Modna inspiracija

Kraljica reciklaže: Ministrica Nina Koržinek Obuljen baš poput dvije slavne vojvotkinje prati ‘zelene‘ trendove u modi

Da voli ponovno nositi ono što je već nosila, pokazala je ministrica kulture koja se u istoj haljini kakvu je nosila 2018. pojavila na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama.

Recikliraj, prenamijeni, reduciraj - tri su postulata ekološki održivog načina života kojih se pridržava i ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Koržinek Obuljen.

image
Nina Koržinek Obuljen
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Na sinoćnjem otvorenju 72. Dubrovačkih ljetnih igara, ministrica je, naime, odjenula crnu haljinu princess kroja koju je nosila na istom događanju prije tri godinei i time se pridružila plejadi svjetski poznatih pripadnica kraljevskih obitelji, glumica i pjevačica koje su se u više navrata u javnosti pojavile u istoj kreaciji.

Čitajte i: Elegancija na Prokurativama: Doris Pinčić pažnju je privlačila u luksuznoj haljini, a jedan detalj otkrio je njezinu vitku liniju

image
Catherine, vojvotinja od Cambridgea
DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Apsolutne šampionke u recikliranju odjevnih kombinacija su pripadnice britanskog dvora. Kate, vojvotkinja od Cambridgea, supruga britanskog princa Williama, redovito ponavlja odjevne kombinacije, i to u razmaku od nekoliko godina, što ne samo da dokazuje kvalitetu odjevnog predmeta, već i postojanost njezine vitke linije Jer, tko ne bi bio ponosan da i nakon tri ili pet godina, i dalje ima istu odjevnu veličinu.

Isti je način ponašanja prihvatila i bivša vojvotkinja od Sussexa, Meghan Markle, supruga princa Harryja, te ostale članice obitelji Windsor, ali i sama glava obitelji, kraljica Elizabeta II.

image
Prince Harry i Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ako razlog recikliranju i jest kraljičina škrtost, kao što tvrde zli jezici, neka – u svjetlu ekstremnih klimatskih promjena uzrokovanih zagađenjem – a tekstilna je industrija treći najveći zagađivač, definitivno nije vrijeme da se odjeća nosi samo jedanput.

Tog je mišljenja i holivudska glumica Cate Blanchett koja je u više navrata na crvenom tepihu nosila jednu te istu haljinu. I više od toga - njena svečana garderoba na lanjskom filmskom festivalu u Veneciji se sastojala od kreacija nošenih unatrag nekoliko godina. A na koncu, logično.

image
Cate Blanchett
AA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Modno potkovane dame zasjale u Splitu: Ana Gruica usklađena sa suprugom, Alka u etno điru, a Doris ne može bez istog detalja

U modi se u zadnjih dvadeset godina nije desila nikakva revolucija zbog čega bi neka svečana haljina postala demode. Tako je i s ostalom garderobom – dapače, ako ima retro prizvuk, još i bolje. Stoga, umjesto da potpuno i neekološki gomilate robu, prekopajte ormare i nosite već nošeno.

Linker
16. travanj 2024 01:21