Čari Mediterana

Zavirili smo u morsku oazu na udaljenom otoku, jedan uzorak se ponavlja!

Plavo-bijela kombinacija i drugi motivi tipični za Sredozemlje u interijer unose dašak mora i ljeta bez obzira na godišnje doba. Inspiraciju za mediteransko utočište sa stilom pronašli smo na Balearima.

Kad ljetovanju i morskim radostima dođe kraj, mnogi kontinentalci s vremena na vrijeme sjetno sanjare o specifičnom doživljaju koji im je Mediteran pružio, te ga, barem u detaljima, požele evocirati u vlastita četiri zida. Plavo-bijele kombinacije, motivi nadahnuti morskim svijetom, pleteni namještaj te dominacija prirodnih materijala tek su neka obilježja mediteranskog stila uređenja, uobičajenog za obalu i otoke, a sada sve češćeg i u unutrašnjosti.

image
Laura Tomas

Da li zato što asocira na bezbrižan odmor ili zbog bogate simbolike mora, mediteranski stil sinonim je za opuštenost, dobro raspoloženje i uživanje u životu. U svom najboljem izdanju savršeni je spoj živopisnosti i jednostavnosti, a karakteriziraju ga svijetli, protočni prostori. Iako se čini da je dovoljno držati se tih osnovnih smjernica kako bismo osmislili interijer s mediteranskim štihom, postoje mnoge zamke u koje možemo upasti.

image

Prozračna spavaća soba s krevetima čija su uzglavlja napravljena od rafije

Laura Tomas

Nedostatak originalnosti i posezanje za klišejima tek su neke od grešaka zbog kojih konačni rezultat može biti nemaštovit interijer lišen osobnosti. To ne želimo ni u vlastitom domu, ni u prostoru namijenjenom smještaju gostiju, što najbolje zna Paola Gheis (www.paolagheis.com). Ta rođena Sardinjanka s adresom u Barceloni pruža, naime, usluge konzaltinga upravo iznajmljivačima luksuznih nekretnina. Pomaže im da se što bolje promoviraju na tržištu te da od prosječnog stvore izniman prostor, s pričom koja će gostu djelovati poput ostvarenja njegovog sna.

image

Paola Gheis u dnevnom boravku

Laura Tomas

Svoj je san Paola ostvarila na Menorci, jednom od Balearskih otoka gdje se nalazi njeno "plavo utočište" ili na lokalnom govoru "refugi blau". Kad poželi pobjeći od gradske vreve, Paola onamo stiže nakon samo pola sata leta. Za uređenje svojeg stana od 70 kvadrata, s terasom od 30 kvadrata, s koje puca spektakularan pogled, angažirala je studio Farré & Costa, a projekt je izveden prema njezinim zamislima.

image
Laura Tomas

Ponajprije, željela je prozračan i svijetao interijer koji se prožima s vanjskim prostorom, a kako Menorca ima vrlo ugodnu, blagu klimu, terasu je osmislila kao vanjski dnevni boravak, blagovaonicu pa čak i kupaonicu jer se na njoj nalazi i tuš. Plavo-bijelom kombinacijom koja se proteže kroz interijer željela je naglasiti opušteni mediteranski način života, a detaljima poput svjetiljki i tkanina od prirodnih materijala svemu je dala sofisticiranu notu.

image
Laura Tomas
image
Laura Tomas
image
Laura Tomas

Dvije spavaće sobe s pogledom na šumovito brdo ukrašene su afričkim i sardinijskim rukotvorinama, a pomno birani predmeti i detalji otkrivaju Paolinu ljubav prema umjetnosti te smisao za estetiku i funkcionalnost. Njezino "plavo utočište" što odiše profinjenom jednostavnošću sjajna je inspiracija za ljubitelje mediteranskog stila, a mi vam nudimo i izbor predmeta kojima ga možete unijeti i u svoj dom.

Linker
18. travanj 2024 13:56