UVIJEK POZITIVNA

Ida Prester: ‘Dizajnerske komade kupujem ‘za bagatelu‘, za mene je moda igra, a ne skup pravila‘

Za nju je moda zabavna igra, a ne skup dosadnih pravila, pa je u prošlosti znala izgledati i kao, citiramo je, ‘instalacija iz Muzeja suvremene umjetnosti’.

Glazbenica i voditeljica Ida Prester jedna je od onih žena čija je dobra energija doslovno zarazna. “Zarazila” je 43-godišnja Ida čitavu regiju svojim pjesmama seksi stihova, pozitivnim životnim stavom i osmijehom koji nije skidala ni u najtežim danima globalne zdravstvene krize. Ne samo da je nije usporila, već upravo suprotno. Izbacila je od početka pandemije pet singlova, i to ne kao Lollobrigida, već pod svojim imenom i prezimenom, otvorivši novo poglavlje u karijeri i životu. Koji je, kako priznaje kroz smijeh, vrlo često “u koferima”, što zbog nastupa, što zbog činjenice da se 2013. udala za Beograđanina Ivana Peševskog.

image

Tvrdi kako je prije bila modno buntovnija

PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Ida Prester: ‘Ako si neuspješna, onda si sponzoruša. Ako si sama sve napravila, iza tebe stoji bogati otac ili muž‘

Njih dvoje autocestu Zagreb - Beograd znaju napamet, baš kao i svaki kutak ta dva grada jer su oba, naime, odabrali za zajedničku bazu: Beograd dok su djeca bila manja, a Zagreb kad je stariji sin Roko postao školarac. On i petogodišnji Rio naučili su se na “nomadski” način života, s mnogo putovanja i akcije i veoma su ponosni na majku koja definitivno ide u kategoriju “cool mama”. Ida održava koncerte diljem regije, u studenom je imala dva dupkom popunjena u kultnom zagrebačkom klubu Kset, a odnedavno je možemo gledati s prijateljicom Mijom Kovačić u digitalnom formatu Fakap. Osim po pjesmama, na sceni se nametnula i po svom vrlo osebujnom i zanimljivom modnom izričaju. Prva pomisao na njezin stil je mnogo boja, efektnih kombinezona, retro komada i opuštenost s pomakom. Isto tako svoj bi stil opisala i sama Ida - kao opušten, ali zabavan.

- Želim ljude razveseliti i inspirirati svojim kombinacijama, a stroga elegancija nikad nije bila moj fah. Za mene je moda igra, a ne skup pravila. Idealno je kad je udobno, ali mi žene često nosimo i neudobne stvari radi same estetike. Recimo štikle. Stvarno ih ne volim, noge mi u njima plaču, ali za snimanja izdržim koji sat, dok su mi privatno tenisice i čizmice vječni izbor - kaže Ida, koja je oduvijek voljela boje i šašave kombinacije pa na svoje stare fotografije danas gleda s osmijehom. Još je kao klinka, naime, puno eksperimentirala. Po hlačama je ušivala gumbe, ziherice i dijelove ogrlica, naušnica, bojala je kosu u lude boje, pirsala nos.

- Hodala sam kao instalacija iz Muzeja suvremene umjetnosti. Danas nemam više baš tu dozu modnog bunta, ali volim na prvi pogled odati dojam pozitivne i pristupačne osobe - otkriva Ida, koja unatoč tome što voli modno eksperimentirati ipak ima neke stvari koje izbjegava. Tako rijetko otkriva pupak jer joj to nije omiljeni dio tijela pa zato hlače niskog struka kod nje ne prolaze, a gotovo nikad ne nosi romantične volane i cvjetne uzorke. Od svevremenskih komada velika je ljubiteljica bundi od umjetnog krzna, skinny traperica, a svaku zimu obavezno mora imati i dobre čizmice s niskom potpeticom. Od hrvatskog dizajna u njezinu se ormaru najviše može naći komada brenda Sheriff & Cherry, a od srpskog brenda Mona. Ostatak je kupljen u nekom od high street brendova, šivan ili kupljen u vintage dućanima u Amsterdamu, Berlinu i ostalim svjetskim metropolama, ponekad i online, a ponekad u Uličnom ormaru i na dobrom starom Hreliću.

Čitajte i: Ida Prester otkrila kako je upoznala svog Vanija: ‘Nije me zapamtio, možda je tako ulijetao svakoj drugoj...‘

Najbolji su joj takvi ulovi crvene štiklice od zmijske kože koje je, kaže, “kupila za bagatelu”, poneki sako i haljine poznatih svjetskih dizajnera koje je nalazila za samo tristotinjak kuna.

- Ipak, pobjedu kod takvih ulova zaslužuje jedan plavi kaput kockastog uzorka kupljen u vintage dućanu Šlic u Zagrebu. Nema tko me nije pitao za njega. Baš je Róisín Murphy stil, koji inače smatram apsolutnom modnom ikonom. Njoj uz bok stoje i Alison Goldfrapp, Karen O iz benda Yeah Yeah Yeahs, Shirley Manson, uglavnom glazbenice jer me svijet rokenrola i pozornice najviše inspirira - nastavlja Ida, koja ima u ormaru i mnogo vintage komada iz 70-ih i 80-ih godina. Voli i sjajne i lak materijale pa je sretna što ima bend - jer joj je to uvijek izgovor za modno ludovanje.

Kad je pak scenska odjeća u pitanju, u njezinu je slučaju ona ista kao dnevna, samo, kaže, na steroidima - boje su jače, a šljokice blistavije. Jer, na sceni nema ograničenja. - Na nastupima nosim ručno šivane kostime, svaki koncert je nova kombinacija boja, od plave, narančaste do ružičaste, a u posljednje vrijeme su mi hit mini odijela s minicom. Sve te kombinacije osmišljavam sa svojim art direktorom i najboljim prijateljem Markom Ćerketom, a šijem ih u Beogradu - kaže Ida, koja se u posljednje vrijeme toliko ispucala na koncertima da s dolaskom blagdanskih tuluma i nije imala neku veliku potrebu za sređivanjem.

image

Kombinacije za nastupe osmišljava sa svojim najboljim prijateljem Markom Ćerketom

VANJA JIMMY IVOSEVIC

Čitajte i: Na mjestu gdje su se vjenčali: Ida Prester i suprug jedva dočekali taj dan i zaplesali od sreće

Ipak, nedavno je naletjela na jedan šljokičasti zeleni kombinezon u slučajnom shoppingu pa je odlučila da će on biti njezin odabir za doček Nove godine. Ne zna, kaže, je li u trendu, ali nije je ni briga.

- Kad ljudi komentiraju moj stil, najčešće kažu da sam uvijek svoja i posebna. To mi je i najveći kompliment - dodaje Ida i napominje da je nedavno pročitala jedan komentar koji je secirao svaki komad njezine garderobe, što paše po uzorcima, bojama, stilovima. Pomislila je samo kako je tužno biti u glavi nekog tko je tako modno ograničen.

Linker
18. travanj 2024 12:22