Obično neobični

Veliki povratak trenda osamdesetih: Opet se nose kostimi!

Možda nam moda od prije četiri desetljeća i nije bila po volji, no poznati dizajneri, ali i popularni brandovi, u svoje su kolekcije uvrtili baš kombinaciju koja je obilježila te godine. So cool!

Uz odijelo koje je već nekoliko sezona hit-komad ženske poslovne garderobe, dizajneri su ove jeseni iz zaborava izvukli i ženstvenu varijantu uredske uniforme: set suknje i sakoa od iste tkanine.

Zadnji put su ženski kostimi bili popularni u osamdesetima, i tada su, kao i danas, bili isticani kao strogi i elegantni tip profesionalne odore u kojoj će karijeristice pokazati da su ravnopravne s muškarcima a pritom se ne odreći svoje nježne strane.

image

Jil Sander

ALESSANDRO LUCIONI/PROFIMEDIA
image

Vuneni sako, 1599 kn/212,22 €, Massimo Dutti

PRESS
image

Vunena suknja, 949 kn/125,95 €, Massimo Dutti

PRESS
image

Kožnata torba Galko, 475,30 kn/63,08 €, Rodea

PRESS

Sukladno aktualnim trendovima, u modi su kostimi predimenzionirane forme: duži sakoi širokih ramena i rukava, no ukrojenog struka te šire suknje čija se dužina kreće od koljena do gležnja, ovisno o modelu.

Kad je riječ o materijalima, u trendu su najviše kostimi od (umjetne) kože te vunenog tvida, dok u bojama jednako dominiraju pastelne kao i klasične tamne.

image

Christian Dior

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Vuneni sako, 755 €, Max Mara

PRESS
image

Suknja s prorezom, 315 €, Max Mara

PRESS

A zanimljiv je način na koji dizajneri predlažu da se nosi - na golu kožu, odnosno donje rublje. No, to bi u nekim poslovnim sredinama ipak bilo previše izazovno, pa kostim radije nosite s košuljom od finog materijala ili s pamučnom majicom, a provokativnost ostavite za večernje prilike - set sakoa i suknje se, naime, može nositi u najsvečanijim trenucima.

image

Christian Siriano

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA
image

Sako Christopher John Rogers, 1755 €, net-a-porter

PRESS
image

Suknja Christopher John Rogers, 1570 €, net-a-porter

PRESS

A možete se nadahnuti i stajlingom poznate njemačke blogerice i manekenke Caroline Daur (na nosećoj fotografiji članka). Ona je odijelo klasičnog prugastog uzorka odjenula uz strogu bijelu košulju i kravatu - “muški” pristup koji tom ženstvenom komadu daje dozu originalnosti.

Komplet sakoa i suknje daje brzi odgovor na stilsko pitanje - što odjenuti da bi se ostavio dobar dojam.

image

Moschino kostim

PROFIMEDIA

Konačno, atraktivan nakit na goloj koži dekoltea najseksepilniji jr dodatak ženskom kostimu.

Linker
17. travanj 2024 16:15