Nosi se nespojivo

Kreativni tandemi koji nas vesele: Spoj visoke mode i sportskih marki sve su češća pojava

Kolaboracije modnih kuća uvijek su uzbudljiva stvar, pogotovo kad se udruže neki od najpopularnijih brendova današnjice, a najzanimljivije suradnje donosi Gloria IN.

Yeezy i Gap/Balenciaga

Slijedom dogovorene desetogodišnje suradnje potpisane sredinom 2020. između kontroverznog glazbenika i dizajnera Kanyea Westa Yea, vlasnika modne marke Yeezy, i poznatog američkog proizvođača urbane odjeće Gap, u prodaju su nedavno puštene kreacije iz njihove druge zajedničke kolekcije. U njezin dizajn je ovoga puta bio uključen i Demna Gvasalia, kreativni direktor kuće Balenciaga koji je, kao Yeov prijatelj i kreativni voditelj njegovog glazbenog projekta Donda, bio zadužen za vizualnu prezentaciju kolekcije.

image

Kanye West najbolji je model za svoj Yeezy

BACKGRID U

Estetika koju je ponudio poslovno-prijateljski dvojac mračna je i distopijska te suptilno vojnička, s kreacijama koje izgledaju kao uniforme pripadnika društva koje je preživjelo nuklearnu katastrofu. Riječ je o varijanti obične trenirke - predimenzioniranim majicama s kapuljačama i širokim hlačama sašivenima od pamuka ispranih crnih i smeđih nijansi. One se nose s jaknama i kaputima od crnog zgužvanog PVC-a i golemim gumenim čizmama koje izgledaju kao dio zaštitne opreme protiv radioaktivnog zračenja, a lice je pokriveno neprozirnom maskom.

image

Yeezy x Gap x Balenciaga

PRESS

Ye i Demna su kolekciju kojom se posrnuli Gap nada da će ponovno steći nekadašnju popularnost prezentirali javnosti kao “jedinstvenu i inovativnu viziju utilitarističke uniseks uniforme budućnosti”, što su njihovi kolege dizajneri doživjeli kao dokaz njihovog ogromnog ega. No, vizija im nije nimalo jeftina: majica kratkih rukava stoji 1400 kuna, pamučne hlače 1800 kuna, hudica 2300 kuna, a jakna 4200 kuna.

Čitajte i: Hit komadi s revije: Ako se pita Stellu McCartney, zima 2022. uopće neće biti dosadna

Gucci i Adidas

Povratak kuće Gucci na piste milanskog Tjedna mode nakon nekoliko sezona izbivanja dočekan je hvalospjevima kritike i javnosti. Kreativni direktor Alessandro Michele, po mnogima jedan od najtalentiranijih dizajnera današnjice, kolekciju za sljedeću jesen i zimu kreirao je, naime, u suradnji s njemačkom markom Adidas Originals koja ima legendarni status u urbanoj modi. Zbog toga se ovoj, po mnogima najznačajnijoj modnoj suradnji u ovoj godini predviđa da će požnjeti jednaki uspjeh kao i suradnja Guccija s modnom kućom Balenciaga koja je bila predstavljena krajem prošle godine. A da je doista riječ o nečem posebnom, dokazao je i zvjezdani status uzvanika revije - modele odjeće za žene i muškarce koje su nosili manekeni na pisti obloženoj ogledalima iz prvog su reda pratili trudna pop-pjevačica Rihanna s dečkom ASAP Rockyjem, holivudski glumac Jared Leto, britanski glazbenik Harry Styles, američka glumica Julia Fox...

image

Kombinacija sporta i glam rocka.

ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Kolekcija Guccididas, kako su je novinari nazvali, prezentirana je logom koji je spoj Adidasovog stiliziranog lista djeteline dizajniranog 1971., ispod kojeg stoji ime kuće Gucci. Isto udruživanje raznih stilova - Guccijevog glam rockerskog nadahnutog 70-ima te Adidasovog otkačenog sportskog - vidljivo je u svakoj kreaciji: brokatni sakoi ukrašeni guccijevskom mašnom nose se uz hlače koje podsjećaju na donji dio kultne Adidasove trenirke; haljine nalik na sportski dres kombinirane su s damskim torbama ili su pak trenirke napravljene od luksuznih svjetlucavih materijala i senzualnog pletiva.

image

Kreativni direktor Alessandro Michele dizajnirao je ženske i muške modele odjeće.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Osim loga koji, veći ili manji, krasi svaki komad odjeće, Michele je iskoristio i Adidasove prepoznatljive tri pruge koje se protežu duž bočnih šavova haljina od satena te suknji i hlača od kariranog tvida, a krase i šilterice te beretke. Preobrazbu su prošle i kultne Adidasove tenisice Gazelle koje je Michele dizajnirao u nekoliko varijanti. Najdojmljiviji je model od kože s utisnutim slovima GG, prepoznatljivim logom kuće Gucci, te model s kockastim potpeticama.

Linker
20. travanj 2024 16:50