divna izdanja

Najljepše oskarovske haljine svih vremena! Holivudske dive ovim su se izdanjima upisale u povijest

Audrey Hepburn u Givenchyju, Nicole Kidman u Dioru, Angelina Jolie u Versaceu... Neka izdanja s prestižne dodjele već su ušla u modnu povijest! Izdvojili smo za vas najljepša oskarovska izdanja svih vremena.

Uoči dodjele Oscara, prisjećamo se izdanja koja su ušla u legendu, a vjerujemo da ćemo takva imati prilike vidjeti i večeras! Dodjelu Oscara možete pratiti uživo na portalu Gloria.hr s početkom u 00:30!

Dodjela Oscara nije značajna samo za svijet filma, već i mode. Na crvenom tepihu dodjele najprestižnijih filmskih nagrada su tijekom desetljeća predstavljene neke od najatraktivnijih i najekstravagantnijih dizajnerskih kreacija svih vremena. One su postavljale nove trendove u odijevanju, ali bile i znak društvenih promjena. No, prije svega su proslavile dizajnere i modne kuće koji su ih kreirali, dok su glumicama koje su ih odjenule priskrbile status modne ikone.

Čitajte i: Standardni miljenici i netipični hit koji vreba iz prikrajka: Otkrivamo tko su glavni favoriti za pozlaćeni kipić

Holivudska diva Audrey Hepburn je tako postala modna legenda zahvaljujući slavnom francuskom dizajneru Hubertu de Givenchyju – Oscara za ulogu u filmu Praznik u Rimu iz 1954. primila je u kreatorovoj koktel haljini od čipke boje bjelokosti dužine do koljena. Nakon toga je Givenchy redovito odijevao glumicu za sve svečane prilike, pa je čak jednu svoju kreaciju - haljinu s ''lađa'' vratnim izrezom, nazvao Sabrina, po liku koji je Audrey tumačila u istoimenom filmu godinu dana kasnije.

image
SNAP PHOTO LIBRARY/SNAP/PROFIMEDIA

Glumica i pjevačica Barbra Streisand je na dodjeli Oscara 1969. šokirala kompletom Arnolda Scassija koji se pod svjetlima reflektora pokazao prozirnim. ''Nisam znala da ću pod svjetlima reflektora na pozornici izgledati kao da sam gola, dapače mislila sam da ću s bijelim ovratnikom i manžetama djelovati vrlo čedno '', rekla je Barbara u jednom intervjuu koja je te godine Oscara osvojila za ulogu u filmu Funny Girl (Smiješna djevojka).

image
SNAP/SHUTTERSTOCK

Glumica Farrah Fawcett, najpoznatija po ulozi u filmu Charliejevi anđeli, također je šokirala svojom Oscarovskom kreacijom. Riječ je o oskudnoj haljini od metala zlatne boje dizajnera Stephena Burrowsa koju je odjenula kao prezenterica na dodjeli Oscara 1978.

Američka pjevačica i glumica Cher je kao gošća na dodjeli Oscara 1986. plijenila pažnju u neobičnom dvodijelnom kompletu i pernatom ukrasu za glavu dizajnera Boba Mackieja, a on joj je osmislio i haljinu u kojoj je dvije godine kasnije primila Oscara za ulogu u filmu 'Opčinjena mjesecom'. Riječ je o prozirnoj haljini sa šljokicama na strateškim mjestima, preteči 'nude' haljinama popularnima i danas.

image
EUGENE ADEBARI/SHUTTERSTOCK

Premda je holivudska glumica Nicole Kidman mnogo puta zasjala na crvenom tepihu dodjele filmskih nagrada, haljina kuće Christian Dior koju je odjenula 1997., proslavila je kreatora Johna Galliana koji je na mjesto kreativnog direktora kuće došao samo par mjeseci prije dodjele Oscara, zamijenivši slavnog Gianfranca Ferrea.

image
SHOOTING STAR/DDP USA/PROFIMEDIA

Sharon Stone je pak 1998. promijenila oscarovski ''dress code'' odjenuvši bijelu košulju američkog high street brenda Gap, koju je kombinirala sa suknjom od svilenog tafta američke dizajnerice Vere Wang.

image
ROBERT HEPLER COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Glumica Gwyneth Paltrow je pak ispisala filmsku i modnu povijest 1999., kad je Oscara za ulogu u filmu Zaljubljeni Shakespeare primila u nježno ružičastoj haljini dizajnera Ralpha Laurena, koja se te godine uveliko kopirala u dizajnu haljina za maturalne zabave.

image
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Julia Roberts je pak oduševila izborom haljine za dodjelu Oscara 2001. na kojima je osvojila nagradu za najbolju žensku glumicu u filmu Erin Brockovich. Kreaciju s povlakom kuće Valentino glumica, prema vlastitim riječima, čuva za 16-godišnju kći Hazel Moder i njezinu maturalnu zabavu.

image
ROBERT HEPLER COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Iste je godine prizor za pamćenje pružila i međunarodno poznata islandska glazbenica Bjork koja je te godine bila nominirana za najbolju originalnu pjesmu iz filma Ples u tami Larsa von Triera. Pjevačica je odjenula bodi boje kože posut kristalima na koji je prišiven bijeli til makedonskog kreatora Marjana Pejoskog, s torbicom u obliku labuđeg jaja.

image
STEWART COOK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Glumica Angelina Jolie je u elegantnoj crnoj plišanoj haljini kuće Versace s visokim prorezom, koju je odjenula za dodjelu Oscara 2012., dobila 4 tisuće tvitova u jednoj minuti, a kultna nije postala samo haljina, već i glumičina poza koja je postala popularni internetski meme.

image
JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

Kreacija Rafa Simonsa za kuću Christian Dior u kojoj je Jennifer Lawrence 2013. primila Oscara za najbolju žensku ulogu u filmu U dobru i zlu, nije ostala u pamćenju samo zbog svoje ljepote, već i zato što se u njoj glumica spotaknula i pala na putu prema pozornici na kojoj ju je čekao njen zlatni kipić. ''Umjesto 'kick' što je značilo da gurnem haljinu nogom prije nego što zakoračim, čula sam cake (kolač)'', ispričala je kasnije Jennifer.

image
ACE PICTURES/SHUTTERSTOCK

Veliku pažnju je privukla i haljina glumice Lupita Nyong'o na dodjeli nagrada 2015., na kojoj je osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmu Dvanaest godina ropstva. Riječ je o kreaciji Francisca Coste za kuću Calvin Klein, ukrašenoj sa 6 tisuća bisera i vrijednoj 150 tisuća dolara, koja je ukradena pod nerazjašnjenim okolnostima nakon svečanosti dodjele iz glumičine hotelske sobe. Skupocjena kreacije je kasnije nađena i vraćena.

image
LISA O‘CONNOR/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Glumica Rita Moreno je 2018. dala lekciju iz održivosti: odjenula je haljinu nabavljenu na Filipinima koju je nosila na dodjeli nagrada 1962., kad je primila Oscara za najbolju sporednu glumicu u mjuziklu Priča sa zapadne strane.

image
DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Komičar Billy Porter je 2019. pokazao da atraktivna kreacija ne poznaje spol - odjenuo je smoking s krinolinom dizajnera Christiana Siriana, te time izbrisao granice između ženske i muške odjeće.

image
A.M.P.A.S./PICTURELUX/PROFIMEDIA
Linker
19. travanj 2024 17:16