INTERVJU

Tihana Lazović Trifunović: ‘Moda je moja omiljena igra‘

Poznata glumica, čiji je stil pohvalio čak i magazin Vogue, preferira domaći dizajn i second hand dućane, a toliko voli štikle da u njima ide čak - i na plažu.

Zadarska glumica Tihana Lazović prije nekoliko je tjedana svom prezimenu dodala prezime Trifunović, uplesavši u brak u 15 centimetara visokim Jimmy Choo pink štiklama i vjenčanici koju opisuje kao “modni spoj renesanse i rock&rolla”. Uz možda najljepšu regionalnu ljubavnu baladu, “Odnesi me” Vlade Divljana, najzaljubljeniji regionalni glumački par zarekao se na vječnu ljubav, a onda odlepršao u Grad svjetlosti. Kako drugačije šetati Parizom na svom medenom mjesecu nego u bijelom T-shirtu na kojem je crvenim slovima ispisana riječ Ljubav, koji se savršeno slaže s Tihaninim emotivnim stanjem.

image
MARE MILIN ZA GLORIA GLAM

Na listi ste najbolje odjevenih žena s javne scene, i to ne samo hrvatske. Prošle ste se godine našli na popisu najbolje odjevenih zvijezdi na festivalu u Veneciji prema odabiru Voguea. Nosili ste kreacije Lane Puljić. Kad je i kako počela vaša suradnja?

Prije točno deset godina imala sam svoju prvu filmsku premijeru. Bio je to film Lukasa Nole "Šuti", a njegova supruga Barbara Nola odvela me Lani Puljić i Luki Grubišiću, tada su još njih dvoje zajedno dizajnirali. Odmah sam se zaljubila u njihov showroom i njihovu energiju. Kako se moja karijera razvijala, tako je i odnos mene i Lane koja ima svoj brend "Lokomotiva" prerastao u prijateljstvo i kreativnu suradnju. Obukla me za filmski festival u Cannesu, za Veneciju, za Berlin, za sve filmske festivale na kojima sam bila, od onih svjetskih, tako i naših domaćih.

Nedavno ste se i udali u vjenčanici koju je Lana dizajnirala. Je li ta kreacija bila njezina ili zajednička ideja?

Kad bih vam sada pokazala na koji način Lana i ja komuniciramo oko odjeće, ne biste vjerovali. Vrlo često joj u zadnji tren pošaljem SMS: "Lana, idem u Sarajevo sutra, što imaš za mene?" Onda dođem k njoj u predivan showroom u Bauerovoj, pa prvo sat vremena pijemo kavu i ćakulamo, a onda ja isprobam par varijanti na brzinu i zajedno odlučimo što je najbolje za tu prigodu. U Lanu imam povjerenja više nego u sebe samu. Naravno da je posve logičan korak bio da upravo ona dizajnira moju vjenčanicu. Samo sam joj izrazila želju da vjenčanica bude kombinacija renesanse i rock‘n‘rolla i pustila je da se igra i stvara.

image
MAJA MEDIĆ

Uz nju ste obuli pink štikle Jimmy Choo, gdje ste ih kupili i što je presudilo da se odlučite upravo za njih?

Ne razmišljam unaprijed što ću odjenuti, kako svakodnevno, tako ni za posebne prigode. Mislim da je ideja za ružičaste platforma cipele došla iz mog i Laninog brainstormanja.

Htjela sam "razbiti " ideju o bijeloj mladenki, izvesti kombinaciju tradicionalnog i svečanog te nečeg divljeg, nepripadajućeg, buntovnog.

Jimmy Choo su najljepše cipele na planetu i kad sam ih ugledala, nisam više mogla zamisliti nijedne druge cipele za svoje vjenčanje. Naručila sam ih preko interneta i nisam ih probala do samog dana vjenčanja. Bila sam uvjerena da će mi biti savršene i tako je i bilo. Ne biste vjerovali, ali jako su udobne.

