nikad nije kasno

Tri Zagrepčanke u četrdesetima udružile kreativne snage i pokrenule modni brand

"La Bestia je modni brand koji se ponosno nosi", poručuju tri dizajnerice. Svaki komad je potpuno domaće, autorsko djelo, nastao kao produkt životne strasti i potrebe za stvaranjem.

Tri prijateljice u svojim četrdesetima pokrenule su zajedničku modnu priču - zvuči kao reklama za neki dobar američki film, ali to je stvarnost za tri Zagrepčanke iz modnog brenda La Bestia. Opisuju ga kao brend koji je nastao iz dugogodišnjeg prijateljstva i zajedničke ljubavi prema stvaranju. Beštije, kako se same vole zvati su Barbara Novak, Ivana Miletić Kunkušak - Georgi i Ivana Plavčić.

image
Brend La Bestia pokrenut je 2017. u Zagrebu.
MATEA PETROVIC

Sve žive i rade u Zagrebu. Barbara je web administrator u jednoj kozmetičkoj tvrtki, Georgi radi u obiteljskom obrtu koji se bavi tiskom, a Ivana se dugo bavila ugostiteljstvom.

"Sve smo ponosne majke studenata. U svojim četrdesetima, kad su nam djeca dovoljno odrasla, vrijeme smo ponovo mogle posvetiti sebi i početi raditi ono što zapravo najviše volimo i što nas čini sretnima", kazale su ove modne dizajnerice u razgovoru za Gloria.hr

Svaka od njih imala je svoj hobi i izrađivala nešto u slobodno vrijeme.

"Shvatile smo da imamo slične afinitete prema neuobičajenom, originalnom, ručno izrađenom i da ako udružimo kreativnost, vještine i energiju, uz opuštena, prijateljska druženja može nastati predivna modna priča, a naši hobiji postati posao koji ćemo sve raditi s ljubavlju. Zato u proljeće 2017. osnivamo brand La Bestia", objasnile su.

image
Svaka od tri dizajnerice ima svoje afinitete, a zajedno se odlično nadopunjuju.
MATEA PETROVIC

Ime su zajedno smišljale, kako kažu, htjele su da bude internacionalno, lako pamtljivo i da predstavlja njihove osobnosti. Logotip je inspiriran hobotnicom kao simbolom steampunka. Izradila ga je Barbarina kćerka Tea, mlada talentirana dizajnerica.

Svaki komad je unikat

"Hobotnica se širi svojim krakovima i dopire svugdje baš kao što i mi to planiramo. Krakovi mogu predstavljati i nas jer nas je puno, kao i naše vrijedne ruke", opisale su 'Beštije'.

image
Iza brenda stoje dvije Ivane i jedna Barbara.
MARIO BORŠČAK

Cilj im je bio stvoriti liniju odjeće, šešira, nakita i raznih ukrasa za dom kakvi se ne mogu pronaći u dućanima po gradu.

Opisuju se kao tri vrlo različite osobe, a zajednička moda je kombinacija tih stilova. Barbara voli viktorijansko doba i steampunk, George boho i pin up, a Ivana punk i post-apokaliptični stil pa i njihovi proizvodi imaju dašak svih tih stilova.

"Sve u potpunosti izrađujemo same, svojim rukama pa je svaki naš komad unikat na svoj način jer nikada nije isti u svakom detalju. Naši su kupci ljudi koji njeguju neki svoj, osebujan stil i vole lijepu, kvalitetno izrađenu odjeću koju mogu nositi godinama jer naša je moda svevremenska i lako se može ukomponirati u svaki stil. Sve se više piše i priča o 'slow fashion' modi, a naša moda je baš to. Svaki komad je izrađen strpljivo i s puno ljubavi", opisala je Barbara.

image
Ivana Plavčić i Barbara Novak predstavljaju La Bestiu na Zagreb Design Weeku.
MARKO TODOROV/CROPIX

Osim ženske odjeće u ponudi imaju i dječju odjeću, suknjice i majice, ali i muške majice, hoodice i baseball jakne. Osim toga izrađuju i liniju odjeće za ples, kažu uglavnom zanimljive plesačicama burleske i pole dancea. Osim odjeće izrađuju i unikatne ukrase za dom. A 'nova normala' ostavila je traga i u njihovoj radnji dizajna te sada imaju i zaštitne maske za lice.

"Ručno su otisnute i šaljemo ih kao poklon uz narudžbe od početka pandemije", kazala je Ivana te dodala da materijale za robu nabavljaju u malim dućanima po gradu. "Kod naših 'teta' koje nas već dobro poznaju. Izrađujemo male serije ili unikate od kvalitetnih materijala ne prateći trendove, nego njegujemo neki svoj prepoznatljivi stil", opisala je dizajnerica.

