Unikatne i handmade

Kako je mladi Slovenac iz malog mjesta kao što je Bled proizveo najbolje naočale za svijet

Slovenski dizajner Nejc Leskovar prije četiri godine službeno je pokrenuo vlastitu marku naočala, koje izrađuje potpuno ručno i isključivo od drveta, koje naziva i materijalom budućnosti, svoje proizvode nedavno je predstavio i zagrebačkoj publici.

Okviri dioptrijskih i sunčanih naočala, izrađeni ručno od drveta, izgledaju unikatno, baš kao što je i njihova izrada - iza brenda The Tishler stoji mladi dizajner Nejc Leskovar (33). Umjetnik, koji sebe naziva digitalni obrtnikom, iz susjedne nam Slovenije, pokrenuo je brend prije četiri godine, iako korijeni Tishlera sežu i osam godina unazad. Ovaj diplomirani ekonomist živi u Bledu, tamo ima radionicu i dućan - kaže na glavnoj ulici u gradu, ove se godine hrvatskoj publici predstavio izlažući na Zagreb Design Weeku.

image
Nejc Leskovar osnivač je i dizajner Tishler naočala.
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX

U razgovoru za Gloria.hr Nejc je objasnio koncept kojeg je nazvao vrlo jednostavnim.

"Nastojimo pružiti najbolje proizvodne na svijetu, ali i najbolje proizvode za svijet. Posebno smo usredotočeni na ekološki i socijelni utjecaj naših proizvoda na cijeli životni ciklus", kazao je Nejc.

image
Prodavaonica Tishler naočala nalazi se u centru Bleda.
FOTOGRAFIJE: TISHLER

Kombinacijom digitalne i analogne tehnologije, kaže, postali su "digitalni obrtnici".

"Sve faze dizajna, izrade prototipa i proizvodnje unutar kuće i to nam omogućava da se prilagođavamo, da inoviramo te da istovremeno održavamo visoke standarde i kontrolu kvalitete. Sve te komponente omogućavaju nam da napravimo par drvenih okvira naočala, a koje imaju sva svojstva kao okviri izrađeni od drugih materijala", rekao je dizajner.

image
Tishler naočale, čiji su okviri u potpunosti izrađeni od drveta.
FOTOGRAFIJE: TISHLER

Osim dizajna i izrade okvira za naočale, no kroz svoju kompaniju nude izradu originalnih dizajnerskih rukotvorina, također od tog materijala, za druge tvrtke - koje od njih mogu naručiti široku paletu drvenih proizvoda napravljenih po mjeri.

Materijal budućnosti

"Zašto baš drvo? Smatram da je to materijal budućnosti, jer je prirodan, obnovljiv, ekološki, a s novim proizvodnim procesima od njega se mogu dobiti izvanredna fizička i mehanička svojstva", tvrdi dizajner.

image
Dizajner Nejc Leskovar svaki korak u proizvodnji okvira radi unutar radionice.
FOTOGRAFIJE: TISHLER

Okviri za naočale izrađuju se u Tishler radionici, a stakla na naočale nabavlja od slovenskog proizvođača koji ima više od 50 godina iskustva u tom području.

U Tishlerovoj radionici i dućanu u Bledu naočale se mogu i kupiti, ali i vidjeti cijeli proizvodni proces uživo, osim fizičkog odlaska u dućan, proizvodi se mogu razgledati i na njihovoj stranici te na društvenim mrežama.

Da bi proizveo jedan par drvenih okvira za naočale, objašnjava Nejc, svaki komad drveta mora proći dvije osnovne faze.

"Digitalna faza u kojoj se dizajnira i reže. Uz pomoć profesionalne grafičke aplikacije izrađujemo digitalni nacrt našeg okvira. Ta računalna skica naših naočala prenosi se na CNC laserski stroj koji izrezuje sve dijelove koji nam trebaju za jedan par", objasnio je dizajner. Od jednog kubika drva, u Tishlerovoj radionici mogu proizvesti 8000 okvira za naočale.

image
Oko 8000 okvira nastane iz jednog kubika drveta.
FOTOGRAFIJE: TISHLER

Drugu fazu dizajner naziva analognom, ona se sastoji od više koraka spajanja i fine obrade, a svi se izvode ručno.

Potpuno ručna obrada

"Lijepljenje je prvi korak. Ručno lijepimo sve dijelove i stavljamo ih u prešu na minimalno 12 sati. Tako dobivamo željenu zakrivljenost. Koristimo profesionalno i vodootporno ljepilo, kako bi naši spojevi trajali godinama", objasnio je dizajner.

image
Brušenje i poliranje obavlja se ručno.
FOTOGRAFIJE: TISHLER

Kada izvadi okvir iz preše, nastupa brušenje i poliranje, koje se izvodi potpuno ručno sve dok okvir ne postane svilenkast na dodir. "Glaziranje su postupci pomoću kojih našim okvirima udahnjujemo život. Na drvo stavljamo mješavinu citrusnih ulja i voska koja obogaćuje boje i štiti drvo od vanjskih utjecaja", opisao je.

image
Tishler naočale predstavile su se zagrebačkoj publici na Zagreb Design Weeku.
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX

Drvo je naučio obrađivati sam. "Budući da je tečaj obrade drveta na Ekonomskom fakultetu vrlo kratak, ovo sam savladao uz pomoć ljubavi prema tom materijalu u kombinaciji s metodom 'pokušaja i pogreške'", šali se Nejc Leskovar.

image
Na jednom paru naočala može se raditi i do tjedan dana.
FOTOGRAFIJE: TISHLER

Inspiraciju za nove oblike i dizajn naočala dobiva u svakodnevnom životu. "Smatram da je dizajn samo zamućena slika nečega što smo već vidjeli, ali naš mozak to subjektivno interpretira i stvori kao svoje. Što se tiče boja, one su uvijek definirane bojom i teksturom drveta kojeg koristimo", kazao je i dodao da uvijek koriste pravo, puno drvo.

image
Boja okvira potpuno je prirodna boja drveta.
FOTOGRAFIJE: TISHLER

Za jedan par naočala, u radionici treba provesti minimalno osam sati da i u njih utrošio toliko efektivnog rada, no da bi stvorio neke od savršenih komada taj se proces produljuje na tjedan dana.

image
Zahvaljujući sofisticiranom načinu obrade, naočale su otporne na vanjske utjecaje.
FOTOGRAFIJE: TISHLER
Linker
20. travanj 2024 03:45