Potpetica je prilično visoka, jeste li ipak požalili tijekom večeri?

Apsolutno ne. Oni koji me poznaju znaju da ja i na plažu idem u štiklama.

Kako biste opisali svoj modni stil?

To bih prepustila drugima. Volim odjeću, volim se izražavati kroz nju, volim se igrati i istraživati i mislim da kroz svaki komad garderobe možemo ispričati priču. Za mene je to igra i ne nastojim se uklopiti ili svidjeti masi.

Koliko se on mijenjao kroz godine?

Uh, kad se sjetim svoje punk faze, uhvati me smijeh. Svakakve sam faze prošla, kao i svi. Kako sam ja odrastala, tako se i moj osjećaj za lijepo mijenjao. Ali rekla bih da je uvijek postojao neki moj potpis, nikad nisam slijepo pratila trendove.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Do koje mjere pratite trendove. Ili više volite da trendovi prate vas?

Nemoguće je ne pratiti trendove, živimo na društvenim mrežama i bombardirani smo svim i svačim. Ali nitko me ne može uvjeriti da su balerinke lijepe, pa da ih nosi Beyoncé.

Da zavirimo u vaš ormar, što bismo prvo primijetili?

Šljokice i šarenilo.

Vaša omiljena modna "uniforma" za običan dan je...?

Kod mene ne postoji "običan dan". Ali najbolje se osjećam u tajicama za jogu i sportskom topu.

Najstariji i najomiljeniji komad odjeće u vašem ormaru je...?

Bakine i nonine košulje.

U čemu se osjećate najseksi?

U svom joga outfitu.

Gdje kupujete/nabavljate odjeću?

Volim kupovati spontano i nikad planirano ne odlazim u šoping. Trudim se ne kupovati u šoping centrima, već podržavati domaću proizvodnju. Kako hrvatsku, tako i srpsku.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Volite li zaviriti i u second hand trgovine?

Naravno, to mi je omiljena lokacija za shopping. Kupovanje u second handu je zabavno i kreativno, za razliku od kupovanja u velikim konfekcijskim trgovinama gdje sve izgleda isto i dosadno.

Upravo sam opelješila pariške second handove i pronašla razna blaga

Volite li više kupovati online ili u dućanima?

U dućanima. U gradu. Šoping centri jedan su veliki napad panike.

Jeste li brzi u shopping odlukama ili neodlučni?

Dupla Vaga sam u horoskopu, pa vi procijenite.

U čemu vas nikad nećemo vidjeti jer vam je stilski odbojno?

U boleru. I u gore spomenutim balerinkama.

Često putujete, primjećujete li neku razliku u modnom stilu žena u Hrvatskoj naspram, primjerice, Parižanki ili Beograđanki?

Tko zna, zna. Nema to veze s geografijom.

Vaši omiljeni regionalni dizajneri su...?

Imamo divne dizajnere i ne želim posebno izdvajati nikoga. Ali nikamo ne idem bez svojih cipela koje dizajnira beogradska kostimografkinja i dizajnerica Magdalena Klasnja.

A na svjetskoj razini volite kreacije...?

Mislim da bih mogla vječno nositi Valentino.

Kako drugačije šetati Parizom na svom medenom mjesecu nego u bijelom T-shirtu na kojem je crvenim slovima ispisana riječ Ljubav, koji se savršeno slaže s Tihaninim emotivnim stanjem.

Poznati američki street style fotograf Bill Cunningham konstatirao je kako je "moda oklop koji nam pomaže da preživimo dan". Kako je vi doživljavate?

Pa slažem se da moda može poslužiti kao oklop, ali i upravo suprotno. Kroz modu možemo biti otvoreni i slobodni, nestašni i hrabri. Možemo se igrati, a igranje je sloboda. Sloboda je privlačna. Sloboda je zdravlje.

Idete li ikad suprug i vi zajedno u shopping?

Samo u spizu.

Linker
24. travanj 2024 17:50