Umjetnost življenja

Naši poznati umjetnici otvorili su vrata svojih domova i otkrili kako su u interijere uklopili umjetnost

Umjetnost je ono što naše živote, pogotovo u ova teška vremena, čini ljepšima. Zato smo za temu novog broja Glorije DOM, posebnog izdanja Glorije za uređenje doma i kulturu življenja, koji je na kioscima od 16. svibnja, odabrali onu možda najvažniju - umjetnost življenja.

Ovog puta vodimo vas u domove umjetnika ili ljudi koji žive za umjetnost, poput naše poznate kolekcionarke Dagmar Menghello, koja se nedavno s Palmižane preselila u novi stan od 250 četvornih metara pun slika ženskih autorica, smješten u vili na čijem je drugom katu do smrti živio književnik Miroslav Krleža.

image

Dom Katje Gotovac prepun je sjećanja na njezinu majku Mani Gotovac.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Umjetnost snažno obilježava i životni prostor doktorice znanosti Katje Gotovac - čiji dom u potpunosti odiše sjećanjima na njezinu majku, čuvenu teatrologinju i književnicu Mani Gotovac. U Osijeku smo zavirili u kuću slikara Zorana Šimunovića, mlade likovne zvijezde koja se u posljednje vrijeme sve više probija u inozemstvu.

image

Zoran Šimunović, slikar.

VEDRAN PETEH/CROPIX
image

Stan Zorana Šimunovića.

VEDRAN PETEH/CROPIX

U Zagrebu nam je pak vrata svog stana punog boja i nadahnutog glazbom njezine mladosti otvorila slikarica Jasmina Krajačić. A kako stara kuća u Samoboru raste zajedno s obitelji imali smo se priliku uvjeriti u domu arhitektice Helene Noršić- Patrčević.

image

Stan umjetnice i slikarice Jasmine Krajačić.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Svaki od tih domova je unikatan i odiše osobnim senzibilitetom koji je nemoguće kopirati. Dašak svjetskog glamura osjetit ćete zavirivši u raskošnu provansalsku vilu Lorraine i Patricka Freya, vlasnika poznate francuske tvrtke za luksuzno opremanje interijera, u kojoj je snimljena i naslovnica novog broja Glorije DOM. Za one koji pak vole vidjeti kako žive zvijezde, predstavljamo novu skrivenu vilu s infinity bazenom pop dive Adele na Beverly Hillsu.

image

Doma Helene Noršić Patrčević, arhitektice iz Samobora.
Foto: Vedran Peteh/CROPIX

VEDRAN PETEH/CROPIX

Četiri umjetnice koje se bave vezenjem otkrile su nam zašto je ta starinska tehnika ručnog rada danas postala svjetski hit. A kako izgledaju škole kad ih osmišljava bivša danska umjetnica Rosan Bosch, otkrijte u našoj temi o obrazovanju za 21. stoljeće.

image
GLORIA

Ako ste ljubitelj dobrog dizajna, nadahnite se prekrasnim radovima britanskog multimedijalnog umjetnika Yinke Ilorija i skulpturalnim nakitom Japanke Mariko Kusumoto i - uživajte svim čulima u ljepoti.

Linker
08. travanj 2024 12:37