MODNI LEKSIKON

Marijana Batinić otkriva tajne svoga stila i omiljene odjevne komade

Zvijezda reality showa ‘Život na vagi‘ je tijekom godina zavoljela klasiku, odrekla se prekomjernog šopingiranja, a rado nosi kreacije vlastitog brenda.

Splićanka Marijana Batinić, voditeljica RTL-ova showa Život na vagi, jednako se dobro snalazi u verbalnim izazovima kao i u modnim. Od početaka karijere plijeni pozornost atraktivnim, urbanim i trendovskim načinom odijevanja, a od lani je i dio kreativnog tima modnog brenda IKona koji nudi elegantne i ženstvene kreacije u stilu klasike s pomakom. Tijekom vremena se, naime, zasitila teatralnog odijevanja, počevši cijeniti svu prednost legendarne stilske izreke "manje je više". A premda voli nositi dizajnerske komade, najomiljeniji odjevni predmet joj je - trenirka.

Tko vam osmišljava kombinacije za show i koliko u tome sami sudjelujete?

Stilistica Iva Gradišer i ja toliko dugo radimo zajedno da se naša suradnja nakon svih mogućih kombinacija, kombinezona i haljina pretvorila u "modno jednoumlje", i to na najljepši mogući način. Ona me zna u dušu, zna sve što želim istaknuti i sakriti.

Jeste li nekad odbili nešto odjenuti i što?

Ivi ne, jer me predobro poznaje. Drugima da, ali rijetko. Možda ponekad nisam bila raspoložena za neki odjevni predmet pa sam ga odgodila za neka druga vremena, ali uglavnom uvažavam, pa čak i volim, drugo mišljenje, pogotovo kad je stručno.

Surađujete sa stilisticom Ivom Gradišer i dizajnericom Kristinom Burjom u brendu IKona. Kako je došlo do te suradnje?

Kao trojac smo počele surađivati upravo na mojim televizijskim projektima, a s vremenom smo shvatile da na tome ne želimo stati, prije svega zbog velikog broja upita o našim zajedničkim kreacijama nakon nekih javnih pojavljivanja. Imale smo nevjerojatno mnogo upita za sve kreacije koje smo zajednički osmislile pa smo odlučile da ti komadi budu dostupni i drugim ženama koje vole moj stil. Kroz rješavanje izazova u emisijama koje sam vodila, od terenskih do onih studijskih, zajedno smo prije dvije godine "dokučile" kolekciju za sve žene. Nakon izuzetnog, pa čak i neočekivanog uspjeha naših prvih kreacija, nastavak ionako ugodne suradnje bio je logičan i s veseljem smo odlučile dalje razvijati modne priče u raznim varijantama, ali o tom potom.

image

Voditeljica voli klasiku s pomakom

MATEJ PAšALIć

Koja je vaša uloga u tome?

Teško je u našoj priči detaljno određivati uloge. Svaka od nas donosi svoje iskustvo - uz moje i Ivino po pitanju stiliziranja i nošenja odjeće, moramo spomenuti nevjerojatnu Kristinu Burju koja se modno dokazala kroz vlastiti brend, a u ovaj naš donijela impozantnu količinu znanja o modi. Osobno, poput mnogih od nas, točno znam što neću i što mi dobro ne stoji, a IKona je divna prilika da vlastite preferencije preslikam na kolekciju.

Kako biste opisali IKona kreacije?

Prozračne, kvalitetne, višenamjenske, vječne i lijepe.

Što možemo očekivati u budućnosti od vašeg brenda?

IKona se nastavlja razvijati, naša druga kolekcija je "krenula u narod" i osvojila naše klijentice, na što smo zaista ponosne. Imamo raznih planova, što zajedničkih, što samostalnih. Iva sa svojom prijateljicom Vlatkom Bartolović ima brend modnih dodataka Seng, a sa mnom radi na jednoj novoj modnoj priči koja će, nadam se, uskoro ugledati svjetlo dana.

Što mislite o brzoj modi?

Što mislim o brzoj modi najbolje govori činjenica da IKona zagovara - sporu modu (smijeh). Svevremenski komadi su ono što me i privatno zanima, što zbog ekologije, što zbog zdravog razuma. Natrpavanje odjećom mi je postalo naporno i nepotrebno.

Koji su vam ključni komadi jesensko-zimske sezone?

Dobar kaput i još bolje čizme! Iako, moram priznati da ove jeseni ne izlazim iz mokasina. S vremenom sam se zaljubila u klasiku i ne volim previše trendovske stvari. Ipak, još se ponekad zaljubim u trendovski komad iz kojeg se ne skidam.

image

Tajna stajlinga: dobre cipele i torba, elegantni komadi

JOHN PAVLISH

Koji su vam najomiljeniji komadi garderobe općenito?

Moda mi je najdraža u proljeće i jesen, a s njom i traperice, baloneri... Zimi mi je prehladno pa se zabundam, a otkad ljeta provodim na Šolti, štikle ne vidim po dva, tri mjeseca godišnje. Pandemija i godine su učinili svoje pa mi je udobnost na prvome mjestu. Nakon svega što sam odjenula, možda mi je malo neugodno za priznati, ali trenirka mi je najdraži odjevni predmet. Dragi Lastane, znači li to da sam već na zalasku svoje modne karijere koja je tek započela (smijeh)?

Tko su vam najdraži dizajneri - domaći i/ili inozemni?

Saint Laurent, Isabel Marant, Prada, Valentino… Volim ja dobru dizajnersku odjeću, većinu si ne mogu priuštiti, ali počastim se tu i tamo dobrim komadom. Od domaćih, naravno, volim surađivati s Krie Design, Amarie je po mom guštu, volim i Elfse, Matiju Vujicu, Alex Dojčinović… Ovisi kakva je prigoda u pitanju.

Koliko često kupujete?

Ovisi o tome koliko imam vremena... Više ne obilazim trgovine, sve kupujem online.

Gdje najčešće kupujete?

Mi Store, Mona i Karla su mi omiljene koncept trgovine. A poseban je gušt nešto pronaći sasvim slučajno, na nekom neočekivanom mjestu.

Koliko ste spremni izdvojiti za željeni komad garderobe?

Ne bih o tome, mama i muž će mi možda čitati ovaj leksikon. Ne previše (smijeh)!

Kakav ste kupac kad je riječ o garderobi vaših kćeri?

Kompromisni. Obje moje kćeri naginju šarenilu, a ja bih ih, naravno, najradije odjenula kao i sebe. Zato stalno tražim neka kompromisna rješenja, ali color-blockinga i kojekakvih uzoraka se najčešće ne mogu spasiti. Ipak, s obje se kćeri slažem po pitanju obuće, najvažniji kriterij je da je udobna.

Vaš savjet za postizanje atraktivnog i elegantnog izgleda u par poteza?

Prvo, barem minimum unutarnjeg zadovoljstva, jer se ono ne može izvesti šminkom niti odglumiti odjećom. A onda, malo make-upa, dobre cipele i neka torba za sva vremena. Zasitila sam se teatralnog odijevanja i vodim se onom "manje je više". Pariški chic je uvijek u modi!

Linker
08. travanj 2024 18:06