MODNI LEKSIKON

Pogled u ormar Antonije Matković Šerić: Emotivno najvrednija je vjenčanica

Pjevačica benda ‘Pavel‘ otkrila nam je čije modne savjete najviše cijeni i koja je emotivno najvrednija stvar u njezinom ormaru.

Modni stil Splićanke Antonije Matković Šerić nalik je njezinom glasu - ženstven, romantičan i nenametljivo senzualan. Čipkane i svilene haljine tankih naramenica koje Tonka voli nositi na javnim nastupima savršeno pristaju uz njezin baršunasti ton, no kad siđe sa scene, pjevačica grupe Pavel ipak je najčešće u trapericama. Naime, kao majka dviju djevojčica, šestogodišnje Lune i desetomjesečne Ave, te restauratorica u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u pogonu je doslovno od jutra do mraka, pa su joj praktičnost i udobnost prioriteti. No, baš zato obožava stilske igre na sceni, uživajući u kreacijama koje za nju osmišljava i bira zagrebačka dizajnerica i stilistica Marija Cvitanović.

image

Modno usklađeni: Antonia i suprug Aljoša

PRIVATNA ARHIVA

Kako biste u par riječi opisali svoj modni stil?

Casual, ženstven, neopterećen.

Koliko se on s godinama mijenjao i što je sve utjecalo na te promjene?

Sigurno sam kroz godine bolje upoznala sebe i shvatila što mi više pristaje pa radim manje pogrešaka, no ne bojim se isprobavati nove stvari i stilove. Kombiniranje odjevnih komada može me razveseliti, iznenaditi, pa modu smatram uzbudljivom. Uvijek sam bila sklona bojama i ženstvenim krojevima.

Pratite li trendove i u kojoj mjeri?

Trendove pratim, ali samo ih ponekad zapravo i primijenim. Nisam pomodna. Ne volim vidjeti ljude odjevene u trendovske komade bez osobnog toucha i štiha.

Koliko se vaša odjeća za nastupe razlikuje od onog u čemu ste u privatno vrijeme?

Za nastupe sam odjednom mrvu hrabrija nego u svakodnevnim varijantama. Volim isprobati nove stvari i to me čini sigurnijom na sceni. Za dnevni look biram ugodnije i praktičnije stvari.

Za javne nastupe stilizira vas dizajnerica Marija Cvitanović. Koliko dugo traje ta suradnja i u čemu ste modno"kliknule"?

Marija i ja surađujemo već šest i pol godina i ona baš poznaje moj ukus, ponekad i bolje od mene same. Stilizira me za svaki javni nastup ili fotkanje i uvijek mi napravi sjajan makeover, a svake godine zajedno odlučimo i o promjeni moje boje kose ili stila frizure. Zahvalna sam joj na svemu i sretna što je uz mene, a tijekom godina smo se zaista jako zbližile, tako da je ne smatramo samo svojom stilisticom, već prijateljicom.

image
DORINGO PHOTOGRAPHY

Da sad otvorimo vaš ormar/uđemo u garderobu, što bismo prvo primijetili?

Osim trenutnog nereda (tek smo se, naime, preselili) primijetili biste da je pola ormara casual odjeća, dakle sto vrsta traperica i majica, a druga polovica haljine i odjeća koju mogu koristiti na sceni. Yin i yang u ormaru.

Postoji li nešto u vašoj garderobi za što možete konstatirati - ovoga stvarno imam previše? Osim traperica.

Kaputa i jakni! Uvijek padnem na dobru jaknu ili kaput, naprosto im ne mogu odoljeti. A kad malo bolje promislim, nemam baš ni dovoljno mjesta za sve štikle koje posjedujem.

A čega nikad nema dovoljno?

Hulahopki, jer ih vrlo brzo poderem, te hlača. Uvijek mi se čini da bi trebala još neke drukčije.

Dogodi li vam se ikad da otvorite pun ormar i pomislite - nemam što odjenuti?

Naravno, kojoj se to curi ne dogodi?! Mrzim taj feeling pa volim dosta unaprijed promišljati što odjenuti za pojedine prilike. No, ponekad ni to nije dovoljno pa paničarim pred ogledalom.

Koja vam je emotivno najvrednija stvar u njemu?

Vjenčanica. Ponosna sam na to što je nisam unajmila, već je moja, kupljena, tako da je mogu jednog dana proslijediti kćerima, ako ništa drugo, onda kao fora uspomena. Neka se igraju s njom isprobavajući je.