U skladu s filozofijom 'slow fashiona' odnosno 'spore mode' u La Bestiji mnogo i recikliraju.

"Od ostataka tkanina radimo torbice, glamurozne ovratnike, rukavice, ukrase za dom ili trenutno najpopularnije maskice za lice. Od starih žarulja ili plastičnih bočica izrađujemo leteće balone, neobične ukrase za dom. Upravo radimo na božićnoj kolekciji, izrađujemo kuglice za bor i male boriće koji će biti potpuno izrađeni od recikliranih materijala", opisala je Ivana zvana Georgi.

Kako su 'podijelile' posao

Osim odjeće, ove tri kreativne prijateljice i ostatak poslovanja trude se raditi same. U dizajniranju se vode osobnim afinitetima, a na kraju se jako dobro nadopunjuju.

image
La Bestia uz žensku kolekciju, ima i odjeću za djecu, muškarce, plesačice i ukrase za dom.
MARIO BORŠČAK

"Barbara voli izrađivati minijaturne predmete pune detalja. Vrlo je pedantna i jako maštovita pa su njene kreacije bajkovite. Ona je tvorac našeg prekrasnog nakita od kojeg su najpopularnije naše naušnice u obliku vilinskih krila, tako vjerno dočarane da izgledaju kao da su prava krila. Ona izrađuje i naše šešire, mini cilindre koji podsjećaju na viktorijanska vremena. Ručno ih šiva i ukrašava i svaki je unikatan. Osim toga izrađuje ukrasne predmete za dom, stare žarulje pretvara u ukrasne leteće balone, izrađuje božićne kuglice, okvire za slike, razne figurice. Radi i dizajn za tisak na našim majicama ", kazala je Ivana Plavčić.

Dvije Ivane zajedno dizajniraju i izrađuju odjeću La Bestie, kao i modne dodatke, a to znači da i zajedno odabiru materijale.

Kod njih nema sezona

"Svaka od nas ima svoj dizajn, ali vrlo često jedna drugu inspiriramo i tako se zaokruži cijela naša kolekcija. Na samom početku šivale smo samo suknje koje su i dalje naš najprepoznatljiviji proizvod, a sada uz suknje u ponudi imamo sve što vam je potrebno za cjelokupan outfit, od majica i tunika, do modnih dodataka, torbica ili kapica. Ja dizajniram i izrađujem odjeću za ples i dječju odjeću, a Georgi je zaslužna za ručno izrađen sitotisak na svoj našoj odjeći. Voli i heklati pa naše haljine imaju heklane ovratnike", opisala je Ivana Plavčić.

Ove dizajnerice, kažu, ne rade po narudžbama, osim ako je riječ o specifičnim veličinama koje prilagođavaju kupcu.

'Naša je moda održiva, svevremenska i nimalo trendovska pa nemamo potrebu sezonski izbacivati nove kolekcije nego stvaramo intuitivno, kada smo inspirirane'.

"Zapravo, samo proširujemo asortiman jer naše kreacije od prije nekoliko godina još uvijek su kupcima interesantne", objašnjava Barbara.

image
La Bestia spada u 'slow fashion' brandove, osim ručne izrade dizajnerice mnogo i recikliraju.
MATEA PETROVIC

Narudžbe idu preko njihove internetske stranice, a dostava je išla poštom, i u tom aspektu bitno im je poštivati načelo održivosti.

"Veliku pažnju posvećujemo i pakiranju naših proizvoda kada ih šaljemo. Koristimo platnene torbe, papir, materijale koji su eko prihvatljivi i trudimo se da to lijepo izgleda. Kupac je u paketu obično dobio i neki poklončić, npr. ručno sašivenu shopping torbu, rukavice, u novije doba zaštitnu masku za lice…", opisala je Ivana Miletić Kunkušak - Georgi.

image
'Naša misija je da što više beštija nađe svoje ljude, a da svaki čovjek zavoli bar jednu beštiju', poručuju dizajnerice.
MATEA PETROVIC

Što se stvaranja tiče, slažu se u tome da inspiracije imaju previše, ali im nedostaje dovoljno vremena za realizaciju.

"La Bestia je originalna od glave do pete. Divlja i nesputana u dizajnu i idejama, a profesionalna i ozbiljna kad su u pitanju izrada i kvaliteta. Vjeruje svom instinktu i ne robuje trendovima. Naša misija je da što više beštija nađe svoje ljude, a da svaki čovjek zavoli bar jednu beštiju", poručuju dizajnerice ovog originalnog domaćeg brenda.

Linker
19. travanj 2024 02:06