Matej Dokić
modni leksikon

Dora Fodor: Kći HTV-ovog voditelja o modi i filozofiji shoppinga

Zagrebačka glazbenica i studentica na Likovnoj akademiji kreativna je u svakom smislu: svira, pjeva i dizajnira, a u svom stilski šarolikom ormaru najteže joj je pronaći - običnu majicu kratkih rukava

Zagrebačka glazbenica i studentica na Likovnoj akademiji kreativna je u svakom smislu: svira, pjeva i dizajnira, a u svom stilski šarolikom ormaru najteže joj je pronaći - običnu majicu kratkih rukava

Zagrepčanka Dora Fodor (24), studentica četvrte godine animiranog filma i novih medija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, koja je ove godine završila i preddiplomski studij modnog dizajna na Tekstilno tehnološkom fakultetu, svestrana je mlada žena koja živi za scenu i kreativno izražavanje. Vidi se to po brojnim glazbenim projektima u kojima trenutačno sudjeluje: kći televizijskog voditelja Mirka Fodora, naime, svira klavir, gitaru i udaraljke, pjevačica je u bendu NT Wave, nedavno je s prijateljem Lukom Čapetom osnovala bend The Dancing Cobras, a za nastup alternativnog sastava Beat Busters osmislila je (i sašila) neobičan instrument - jastučiće sa senzorima. Maštovitost i sklonost eksperimentiranju pokazuje i pri osmišljavanju vlastitog imidža: dosad je, primjerice, isprobala desetak frizura - od minivala do ljubičaste boje kose - a svoj stil odijevanja opisuje oksimoronom ‘umjerena pretjeranost’. Rado se poigrava različitim odjevnim predmetima i ništa joj nije odbojno i strano... Osim tenisica s potpeticom.

Dora Fodor
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 170118
Matej Dokić
Dora Fodor

Filozofija shoppinga: Volim second hand dućane, a odjeću kupujem u prolazu, kad mi se nešto svidi. Gužve i gomila istih stvar na jednom mjestu čine me nervoznom.

Piercing i tetovaže: Trenutačno imam naušnicu u nosu i šest tetovaža koje obožavam. I zaboravim na njih, one su dio mene.

Stil glazbenih diva: Volim određenu drskost u odijevanju, kakvu imaju Grace Jones, Björk i Josipa Lisac. Žena mora nositi odjeću, a ne obrnuto, a takav se stav često smatra pretencioznim.

Najdraži domaći dizajneri: Sviđa mi se estetika Tee Momčilović i Jelene Malenice koje kreiraju nakit za svoju marku The All, a što se tiče modnih dizajnera, omiljeni su mi brendovi Twins i Dioralop.

Faza koju ne bih ponovila: Jedno sam vrijeme nosila minival, što je bilo prilično smiješno. Voljela sam i tenisice koje su bile nadahnute boksačkim modelom - a neopisivo su ružne.

Moj tip nakita: To su decentni unikatni komadi, uglavnom od prirodnih materijala, i bižuterija. Nakitom smatram i ukrase za glavu svih vrsta, no tu vrijedi posve drugačije pravilo – što su teatralniji i upadljiviji, to su mi draži.

Transformacije imidža: Promijenila sam jako puno frizura, dužina i boja kose – od ljubičaste do crvene, crne i ovakve kakvu imam danas. Zapravo je to kombinacija svijetlo i tamnosivih pramenova, a napravila sam ih zbog projekta na kojem trenutačno radim na studiju Novih medija.

Najdraža rekreacija: U djetinjstvu sam plesala i trenirala plivanje, a sada vježbam jogu - i odlazim u duge šetnje sa svojim mješancem Merlinom.

Dora Fodor
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 170118
Matej Dokić

Linker
26. travanj 2024 06:00