A najstariji komad u ormaru... koji je i koju priču priča?

Mamina haljina koja se veže oko vrata, golih leđa, crna s floralnim uzorkom, koju je šivala njena teta, dakle sestra moje bake Tonke. Prekrasan materijal, nimalo nalik ovim današnjima koji se oštete u sekundi. Čuvam nekoliko takvih starih komada i uspijem ih isfurati na nastupima ili u spotovima.

Volite li shopping i kupujete li radije online ili u trgovinama?

Volim šoping jako, uživam u njemu, ali ne kupujem stihijski i stalno, već po potrebi. Ponekad više volim online kupnju, no tu i tamo dobijem volju za odlazak u trgovinu, volim osjetiti materijal pod rukom. Ne moram nužno isprobati odjeću, dapače, većina robe koju sam kupila nije isprobana u garderobi dućana. Točno znam hoće li mi nešto pristajati ili ne.

Traži li vas suprug ikad modni savjet i posluša li ga?

On ima specifičan stil, ne treba mu moja pomoć. No, ja mu svejedno nudim savjete ponekad kad vidim da nekamo idemo skupa, a nismo usklađeni.

Što mislite o današnjim modnim trendovima koji su potpuno obrisali granice među dnevnom i večernjom odjećom, ali i onom među spolovima?

Ok mi je to, ali ne volim pretjerivanja. Smatram da pojedine situacije i događanja zahtijevaju određen tip odjeće i ne može se dogoditi da na neki važan event ili u kazalište odem u trenirki ili tenisicama. Nekakvu opću kulturu odijevanja je potrebno zadržati bez obzira na trendove. Također sam pomalo konzervativna kad je u pitanju "muško"/"ženska" odjeća. Neke stvari se mogu isfurati, no ekstremi mi "bodu oko".

image
PRIVATNA ARHIVA

U svijetu je popularan "twining" - usklađujete li se ikad modno sa svojim kćerima?

Moj maksimum su jednake pidžame. Za ostalo niti imam živaca niti volje, jer je i obično odijevanje šestogodišnjakinje i desetomjesečne bebe samo po sebi zahtjevno, a kamo bismo stigli da se još i usklađujemo. Vjerojatno ne bismo nikad izašle iz stana.

Je li Luna već razvila vlastiti modni ukus ili vam još dopušta da joj odjenete ono što se vama sviđa?

Luna ne voli traperice, svoja je, u stanju je pola sata stajati pred ogledalom i promatrati i zatezati neposlušni pramen kose. Također ne voli kad joj čarapice ne sjednu lijepo na stopalo, ili kad joj je majica zgužvana, tj. kako ona kaže "zbužvana".

Koje domaće i strane dizajnere volite i zašto baš njih?

Volim linije haljina koje je radila moja stilistica Marija. Ženstvena elegancija mi je favorit. Elfsi su mi top, ova nova kolekcija koju sam imala čast isprobati totalno me osvojila. Smatram da imamo super modnu scenu. U posljednje vrijeme ne idem na naše modne revije jer ne stignem, no uvijek pratim što se sve zbiva i nerijetko ostanem oduševljena našim dizajnerima. Od stranih dizajnera volim pogledati revije Ralpha Laurena i Tom Forda.

Postoji li neka žena u Hrvatskoj ili inozemstvu čiji vam se stil iznimno sviđa?

Jelena Veljača mi ima stila, zatim Anita Dujić, Lidija Lešić također... Moje frendice su mi uvijek zgodne i kod njih također pronalazim inspiraciju. Od stranih naletim na neke kul modne blogerice na Instagramu, ali ne pamtim im imena, previše je toga na društvenim mrežama.

Jeste li "tim" štikle ili "tim" tenisice?

Tim štikle, nosim ih samo u posebnim prilikama, ali oduvijek sam fascinirana visokom potpeticom.

Je li i u kojoj mjeri na vaš modni ukus utjecala vaša bliža okolina - majka, prijateljice...?

Moja baka Tonka je bila krojačica i uvijek je držala do izgleda. Mama Ina je prenijela na mene ljubav prema štiklama. Cimerica Antonija iz studentskih dana, koja je inače studirala modni dizajn, ostavila je veliki utjecaj na moj odnos prema lijepom odijevanju i dobroj frizuri, a u posljednje vrijeme Marija Cvitanović, koja mi je pomogla dodatno istančati modni ukus.

Linker
16. travanj 2024 22:58