Getty Images
dress code

Black Tie, Black Tie Optional, Festive? Razjašnjavamo što je što u svijetu dress codea

Donijeti odluku o tome što odjenuti nikada nije toliki problem kao za vrijeme blagdana. Božićni domjenci, proslave i druženja s poslovnim partnerima, nadređenima ili kolegama gotovo uvijek imaju propisani dress code koji češće zbunjuje nego razjašnjava u čemu bi se zapravo trebali pojaviti.

Jeste li znale da black tie zapravo može značiti nekoliko stvari? Nismo niti mi. Dok te neznatne razlike u pravilima odijevanja muškarcima ne znače mnogo, ženama pak zadaju ozbiljne probleme - jer nikome nije ugodno biti jedina osoba u prostoriji koja je odjenula toaletu.

Kako bi se spasili od potencijalnih neugodnosti saznajte što točno koji dress code propisuje, a ako niti nakon detaljnog proučavanja pravila odijevanja niste sigurni u kojem smjeru krenuti, postoji jedan trik koji uvijek pali – pitajte domaćina.

Black Tie

U ovom slučaju, muškarci ne moraju razmišljati – odjenite smoking. Za žene su stvari pak malo kompliciranije, ali samo zato što je izbor veći: u obzir dolazi sve od svečane haljine do poda preko formalnih kompleta pa do elegantnih koktel-haljina. Za koju ćete se kombinaciju odlučiti ovisi isključivo o vama, ali i prigodu uzmite u obzir: ako se radi o odlasku u operu, odaberite dugu haljinu, a ako je u pitanju poslovno događanje, jednako ćete dobro izgledati i u elegantnom kompletu upotpunjenom komadom statement nakita.

Getty Images

Profimedia
Amy Adams

Black Tie Optional

Jedan od 'mutnijih' dress codeova jest "balck tie optional": kao što mu i samo ime govori, radi se o situaciji u kojoj je muškarcima ostavljeno na biranje žele li odjenuti smoking ili samo tamno odijelo. Kako je snažnijem spolu dozvoljeno da se priklone ležernijoj opciji, isto vrijedi i za žene: umjesto duge haljine mogu odjenuti manje-više što god – dokle god je svečano.

Profimedia
Jessica Biel i Justin timberlake

Creative Black Tie

Na našim prostorima još uvijek ne toliko popularan dress code, barem ne pod tim nazivom. Radi se o 'otkačenom' pristupu formalnom odijevanju: muškarcima je dozvoljeno bijelu košulju zamijeniti, primjerice, tamno plavom, a crnu leptir-mašnu crvenom. Isto tako, žene mogu odjenuti gotovo bilo što, kao što su, primjerice, formalne, ali trendi haljine.

Profimedia
Sarah Jessica Parker i Matthew Broderick

Profimedia
Glumica Ruth Negga

Cocktail

Ako ste pozvani na događanje koje zahtjeva "cocktail" dress code, muškarci bi se na njemu trebali ukazati u tamnom odijelo s kravatom, dok se od žena očekuje da budu odjevene u haljine do ili malo iznad koljena. Naravno, niti elegantne hlače nisu isključene. Ako dvojite oko stajlinga, mala crna haljina upotpunjena komadom upečatljivog nakita ili neobičnom torbicom je uvijek dobar izbor.

Profimedia
Elle Fanning

Getty Images
Marion Cotillard

Profimedia
Clémence Poésy

Festive

Ovakav dress code možete očekivati na pozivnicama na božićne domjenke i slične blagdanske proslave. Zapravo se radi o prigodnom "cocktail" pravilu – odaberite, primjerice, haljinu sa štrasom ili, pak, crvenu satensku suknju.

Getty Images
Kerry Washington

Haljina sa štrasom (Zara, 499,90 kn)

Business Formal

Kao što mu i samo ime kaže, ovaj dress code primjenjuje se u poslovnim, obično dnevnim prilikama kao što su službeni ručkovi, konferencije, poslovni sastanci. Od muškaraca se očekuje da budu odjeveni u odijelo te da nose kravatu, dok žene mogu birati između haljine i kostima. To, naravno, ne podrazumijeva isključivo sivu suknju i sako – poigrajte se s trendovskim uzorcima i bojama, umjesto suknje odjenite hlače, a kombinaciju začinite upečatljivom torbom, maramom ili neobičnim kaputom.

IMAXtree

IMAXtree

Business Casual

Većina korporacija ima upravo ovaj dress code: za žene to znači hlače i sako ili, na primjer, suknja pencil kroja u kombinaciji s košuljom. Slično je i za muškarce – košulja i hlače su više nego dovoljno. A iako smo povremeno uvjereni da su naše "fine" traperice i tenisice zadovoljavajuća odjeća za posao, ipak nije takav slučaj.

IMAXtree

IMAXtree

Casual

U ovom slučaju sve prolazi pa tako i omiljene traperice i tenisice. Ako ovakav dress code zateknete na pozivnici za neko događanje, to obično znači da će vam u bilo čemu službenijem biti neudobno. Postoji i varijacija "dressy casual", a radi se o malo "sređenijoj" verziji casuala. U tom slučaju traperice umjesto s tenisicama uskladite s gležnjačama, a kombinezon s košuljom.

IMAXtree

IMAXtree

Profimedia
Jessica Alba

Linker
18. travanj 2024 18:49