Mora? E ne mora!

Pravila su da se krše! A ovih 5 u uređenju interijera apsolutno

Cijeli život govore nam što možemo, trebamo, moramo..., ali ako negdje ne moramo poslušati baš nikoga, osim sebe i svojih želja, onda je to kako želimo urediti svoj dom. Stoga, slobodno zanemarite barem ova pravila.

Kada je dekoracija interijera u pitanju, najvažnije pravilo je da nema pravila. Da biste uspješno dekorirali svoj omiljeni životni prostor potrebno je malo mašte, malo kreativnosti, ali i budžet koji će moći pratiti sve vaše zamisli i ideje. Naravno, postoje osnovni principi i smjernice koje će vam pomoći na tom putu, ali budimo realni - ništa nije strogo definirano. Zapravo, ključ za kreiranje zaista sjajnog dizajna je individualnost, pa slobodno budite malo "ludi" i razmišljajte izvan okvira.

Imajući to na umu, donosimo 5 pravila pri uređenju koja s vremena na vrijeme doista možete prekršiti!

image

Nitko ne želi da mu je životni prostor dosadan, ali ni sterilan, pa obratite pažnju na detalje, jer oni čine razliku

PEXELS

1. Strogo se držite samo jednog stila

Soba opremljena isključivo komadima jednog stila ili vremenskog razdoblja mogla bi više podsjetiti na izložbeni prostor ili muzej, nego na dom. A kada je sve u istom stilu, ništa se ne ističe. Zato naglasite svoj omiljeni komad namještaja smjelom umjetninom ili u prostor tradicionalnog dekora "ubacite" rustikalne komade kako biste mu "dodali" karakter.

image

Male sobe bolje će izgledati s konkretnim komadom namještaja

PEXELS

2. Za malu sobu kupujete mali namještaj

Ispunjavanje male sobe s puno malog namještaja može naglasiti njezinu veličinu (odnosno manjak prostora), čineći da soba djeluje skučeno. Umjesto da se fokusirate na dimenzije sobe, obratite pažnju na to kako koristite taj prostor. Nekoliko dobro odabranih velikih komada zapravo može učiniti da soba djeluje veće i mnogo funkcionalnije.

image

Ono što vrijedi za druge, ne mora za vas - kako u životu, tako i u uređenju životnog prostora i to nemojte zaboraviti

PEXELS

3. Dnevni boravak mora imati trosjed ili garnituru

Ne dozvolite da ono što odgovara drugima diktira i vaše uređenje. Vaša dnevna soba mora dobro funkcionirati i biti "podređena" načinu života koji živite vi i vaša obitelj, a ne svekrva, susjeda ili dizajner interijera. Dakle, dok sobom vlada "sofa" i velika kutna garnituru idealna za mnoge, možda biste vi više voljeli udobnu kombinaciju stolica i fotelje za čitanje, ili manju ležaljku za drijemanje. Definirajte svoj prostor - ne dozvolite da prostor definira vas.

image

Tko god je pronio glas da tamne boje nisu za male prostore, malo se prevario

PEXELS

4. Tamni zidovi nisu za malu sobu

Uvijek su nam govorili kako svijetle boje čine sobu otvorenijom i prozračnijom i to je točno. Međutim, to ne znači da su one jedina opcija za male prostore. Tamne, bogate boje mogu stvoriti iluziju dubine koja proširuje prostoriju. Za dodatni efekt, dodajte boju direktno na plafon i prekršite još jedno pravilo koje glasi "plafoni moraju biti bijeli“.

image

Ako volite i želite drvo u svom prostoru, tada se pobrinite da pronađete savršenu mjeru, jer samo tako će izgledati dobro

PEXELS

5. Završne obrade drveta trebaju se podudarati

Kada sve drvene površine u prostoriji imaju istu završnu obradu, rezultat može biti jednoličan i, pogađate - dosadan. Upravo raznolikost završnih obrada dodaje zanimljivost prostoru. Ipak, pokušajte izbjeći da puno raznolikih završnih obrada stvori kaos - u balansu je ključ.

Linker
12. travanj 2024 02:00