INSPIRACIJA

O tome bruji cijeli Zagreb: Pogledajte moderan interijer koji se krije ispod stare kupole

Zagrebačka tekstilna umjetnica Tatjana Grgurina Vučetić prilikom obnove derutnog stana u centru grada otkrila je 90 godina staru drvenu kupolu, što je u potpunosti promijenilo njezine planove vezane uz uređenje.

Jesen je doba kad društvena scena u gradovima zaživi punim plućima. Osim kulturnih događanja, na sve strane održavaju se razne radionice, snimanja, prezentacije, degustacije... Svi se natječu u potrazi za atraktivnim prostorom, a jedan od zaista unikatnih je Kupola 32, smještena na vrhu zgrade iz 1929. u širem centru Zagreba. Kao neobičan spoj antiknog i modernog, savršeno je mjesto za predstavljanje nove kolekcije kućnog tekstila zagrebačke tekstilne umjetnice Tatjane Grgurine Vučetić, koja je sa suprugom Reneom ujedno vlasnica Kupole 32. Jastučići i zavjese njezinog brenda Tanja dela Nešto odlično se uklapaju u taj kružni prostor u kojem se skladno miješaju retro stil i minimalizam.

image

Tekstilna umjetnica Tatjana Grgurina Vučetić

VEDRAN PETEH CROPIX

"Kupola 32 je prostor pun pozitivnih vibracija. Iako prvenstveno služi za dnevni najam i održavanje mini evenata, razlikuje se od većine takvih mjesta. Dvadeset godina moja obitelj živi u zgradi u Petrovoj, a prije četiri godine smo u njoj kupili derutni stan od 72 četvorna metra na vrhu zgrade. Stan je imao originalni spušteni strop, ali sam bila znatiželjna što je pod kupolom.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Razbili smo dio plafona, a kad se iznad njega ukazala prekrasna, odlično očuvana 90 godina stara drvena kupola, bili smo oduševljeni. Naša prva ideja bila je urediti prostor u skandinavskom stilu, s bijelim zidovima, no otkriće kupole potpuno je promijenilo naše planove", govori Tatjana.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Za adaptaciju su angažirali arhitekta Dražena Bankovića i njegov studio Design House. Dotrajale parkete zamijenili su retro pločicama, a kad su skinuli staru žbuku, ukazao se još jedan biser - zidovi u toploj nijansi narančaste i žućkaste s botaničkim uzorkom.

image

Kupola 32 nalazi se na vrhu impresivnog stepeništa

VEDRAN PETEH CROPIX

"Kao umjetnici, kist mi je svakodnevno sredstvo rada. Imam veliko iskustvo u bojanju tekstila i namještaja pa sam se sama prihvatila zidova. Nisam htjela uništiti originalni uzorak, no kako smo mijenjali instalacije, trebalo je na dijelovima popraviti boju. To sam izvela kistovima, nanoseći pigmente boje u više slojeva pa su u potpunosti zadržali starinsku patinu", kaže Tatjana, otkrivajući da je prostor pun originalnih rješenja.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Umjesto klasičnih ormara, gosti vješaju odjeću na držače napravljene od vodovodnih cijevi, stari panj pretvoren je u moderni noćni ormarić, a paravani su od tekstila s originalnim Tatjaninim printovima.

U spavaćoj sobi su zadržali staru zidanu peć na drva, osvježenu oblogom od reljefnih bijelih pločica. Na zidovima su Tatjanine slike na tekstilu, napravljene tehnikom ručno dorađenog sitotiska, te žičane "slike" akademske kiparice Andreje Hotko Pavić.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

U dnevnoj sobi je pak veliki stol izrađen po mjeri od starih hrastovih trupaca okružen antiknim stolcima, dijelom obiteljskog naslijeđa. Posebna poslastica su dvije potpuno renovirane antikne fotelje, koje su nekoć pripadale Miri Vučetić, prabaki Tatjaninog supruga.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Mira Vučetić je bila učiteljica i osnivačica djevojačkih škola, a ostala je upamćena kao autorica brojnih kulinarskih udžbenika, priručnika i kuharica. Njezina "Zlatna knjiga kuharstva" imala je 70-ih status kulinarske Biblije u mnogim hrvatskim obiteljima, a ja je i danas ponekad koristim, pogotovo kad radim kolače. Njih posebno vole naši sinovi, 19-godišnji Ivor i 17-godišnji Sven", otkriva Tatjana.

image

Pogled na Kupolu 32 izvana

VEDRAN PETEH CROPIX

No, kuhinja u Kupoli 32 bitno se razlikuje od one iz vremena Mire Vučetić. Crna je, minimalistička i izrađena po mjeri.

Da je minimalizam Tatjani posebno drag, najbolje se vidi po njezinim modnim kreacijama. Prije sedam godina je pokrenula modni brend Tanja dela Nešto, poznat po udobnim haljinama i tunikama koje ručno printa i oslikava.

"Dizajnerski kućanski tekstil je korak dalje. Po narudžbi izrađujem zavjese, jastučnice, paravane, sjenila za lampe, podloške za tanjure... A nema ljepšeg mjesta za njihovo predstavljanje od Kupole 32", kaže Tatjana Grgurina Vučetić.

Linker
25. travanj 2024 07:37