Matej Dokić
Haljine starije od mame

Domaća voditeljica i pjevačica otkrila: Odjeću kupujem na Hreliću i u second hand dućanima

Premda je 24-godišnja pjevačica grupe Detour - odnedavno i radijska i TV voditeljica - u odijevanju sklona nekim prošlim modnim dekadama i haljinama koje su starije od njezine mame, što se posla tiče gleda u budućnost, u kojoj je čekaju uzbudljive emisije i ljetni koncerti na Jadranu.

Vedra, temperamentna i vrijedna - tako samu sebe opisuje Gina Victoria Damjanović, pjevačica koja ovih dana obilježava prvu godišnjicu suradnje s Detourom. S tom je grupom osvojila dva Porina za pjesmu "Zaljubila sam se", a prije mjesec dana izašao je i njihov novi singl "Biram", kao najava albuma "Tour Detour". No njezin, s obzirom na krhku građu začuđujuće dubok i moćan glas, ne čuje se samo dok pjeva. Naime, 24-godišnjakinja s otoka Brača vrlo je uspješna i kao voditeljica - na radiju i televiziji. Već četiri mjeseca radi na Narodnom radiju, gdje s Tomislavom Cvetkovićem vodi i producira show "Treća smjena" i "Top16", a iza pozornice RTLovog talent showa "Zvijezde" kandidatima prije nastupa pokušava barem malo umanjiti tremu. A svoje glazbeno znanje - završila je glazbenu školu, smjer Teorija glazbe i solo pjevanje te pohađala mnoge seminare klasične i jazz-glazbe - koristi i kao umjetnička voditeljica muške klape Bošket. Iako je na njihovim tjednim probama stasom najsitnija - jer klapu čini devet kršnih frajera - prava je šefica i njezina je riječ uvijek zadnja. Vjerojatno baš zbog toga što je u poslovnom okružju najčešće jedina djevojka u društvu, njeguje vrlo ženstven retro stil. Odjeću ne kupuje u trendovskim trgovinama već na buvljacima i u second hand dućanima. Na taj način, kaže, na haljine, cipele i nakit ne troši mnogo i potpuno je sigurna da je - unikatna.

Matej Dokić
Vintage bluza iz 70-ih; kratke hlače, Second hand shop; vintage remen Escada; naušnice H&M, cipele RETO centar

Odakle ljubav prema modnoj prošlosti i vintage odjeći?

- Obožavam jazz-dive i glamur glumica iz 30-ih, 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. Zabavno mi je što sam zapravo sada potpuno u trendu i što se, čak i u svjetskim modnim magazinima, retro odjeća uklapa u suvremene kombinacije. Sviđa mi se taj spoj starog i novog: mnoge haljine koje nosim su starije od moje mame.

Koja vam je nadraža shopping destinacija?

- Definitivno Hrelić s kojeg se obično vraćam kući s punim vrećama sjajnih stvari. Nikada mi nisu bile važne marke već, što bi se reklo, ljubav na prvi pogled. Upravo sam tako neplanski kupila omiljene mi zimske čizme i jednu ljetnu haljinicu.

Matej Dokić
Vintage haljina s pariškog buvljaka; remen i naušnice Hrelić

Jeste li našli vintage stvari i kod kuće?

- O, svako malo zavirim u mamin ormar i u ladičare none i bake. Sve sam već prisvojila.

Koliko se vaš scenski stil razlikuje od privatnog?

- Na pozornici često nosim kreacije naših kreativaca. Zaštitno sam lice brenda DeLight - mladih dizajnera Ivana Friščića i Željke Molnar. Također obožavam nositi glamurozne haljine Ivice Skoke, fantastične modele eNVy rooma i BiteMyStyle Zorana Aragovića. Privatno se uopće ne šminkam, ali si zato dam oduška na nastupima. Make-up je moja velika ljubav, šminkanje me opušta. Tko zna, da nisam glazbenica i voditeljica, možda bih bila vizažistica.

Od koga ste naslijedili strast za nastupima?

- Nevjerojatno, ali ni pred mikrofonom ni pred TV kamerama nemam tremu. Mislim da mi je to u krvi s obzirom da mi je mama novinarka i kustosica, a tata glazbenik te voditelj klapa i zborova.

Modni gafovi?

- Jednom sam prigodom za nastup pripremila košulju koju nisam isprobala. Desetak minuta prije izlaska na pozornicu shvatila sam da je ne mogu zakopčati. Bili smo u klubu i situaciju su spasile pribadače.

Matej Dokić
Vintage haljina - dio uniforme stjuardese JAT-a; šal, RETO centar; cipele Zara

Što nikada ne biste odjenuli?

- Kaubojke.

Bez kojeg kozmetičkog proizvoda ne možete?

- S obzirom da imam više od 50 ruževa svih boja, čini mi se da je to moj fetiš.

Čime njegujete svoju prirodno kovrčavu kosu?

- Proizvodi Kevin Murphy su pravo otkriće. Za dobru formu moje kose zaslužna je Katica Topčić iz salona Fabula de Forma. Čak i kada jednom godišnje poludim i pokušam nemoguće - izravnati kovrče.

Matej Dokić
Haljina nošena kao ogrtač, Hrelić; grudnjak H&M; hlače, Second hand shop

Što vas može rasplakati, a što nasmijati?

- Uf, svašta! Ali samo glazba može učiniti oboje. U mome mediteranskom temperamentu radost i tuga izmjenjuju se vrlo često i vrlo bučno.

San koji još niste ostvarili?

- Još nisam otišla na koncert Stevieja Wondera.

Asocijacije na djetinjstvo u Supetru?

- Obitelj i pjevanje s klapom uz more.

Matej Dokić
Majica i suknja, Hrelić; remen i naušnice H&M; cipele Zara

Bez čega ne možete tijekom vrućina?

- Bez mora kao najbolje antistresne terapije na svijetu.

Planovi za ljeto?

- Izgleda da neće biti previše odmaranja jer radimo na albumu "Tour Detour" koji bi trebao izaći 2018. Osim toga, čekaju nas brojni nastupi diljem obale, ali najviše se veselim koncertu u Šibeniku, u tvrđavi Sv. Mihovila. Nemam ni godišnji odmor na radiju... Dakle, čeka me radno i veselo ljeto. Upravo mi je takvo najdraže.

Stilistica: Barbara Repe
Kosa: Katica Topčić za Kevin Murphy
Šminka: Kasandra Draganić
Asistentica stilistice: Iva Bakmaz
Snimljeno u zagrebačkom Art Parku
Linker
19. travanj 2024 10:30