Hit sezone

Kameleonski šarm metala: Efektan je i elegantan u isto vrijeme

Neki mu prigovaraju da je hladan i tvrd, no iznimno je zahvalan za oblikovanje i kombinacije s drugim materijalima.

Premda se u kolektivnoj svijesti još provlači asocijacija na njega kao nešto hladno i suprotno viziji udobnog doma, metal se u njega može savršeno uklopiti i udahnuti mu dozu profinjenosti, što svojim sjajem, što atraktivnim dizajnom, a najčešće kombinacijom toga dvoga.

Uostalom, metalni je namještaj u interijerima prisutan još od rimskog doba, iz kojeg datira prva u povijesti zabilježena željezna stolica, a u srednjem su vijeku kreveti s okvirom od lijevanog željeza postali prilično poželjni, s obzirom na to da kod njih nije bilo problema s crvotočinom i vezivanjem vlage. U 19. stoljeću se zbog otpornosti lijevano željezo sve više počelo upotrebljavati za vrtni namještaj, a prve tvornice specijalizirane za izradu takvog asortimana otvorile su se 1840-ih.

image

Naslonjač Wassily, cijena na upit

ET CETERA
image

Kromirani luster Mirror Ball Toma Dixona, cijena na upit

ET CETERA
image

Zidni ormarić Mida, stolići Sunrise i Sunset te polica Talea brenda De Castelli, cijene na upit

ET CETERA
image

Podna vješalica Latva, 3820 kn/508,03 €

DIZAJNHOLI
image

Razne De Castellijeve zidne obloge, cijene na upit

ET CETERA
image

Dvosjed Ryo, od 3990 kn/530,63 €

PRIMA
image

Ormarić Glossy Round, 1765 kn/234,73 €

GNIJEZDO

Budući da se radilo o masovnom, tvorničkom proizvodu, popularnost mu je opala na prijelazu stoljeća kad je došlo do razvoja tzv. novih stilova (bečke secesije, francuskog Art Nouveaua, engleskog Arts and Craftsa) koji su veličali zanatsku izradu, no zahvaljujući pokretu Bauhaus 1920-ih započinje polagana revitalizacija metalnog namještaja. U tom su smislu najznačajniji doprinos dala tri glasovita arhitekta i dizajnera - Marcel Breuer, Mart Stam i Ludwig Mies van der Rohe koji su u trenutku dok je većina njihovih kolega odabirala druge materijale, posegnuli za metalom, točnije čelikom. Ipak, tek je s procvatom modernističkog dizajna 1950-ih došlo do pravog proboja metalnog namještaja u interijere u kojima je danas gotovo nezaobilazan.

image

Vitrina Kayaz, 14.651 kn/1948,47 €

GNIJEZDO
image

Stolna svjetiljka Lampe de Bureau, 1998 kn/265,72 €

MODUS
image

Stalak za novine, 199 kn/26,47 €

LESNINA

Za razliku od, primjerice, trstike ili savijenog drveta, otporan je na habanje i bolje odolijeva zubu vremena, a zahvalan je i za održavanje. Osim lijevanog željeza i metalnih cijevi koje su od početaka do danas ostale čest izbor za izradu metalnog namještaja, odnosno onog kod kojeg se metal kombinira s drugim materijalima, današnji proizvođači najviše posežu za lakim aluminijem i čvrstim čelikom, nehrđajućim kovinama kojima za razliku od željeza ne treba dodatna obrada da bi postali otporni na koroziju.

image

Stolica Zoe, 1199 kn/159,46 €

MIMA NAMJEŠTAJ
image

Stolić Kenzo, 259 kn/34,44 €

MIMA NAMJEŠTAJ
image

Stolić Sentrum, 3289 kn/437,41€

MODUS
image

Naslonjač S 34, cijena na upit

THONET

Zbog svojih su privlačnih nijansi bronca, bakar i mjed omiljen izbor za izradu predmeta s aurom luksuza, a radi niže cijene često se nanose kao premaz na jeftiniji metal, baš kao i krom neodoljivog srebrnog sjaja. Zahvaljujući tehnikama poput plastifikacije, metal je danas dostupan u širokom spektru boja, uz upečatljivu crnu i nježniju bijelu.

Boje su tek jedan od načina na koji se hladnoća i tvrdoća, dva najčešća prigovora na račun metalnog namještaja, mogu lako prevladati, jer kao stvoren je za kombinaciju s toplim materijalima poput drveta, kože ili tkanina. Sjajno funkcionira i s onim hladnima kao što su staklo ili kamen, a u takvim spojevima djeluje vrlo otmjeno. Kameleonsku narav pokazuje i kad je o stilovima riječ, jer jednako dobro funkcionira u cijelom nizu njih - od industrijskog do rustikalnog. Ovisno o tome što želite, može otkriti grublje ili profinjenije lice, efektan je i elegantan u obje varijante.

Linker
18. travanj 2024 05:08