DIZAJN

Zadržite dašak ljeta u svom stanu uz materijal koji je novi hit u uređenju interijera

Nekad rezerviran za boemske domove, zahvaljujući rastu popularnosti skandinavskog stila ovaj materijal zavladao je i elegantnim, klasično uređenim interijerima.

Namještaj te detalji za dom od ratana već godinama su prvi izbor za opremanje terasa i vrtova, no posljednjih sezona predmeti od tog materijala postali su hit u uređenju interijera. Naslonjač s crnim ili smeđim okvirom te prepoznatljivim ratan rupičastim sjedalom postao je statement komad, koji se tako dobro prodaje da su, primjerice, brendovi Zara Home i H&M Home u svoje kolekcije dodali i ostale predmete od ratana, poput komoda, stolića, ogledala s pletenim okvirom te noćnih ormarića.

image

H&M Home

H&M HOME

Nekad rezerviran za boemske domove, ratan je zahvaljujući širenju popularnosti skandinavskog stila uređenja - koji prednost daje prirodnim materijalima i svijetlom namještaju - suvereno zavladao i elegantnim interijerima gdje ga je donedavno bilo nemoguće vidjeti. Kroz povijest je imao svojih pet minuta slave u više navrata, primjerice u viktorijansko doba te sedamdesetih godina prošlog stoljeća, da bi ove jeseni ponovno došao u fokus.

image

Stolica 2836 kn/ 376,25 € Madam Stoltz

MADAM STOLTZ
image

Set ogledala499 kn/ 66,23 € Prima

PRIMA
image

Košara 301,54 kn& 39,99 € H&M HOME

H&M HOME

Ratan je vrsta penjačice koja spada u rod palmi, a čak 70 posto svjetske proizvodnje dolazi iz džungli Indonezije i s otoka Bornea. Raste jako brzo - u visinu do čak 30 metara, a jezgra grana koje se sijeku u štapove poput bambusovih iznimno je čvrsta. Upravo u tome je ključna razlika u odnosu na pruće jer ono od bambusa, vrbe i trske, od kojeg se također radi namještaj raznim tehnikama pletenja, nije ni izbliza tako izdržljivo.

image

Set stolova, cijena na upit Madam Stoltz

MADAM STOLTZ
image

Stolna svjetiljka 269 kn/ 35,67 € ZARA HOME

ZARA HOME

Za njegu namještaja od ratana, pogotovo onog intenzivnije izloženog suncu, postoje specijalna ulja, a redovno čišćenje svodi se na povremeno četkanje kako bi se uklonila prašina.

Linker
12. travanj 2024 02:03