin s crvenim i ljubičastim bobicama koje ukazuju na visoku koncentraciju antioksidansa, a bogate su i vitaminom C: jedna porcija (150 grama) sadrži gotovo četvrtinu preporučenog dnevnog unosa za odrasle.


Korijen ove biljke poznate i kao zlatni korijen ključni je sastojak u tradicionalnoj kineskoj medicini poznat kao Huang Qin. Kad se pretvori u prah, postaje antioksidans šireg spektra od vitamina C i E te pomaže u borbi protiv crvenila i oštećenja povezanih s UV zrakama i zagađenošću.


Vitamin A, ključni čimbenik u održavanju vida i zdravog imunološkog sustava, sadrži retinol koji čini osnovu mnogih krema protiv starenja i bora. Vitamin C koji je prisutan u paprici, guavi i kiviju, pomaže u poticanju sinteze kolagena, a njegov nedostatak je povezan s bolnim desnima i hiperpigmentacijom. Vitamin E koji se nalazi u masnoj ribi, orašastim plodovima i avokadu, djeluje uz vitamin C protiv disfunkcije slobodnih radikala i pomaže u spajanju nesparenih elektrona.

Više o "sporom starenju" čitajte u specijalu "Vichy Slow Age"!

Linker
20. travanj 2024 10:29